Observació excepcional a l'EDAR Monte Orgegia (Alacant) 09/02/2024

Com ha passat recentmant a l'EDAR Monte Orgegia, de tant en tant ens trobem davant d’un ocell que té plomes parcialment o totalment blanques on hi hauria d'haver color. Aquests ocells tenen una condició genètica coneguda com a leucisme o, més rarament, albinisme, que afecta la seva coloració així com la seva capacitat de sobreviure a la natura.

Albinisme

Un ocell albí no té el pigment anomenat melanina. Té el plomatge completament blanc, per la qual cosa la seva identificació basada en el plomatge és impossible. La mutació genètica que provoca aquesta condició s'anomena albinisme. Per saber si un ocell blanc és albí s’ha de mirar el color dels ulls, el bec i les potes, que són sempre vermells o rosats. La manca de melanina permet que se’l vegin els vasos sanguinis.

Els ocells albins es troben en gran desavantatge perquè les seves plomes blanques destaquen contra la vegetació. Sense camuflatge, els ocells albins són més fàcils de detectar per als depredadors. Les seves plomes ofereixen certa protecció en ambients nevats, però malauradament també redueixen la capacitat d'un ocell per retenir la calor. Els colors foscos absorbeixen la calor, els colors clars la reflecteixen, cosa que pot significar la diferència entre la vida o la mort a temperatures de congelació.

A més, els ocells albins tenen les plomes febles a causa de la manca de melanina, cosa que fa que es trenquin i es deteriorin amb el temps. També tenen mala vista, un altre obstacle per a la supervivència. Com a resultat, aquests ocells rarament sobreviuen després de l'envol.

Leucisme

Una condició genètica menys coneguda s'anomena leucisme. A diferència de l'albinisme, el leucisme no elimina completament el pigment. Els ocells leucístics tenen patrons increïblement variats. Poden semblar més apagats que els seus homòlegs o poden estar esquitxats de taques blanques. De vegades, aquests ocells es confonen amb albins, però els ocells leucístics sempre tenen algun pigment a les plomes o altres parts del cos, com ara les potes, els ulls o el bec.

Els ocells leucístics tenen una mica més de possibilitats perquè conserven una mica de pigmentació. Això vol dir que si veieu un ocell de color clar a la vostra instal·lació, és més probable que sigui leucístic que albí. Sigui com sigui, és una visió rara i emocionant.

Quina d'aquestes dues condicions genètiques creieu que té l'ocell que ens ha enviat en David Santacreu?





Enllaç permanent

Any de lluers? 23/10/2023

El lluer és un fringíl·lid —com el passerell, el pinsà, el verdum o el gafarró, entre altres— que cria de forma regular, únicament, al terç nord peninsular i de forma més o menys homogènia només al Pirineu de Lleida, mentre que a l’hivern és relativament comú a tot el territori. Una de les peculiaritats del lluer és que es tracta d'una espècie típicament irruptiva, cosa que significa que alguns hiverns és molt abundant i d'altres, en canvi, francament escàs.

El fenomen de les irrupcions es desencadena a partir d'una sèrie de condicionants que han de produir-se necessàriament en un ordre cronològic determinat. Primer cal que, als països on crien majoritàriament aquestes espècies, hi hagi una temporada excel·lent de producció de llavors. Aquest fet resultarà en una bona temporada de nidificació de lluer, en aquest cas, i en conseqüència en una densitat de població molt alta (molts joves). Aquesta situació ha d'anar seguida, necessàriament, per un any de producció de llavors molt pobre. Quan s'encadenen, per tant, un any de gran producció de llavors amb un altre de producció més aviat escassa, ens trobem que hi ha una població de lluers més gran del que és habitual (recordeu que s'ha produït un baby boom), que no disposa de menjar suficient per sobreviure durant l'hivern, i que migra en massa. És llavors quan les nostres instal·lacions s'omplen d'aquests simpàtics ocellets grocs.

Pel que sembla, i basant-nos en les dades obtingudes a la plataforma Ornitho.cat, únicament a Catalunya, aquest serà un gran hivern de lluers. Fixeu-vos que la línia de 2023 que està molt per sobre de la mitjana històrica.


Perquè us resulti més senzill detectar aquesta espècie, aquí us deixo un enllaç amb el seu reclam característic:https://xeno-canto.org/770806


Bon birding!


Enllaç permanent

Setmana de mastegatatxes 08/09/2023

El mastegatatxes és un ocell migrador que, a Espanya, cria sobretot a les serres del voltant de l’altiplà nord peninsular i, de forma molt més esporàdica i irregular, a la resta del territori. És absent com a nidificant tant a les Illes Balears com a les Canàries.

En el context europeu, és una espècie força abundant, per la qual cosa, durant les dues migracions, la de primavera i la de tardor, és comú veure mastegatatxes a pràcticament qualsevol lloc on hi hagi arbres. Durant la primera setmana i segona de setembre, ara, és quan es produeix el pic de pas d’aquesta espècie, per la qual cosa estigueu atents perquè que algun s’aturarà a les vostres instal·lacions.


Encara que a la primavera i començaments d'estiu el mascle té un preciós plomatge blanc i negre, ara, tant mascles com femelles, mostren un aspecte semblant i es distingeixen d’altres ocells marrons, per tenir vores blanques en algunes plomes de les ales.

En aquesta animació de l'Eurobirdportal podeu veure com es va distribuir el mastegatatxes a Europa el 2022.

Bon birding!

Enllaç permanent

Tendències censos de primavera 20/07/2023

Amb aquesta notícia volem compartir amb tots els voluntaris algunes de les conclusions més destacables a les quals hem arribat després d’analitzar a fons les dades dels set primers anys de censos de primavera del projecte. Si voleu saber-ne més, podeu recuperar la meva intervenció en aquest Cafè BiObserva (https://youtu.be/x0AWo-9M6VA).

El plantejament inicial ha estat el següent:

  1. Hem analitzat les tendències (canvi anual dels percentatges d’observació) de les 20 espècies més comunes durant els primers set anys de censos de primavera del projecte.
  2. Hem comparat aquestes tendències “BiObserva” amb les obtingudes per al conjunt de l’Estat espanyol al ‘III Atlas de las aves en época de reproducción en España’ (SEO/BirdLife, 2022).
  3. Hem identificat les espècies per a les quals les tendències són clarament més favorables a les instal·lacions associades al projecte que al conjunt de l’estat, les que es comporten de la mateixa manera i les que mostren tendències més desfavorables.

En general, la tendència de la majoria de les 20 espècies analitzades ha coincidit amb l'observada per SEO/BirdLife (9), seguit de les que han mostrat una tendència clarament més favorable a les nostres instal·lacions (7). Finalment, n’hi ha hagut una, la cotxa fumada, la tendència de la qual ha estat més favorable al conjunt de l'Estat que l’obtinguda en les instal·lacions del projecte. Hi ha hagut 3 espècies que han mostrat tendències incertes.

A continuació trobareu la taula amb els ocells, la tendència dels quals es comporta millor en les instal·lacions BiObserva que al conjunt del territori.

De totes elles cal destacar el comportament del pardal comú, ja que tant en el conjunt de l’Estat com en l’àmbit europeu, està patint una important davallada poblacional i les seves tendències, a diferència de les nostres, són força negatives. 

Com podeu veure a les gràfiques de sobre, tant la tendència de SEO/BirdLife com la del PanEuropean Common Bird Monitoring Scheme són clarament negatives, mentre que la de BiObserva, en canvi, és clarament positiva.

Això no obstant, cal tenir en compte que, generalment, les tendències es calculen per períodes més llargs que no pas els set anys que tenim de censos de primavera, i que els nostres resultats no han estat verificats estadísticament. Tot i això, el que sí que ens indiquen com a mínim, és que la bona gestió que s’està duent a terme a les instal·lacions adscrites al projecte BiObserva Voluntariat és molt beneficiosa per a un bon grapat d'ocells.

Enhorabona a tothom!



Enllaç permanent

Actualització de l'aplicació 26/06/2023

Com sabeu, el programa BiObserva disposa d'una aplicació per Android que facilita l'entrada de dades al personal voluntari. Recentment, hem fet una actualització d'aquesta aplicació perquè sigui compatible amb les versions Android 12 i superior. Ja podeu descarregar-vos-la, si encara no ho heu fet!

Recordeu, però, que qualsevol problema tècnic que tingueu amb l'aplicació ens el podeu fer arribar a través del formulari de contacte (heu de tenir la sessió iniciada).


Enllaç permanent

Evolució d'algunes dades ambientals 22/05/2023

Com sabeu, cada primavera us presentem un informe amb les dades obtingudes en el projecte BIObserva voluntariat l'any anterior. Podeu recuperar el del 2022 i el d'anys anteriors a: El projecte > Memòria anual. El 2022 es va constatar que, malgrat que les dades socials (nre. de voluntaris i d'instal·lacions) van ser positives, el nombre de jornades va baixar i, en conseqüència, també el d'observacions.

Més enllà dels gràfics què hi ha a l'informe, en vaig preparar alguns més amb motiu del Cafè Biobserva del passat divendres 19 de maig, que us mostro a continuació.


En aquesta imatge es comparen les 20 espècies més observades el 2018 (primer any complet de projecte) amb les del 2022. Les fletxes mostren els canvis de posició i, a la dreta, es quantifica la variació. En verd es marquen les espècies objectiu.

La segona imatge mostra el percentatge de jornades on s’observa cadascuna de les espècies de la llista. Totes elles, excepte l'oreneta comuna, apareixen en més jornades el 2022 que el 2018, cosa que ens indica clarament que la competència dels voluntaris és cada vegada més gran, ja que en cada jornada s'observen més espècies. Felicitats a tots!


Enllaç permanent

Projectes engrescadors 02/05/2023

L’altre dia, buscant informació sobre nius d’oreneta de ribera (Riparia riparia) vaig ensopegar amb un projecte que em va semblar espectacular i que potser es podria replicar en alguna de les instal·lacions adscrites al projecte BiObserva, ja que, per un costat, no suposa una despesa exagerada, i per l’altre, és una espècie que encaixa perfectament en l’ambient en què treballem.

L’experiència la va dur a terme un granger irlandès que, no només va crear una petita llacuna en una de les seves finques, sinó que va construir una colònia artificial per acollir aquest hirundínid.

A sota us deixo un enllaç amb les instruccions de muntatge (en anglès) i un vídeo d'una aparició seva a la televisió irlandesa.

Algú s’anima a imitar-lo??

https://drive.google.com/file/d/1iEqgekg_N75G_gembZELZHuTKXnthmaF/view

Enllaç permanent

Ull amb les orenetes! 29/03/2023

Les orenetes són ocells ben coneguts per tothom, fins i tot per la gent que no té un interès especial en la natura. D’orenetes a l’estat espanyol n’hi ha de cinc espècies diferents i gairebé totes elles fan nius de fang que enganxen en edificis o contraforts rocallosos. I dic gairebé totes perquè n’hi ha una, justament la que està més associada a ambients aquàtics, que no ho fa d’aquesta manera. L’oreneta de ribera (Riparia riparia) excava els nius en talussos sorrencs i aquesta tasca, que acostuma a durar menys d’una setmana, és duta a terme usant el bec, les potes i les ales. De fet, l’oreneta de ribera té el bec més curt i més cònic que la resta d’orenetes i l’equivalent del nostre múscul trapezi del coll més desenvolupat per tal de poder excavar aquests túnels que poden arribar a tenir 1 metre de longitud.

Els que treballeu en instal·lacions prop de cursos fluvials estigueu al cas si en veieu alguna, perquè, de vegades, només els cal una pila de terra compactada per crear una petita colònia.

Bon birding!


Enllaç permanent

Censos d'hivern 18/01/2023

Com sabeu hi ha dues dates clau marcades al calendari del projecte BIObserva: del 15 al 30 de maig i entre el 15 i el 30 de gener. El primer període ens ajuda a tenir informació sobre els ocells reproductors, mentre que el segon ens permet entendre millor les poblacions hivernants. En aquests dos moments de l'any us demanem que feu un esforç per fer, almenys, un cens de 30 min. de durada, entre la sortida del sol i les 12 h, a cadascuna de les instal·lacions participants en el projecte

Justament, diumenge passat va començar el període de censos d'hivern i, a dia d'avui, ja són 12 les instal·lacions que n'han fet algun.

Aprofiteu a més que estem patint aquesta onada de fred polar per sortir al camp i comprovar si ve acompanyada d'algun ocell del nord.

Bon birding!

Foto: Domingo de la Peña Mora Benítez, EDAR Blanes




Enllaç permanent

Reunió anual 2022 23/12/2022

El passat dimarts dia 20 de desembre es va dur a terme la reunió anual de BiObserva. Tradicionalment, aquestes reunions servien per analitzar les dades de participació del projecte, per la qual cosa només es convocava els coordinadors d'àrea. En aquesta ocasió, però, el programa va ser una mica més extens i variat, i per això es va decidir obrir la convocatòria també a tots els voluntaris del projecte.

La reunió es va dividir en quatre parts diferenciades: en primer lloc, la Clara Rovira va fer una breu introducció i va posar en context alguna de les qüestions que es tractarien a continuació. La Marina Cuito va exposar les dades sobre participació en què es va posar de manifest, que si bé la caiguda en el nombre d'observacions dels darrers dos anys s'havia frenat lleugerament, la tendència encara era a la baixa. Seguidament, el Xavier Riera va parlar sobre els beneficis, tant des del punt de vista personal com pel medi ambient, de l'observació d'ocells i de la participació en projectes de ciència ciutadana com BiObserva Voluntariat. Finalment, es va explicar com es feia la validació de dades i quins errors seguien patrons fixos i eren, per tant, fàcilment evitables. Aquesta darrera intervenció va anar a càrrec de l'Oriol Clarabuch, que va posar també de manifest la fiabilitat més gran de les observacions actuals (cada vegada menys errors i voluntaris més experimentats) en relació amb les de l'inici del projecte el 2018. Moltes felicitats a tots!

Podeu recuperar aquesta sessió a l'apartat 'Formació' de 'La meva pàgina personal'.

Recordeu que el 15 de gener comença el període del cens d'hivern!

Bones festes i bon birding!



Enllaç permanent

Atenció amb els gavots i les gavinetes de tres dits! 25/11/2022

Aquestes últimes setmanes, a causa de temporals molt durs a l'Atlàntic, estan entrant un nombre inusualment alt de gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) i de gavot (Alca torda) a la Mediterrània, on són molt més rares que al llarg de la costa atlàntica.

Alguns d'aquests ocells arriben en un estat força penós, de manera que no és estrany trobar-les molt debilitades o fins i tot mortes. A la Comunitat Valenciana s'han observat grups de gavot a l'interior de piscifactories, de manera que, malgrat ser ocells eminentment marins, valdria la pena parar atenció a les vostres instal·lacions. Les gavinetes de tres dits, en canvi, han estat vistes en aigües continentals d'Aragó, a causa del fort vent que ha fuetejat el Cantàbric i que les ha arrossegat per l'interior de la península a través de la vall de l'Ebre.

Gavot

Gavineta de tres dits 1r hivern

Gavineta de tres dits adulta

En qualsevol cas, estigueu atents/es perquè serien cites molt interessants.

Bon birding!

Enllaç permanent

Sobre tords, merles i grives. 21/10/2022

A l'hivern, a Espanya, es poden observar fins a sis espècies diferents del gènere Turdus: les merles comuna i de pit blanc, els tords comú i ala-roig i les grives comuna i cerdana, encara que algunes falten a les Canàries i/o les Balears. Quatre d'aquestes espècies crien, almenys, en algun punt del territori, mentre que dues són estrictament hivernants. El que sí que tenen en comú totes, és que a la tardor/hivern les seves poblacions augmenten exponencialment gràcies a exemplars que arriben del centre i el nord d'Europa o de zones de més altitud de la mateixa península ibèrica.

En general, no són espècies que presentin grans problemes d'identificació, si bé, a ulls d'ornitòlegs no gaire experimentats, el tord comú i la griva poden arribar a confondre's.

A continuació us mostro una taula que resumeix les principals característiques que ens permetran identificar-los amb seguretat.


A sota us deixo un vídeo molt bo, encara que estigui en anglès, que us ajudarà a diferenciar aquestes dues espècies.

Bon birding!


Enllaç permanent

Alguns consells per a la tornada a la feina 08/09/2022

Ara que l’estiu toca a la seva fi i que molts de nosaltres ens hem reincorporat al món laboral, és un bon moment per emprendre nous projectes o recuperar-ne d’antics. A continuació us deixo una sèrie de recomanacions per fer que el vostre entorn laboral sigui més segur i més amable per als ocells.


1. Feu que les finestres siguin més segures, de dia i de nit

El problema: durant els períodes de migració (març-maig i setembre-octubre) heu detectat ocells morts per col·lisió, a sota de les finestres dels edificis de la vostra instal·lació? Es calcula que, als Estats Units i al Canadà (que és d’on hi ha informació més acurada), moren cada any fins a 1.000 milions d'ocells a causa de col·lisions amb finestres.

La causa: de dia, els ocells perceben els reflexos als vidres com a hàbitat pel qual poden volar. De nit, els ocells migradors atrets pels llums dels edificis tenen un risc molt alt de col·lidir-hi.

Aquestes accions senzilles salven els ocells: a l'exterior de la finestra, instal·leu pantalles o trenqueu els reflexos, utilitzant cinta adhesiva (https://scur.cat/2F38Y2), pintura o alguna mena de malla de corda amb una llum de no més de 5 cm d’alçada o 10 cm d’amplada.


2. Mantingueu els gats a l'interior

El problema: es calcula que els gats maten més de 2.600 milions d'ocells anualment als Estats Units i al Canadà (que és d’on es tenen dades més precises). Aquesta és la primera causa de mortalitat d’ocells derivada de l’activitat humana, al marge de la pèrdua d'hàbitat.

La causa: els gats són una de les mascotes preferides de qualsevol família, però, a tot el món, es compten per milions els gats assilvestrats que deambulen per pobles, ciutats, parcs i jardins. Aquests depredadors no autòctons cacen i maten ocells i rèptils instintivament fins i tot quan estan ben alimentats.

Una solució que és bona per als gats i els ocells: tingueu cura dels ocells i mantingueu els gats sans tenint-los a l'interior dels edificis o creant-los un espai tancat a l’aire lliure. Si hi ha gats que deambulen per la vostra instal·lació podeu, o bé mirar de posar-los un collar amb un picarol, o bé avisar alguna associació protectora. Aquestes associacions els capturen per posar-los en adopció i, en cas que no trobin ningú que se’n vulgui fer càrrec, els esterilitzen i els tornen a alliberar. D’aquesta manera no s’evita l’impacte dels gats sobre la biodiversitat d’entrada, però si a mitjà i llarg termini, ja que impossibilitat la seva reproducció a la natura.

 

3. Reduïu la gespa i plantar espècies vegetals autòctones

El problema: els ocells tenen menys llocs on descansar de manera segura durant la migració i per instal·lar els seus nius a l’època de cria.

La causa: la gespa i el paviment no ofereixen prou menjar ni refugi per a molts ocells i altres animals salvatges. Amb tota la superfície de gespa que hi ha a les vostres instal·lacions, però també en parcs i jardins urbans, el potencial per donar suport a la vida salvatge substituint la gespa per espècies vegetals autòctones és enorme i no el podem desaprofitar.

Planteu espècies autòctones i observeu com les usen els ocells: feu la vostra instal·lació més amable per als ocells plantant espècies vegetals autòctones. Afegiran interès i bellesa al vostre entorn i, de passada, proporcionaran refugi i zones de nidificació per als ocells. A més a més, el nèctar, les llavors, les baies i els insectes proporcionaran aliment als ocells i la resta de fauna silvestre.


4. Observeu els ocells i comparteix el que veus

El problema: el que un dia fou probablement l'ocell més abundant del món, el colom migratori (Ectopistes migratorius), es va extingir sense que la gent se n’adonés. Els projectes de seguiment de fauna com BIOBSERVA VOLUNTARIADO són essencials per ajudar a protegir-la, però fer un seguiment de la salut de les 11.000 espècies d'ocells que hi ha al món és un repte immens.

La causa: per entendre com estan els ocells, els científics necessiten que centenars de milers de persones informin del que estan veient al seu voltant. Sense aquesta informació, els científics no tindrien prou dades precises per saber com, quan i a on estan disminuint les poblacions d’alguns ocells.

Gaudeix dels ocells alhora que ajudes a la ciència i la conservació: participeu en el projecte BIOBSERVA VOLUNTARIADO tan sovint com pugueu. Les vostres observacions són importants per a la conservació dels ocells, però també per al vostre benestar com a éssers humans. Feu proselitisme: mobilitzeu altres persones del vostre entorn laboral a entrar al projecte i a compartir les seves observacions. Feu de padrins: si cal, acompanyeu els nous voluntaris en les primeres sessions. Munteu jornades de formació. Com més siguem, millor per a tothom, persones i ocells.


Bon birding!


Enllaç permanent

Nou format de memòries anuals 15/07/2022

Des de fa un parell de dies ja és possible consultar la memòria de resultats del 2021 al portal. L'accés és mitjançant: Projecte - Memòria anual - Memòries 2021. Com veureu, hem estrenat format, de tipus Informes ornitològics, amb l'objectiu d'arribar a molts més de vosaltres. Hem intentat presentar els resultats de manera molt més visual, més entenedora i agradable a la vista. Esperem haver-ho aconseguit. Aquests informes consten d'una part genèrica per al conjunt de plantes i una altra d'específica per a aquelles instal·lacions amb més observacions.

A escala general, al conjunt d'instal·lacions adscrites al projecte, durant el 2021, es van registrar 183 espècies d'ocells diferents, per part de 276 voluntaris de 90 plantes diferents. El nombre d'observacions va pujar fins a 24.673.

Les dades socials (nre. voluntaris i nre. d'instal·lacions) mantenen el lleuger descens que es va iniciar el 2019. Les dades ambientals, en canvi, remunten després de desplomar-se el 2020, però encara no arriben a les xifres prepandèmia. 

Els percentatges de bioindicadors es mostren molt semblants als trobats en anys anteriors, encara que augmenten lleugerament els ocells associats a ambients aquàtics, mentre que disminueixen també lleugerament els propis d'ambients agrícoles.

D'altra banda, gairebé el 18% de les espècies registrades estan incloses en alguna categoria d'amenaça, segons la Llista vermella de les aus d'Espanya.


Espero que aquest breu resum dels principals indicadors globals us animi a consultar la resta i, de passada, que doneu una ullada als informes que cobreixen les dotze instal·lacions amb més observacions.

Salutacions i bon birding!


Enllaç permanent

La importància de l'aigua durant els mesos de calor 05/07/2022

Hi ha una consciència cada vegada més gran de les dificultats que passen alguns ocells per trobar menjar a l'hivern. Així, en els darrers anys cada vegada són més les persones que instal·len menjadores per intentar pal·liar aquesta escassetat d'aliment. Al regne unit, per exemple, s'estima que la despesa en menjar per a ocells arriba a una xifra d'entre 200 i 300 milions de lliures anuals, cosa que donaria per alimentar 196.000.000 individus.

A l'estiu, en canvi, quan el camp s'assembla a un verger ple d'insectes i llavors, la nostra preocupació pels ocells disminueix considerablement. Però què passa amb l'aigua? La veritat és que per a alguns ocells aconseguir aigua en plena natura no és una tasca fàcil. Els ocells utilitzen l'aigua d'una manera semblant a la que ho fem les persones: més enllà de saciar la set i rehidratar-se, l'aigua els ajuda a empolainar-se, netejar les plomes i fins i tot eliminar alguns paràsits.

Encara que vosaltres ja treballeu envoltats d'aigua, segur que coneixeu algun racó a la vostra instal·lació on els ocells solen acudir a beure i a banyar-se. Aprofiteu aquest moment per fer bones observacions, per aprendre a diferenciar plomatges adults de juvenils i per fer alguna fotografia com la que ens va enviar J.M. López Pinto des de l'ETAP El Conquero.



Enllaç permanent

Caixes niu i cens de primavera 27/05/2022

Els companys de la EDAR de Besalú ens han enviat aquest vídeo fantàstic en què es veu un poll volander de mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) a punt d'abandonar la caixa niu on va néixer fa aproximadament vint-i-vuit dies. Aprofiteu aquests dies per revisar (a una distància prudencial) les vostres caixes niu i recordeu que els ocells joves, un cop ja han abandonat el niu, encara romanen uns quants dies pels voltants, període en què són alimentats pels progenitors. Si veieu algun pollet amb aspecte desvalgut  NO EL TOQUEU a menys que cregueu que està en perill directe (gats, etc.), ja que els seus pares estaran a prop i se'n faran càrrec.


Recordeu que estam a punt de concloure el Cens de primavera de BiObserva, que com sabeu consisteix a realitzar, entre el 15 i el 31 de maig, almenys un cens (encara que òbviament com més millor) de 30 minuts de durada entre la sortida de sol i les 12 h.

Aprofiteu aquests dies de primavera paper sortir a observar ocells!

Bon birding!

Enllaç permanent

Celebració del Dia internacional de la Biodiversitat. "5 anys de biodiversitat a Agbar" 13/05/2022

El proper 22 de maig, celebrem el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, el lema del qual per a aquest any és “Construir un futur compartit per a totes les formes de vida”.

La biodiversitat és la base sobre la qual podem reconstruir millor el nostre entorn, ja que els ecosistemes i la natura aporten solucions al clima, als problemes de salut o a la seguretat alimentària i hídrica de la nostra societat.

Amb motiu d'aquesta jornada, volem convidar a tota la comunitat de BiObserva Voluntariat, el divendres 20 de maig, a un webinar online on podreu conèixer l'estratègia de biodiversitat d'Agbar, els resultats de 5 anys d'implantació de les estratègies. experiències del que ha suposat al territori i el seu impacte.

Posa't en contacte amb el Coordinador BiObserva Voluntariat de la teva instal·lació per inscriure't.

Divendres 20 de maig. De 10h a 11,30h.


Enllaç permanent

A punt per la migració de primavera? 21/03/2022

De mica en mica comencen a arribar a Europa molts dels ocells que han passat l'hivern al continent africà. Els esperen uns mesos d'activitat frenètica per triar un territori, trobar parella, construir el niu, defensar el territori d'ocells rivals, copular, pondre ous, covar-los, escalfar o refrescar els pollets, alimentar-los fins després que aquests facin els seus primers vols i, si hi ha temps, tornar a començar amb una segona posta. Com veieu, la tasca ingent.

Tots aquests ocells migradors no arriben a Europa al mateix temps, sinó que cada espècie ho fa en el moment oportú, en funció de la llunyania de la seva zona d'hivernada i dels seus propis patrons migratoris. Alguns dels ocells primerencs que ja tenim entre nosaltres són elCucut reial (Clamator glandarius), la polla pintada (Porzana porzana) o l'oreneta comuna (Hirudo rustica). D'altres, en canvi, encara han d'arribar com el rossinyol comú (Lusinia megarhynchos), el papamosques gris (Muscicapa striata) o l'oriol (Oriolus orilous).

En tot cas, aprofiteu aquestes dates per gaudir dels ocells amb els seus vestits de gala.



Enllaç permanent

Dia Mundial de la Vida Silvestre 10/03/2022

El 3 de març, treballadors de Canaragua van celebrar el Dia Mundial de la Vida Silvestre, que aquest any tenia per lema “Recuperar les espècies clau per a la restauració dels ecosistemes”. Acompanyats per Belén Hernández, experta en aus de la Societat Espanyola d'Ornitologia, un grup d'unes dotze persones que treballa a Canaragua es va acostar a la Charca de Maspalomas armats amb prismàtics i càmeres de fotos.

Algunes d'aquestes persones ja havien participat en altres tallers i activitats organitzats per Canaragua, però per a moltes persones era el primer contacte amb l'observació d'aus. Luis Chirino, de l'àrea d'administració de Canaragua, ho expressava afirmant que “he passat moltes vegades per aquí i mai no havia estat conscient de la gran quantitat d'aus que visiten aquesta bassa. És tot un espectacle”.


La data triada va permetre veure una gran quantitat d'aus que estan migrant des de les zones d'hivern a l'Àfrica cap a les zones de niuada, al nord. És el cas de la garsa de mar que descansava a la riba de la bassa, i que aviat continuarà el viatge cap a Escòcia, Noruega o Islàndia. Belén va aprofitar per ensenyar als participants un dibuix d'una garsa de mar negra de les Canàries, au endèmica de l'arxipèlag canari que es va extingir a principis del segle XX. A la visita també es van poder observar bernats pescaires, corriols, gamba roja, cames llargues i moltes altres aus lligades a aiguamolls com el de Maspalomas.

El Dia Mundial de la Vida Silvestre es fa cada any el 3 de març per crear consciència sobre la importància de la conservació d'animals i plantes. El lema del 2022, “Recuperar les espècies clau per a la restauració dels ecosistemes”, pretenia cridar l'atenció sobre l'estat de conservació d'algunes espècies de fauna i flora en perill d'extinció, i generar un debat sobre la necessitat d'implementar solucions per conservar-les. Precisament, les persones que van assistir a l'esdeveniment van tenir l'ocasió de contemplar el que possiblement sigui l'últim exemplar viu de corriol camanegre a l'illa de Gran Canària.


El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) s'enfronta a les Canàries a nombroses amenaces que l'han portat a la vora de l'extinció, com la degradació o fragmentació del seu hàbitat, el trànsit de persones per les zones on nia o la depredació de gats assilvestrats. La seva supervivència està lligada a la conservació efectiva de platges, dunes i, en general, del litoral de les illes.

Després de visitar la Bassa de Maspalomas, el grup es va dirigir a la depuradora d'El Tablero, on van continuar veient aus i, a més, planificant diferents accions per millorar la biodiversitat d'aquesta instal·lació gestionada per Canaragua. Eliminar les espècies exòtiques invasores i substituir-les per plantes natives, crear un espai enjardinat per als llangardaixos, instal·lar caixes niu i eliminar els riscos per a la fauna silvestre que visiti la depuradora, són alguns dels plans que es van comentar.

A la depuradora d'El Tablero, Canaragua ha implantat el projecte de voluntariat corporatiu BiObserva. Els operaris d'aquesta instal·lació han rebut formació i materials que els permeten fer un seguiment de les aus que la visiten, tot registrant-ho en una aplicació. Un d'aquests treballadors és Antonio Suárez, una persona que confessa que “fins fa uns anys no parava especial atenció als ocells”, i que ara és capaç de reconèixer-les fins i tot pel seu cant. Està al corrent de les hores del dia, èpoques de l'any i llocs de la instal·lació que freqüenten les diferents espècies i es preocupa per mantenir caixes niu i punts d'aigua perquè se sentin còmodes. També identifica els llocs on es poden produir accidents i proposa mesures per reduir els riscs per a la fauna. Antonio Suárez, que confessa que “el que més m'agrada ara és fotografiar els ocells”, va rebre un diploma per ser el que més observacions va fer al llarg de tot el 2021, a més d'un trípode perquè pugui continuar desenvolupant la seva afició.

A la depuradora d'El Tablero es va realitzar un cens detallat de les aus que van visitar aquell dia la instal·lació, i es va verificar l'estat de la caixa niu instal·lada, a més de comprovar que altres aus utilitzaven les edificacions per niar. Es va poder observar un nombrós grup de pardals de passa, i també una parella de cueretes torrenteres construint un niu, aprofitant així la facilitat que els ofereix la depuradora per capturar insectes i alimentar les seves cries.

Enllaç permanent

Propòsits per al nou any 12/01/2022

Al marge d'alguns propòsits típics d'aquestes dates: fer més exercici, menjar més sa, anar al gimnàs, apuntar-se a anglès, etc., val la pena tenir present que el dissabte vinent comença un dels dos períodes anuals on us demanem que incrementeu l'esforç d'observació a les vostres instal·lacions.

Com ja sabeu, independentment del nombre de censos que feu durant la resta de l'any, és molt important que entre el 15 i el 30 de gener i el 15 i 30 de maig entreu tantes dades com us sigui possible.

L'observació conjunta a totes les instal·lacions, durant aquests dos períodes de temps relativament curts, ens permet obtenir dades consistents dels ocells hivernants, en aquest cas, i dels nidificants en el període de primavera.

Aprofiteu l'ocasió per buscar titelles, grups de fringíl·lids (inclosos lluer i pinsà mec), repicatalons, ànecs i altres ocells típic d'aquesta estació.

I recordeu que els censos han de tenir una durada mínima de 30 minuts, s'han de fer entre la sortida del sol i les 12 del migdia, s'ha de recórrer tota la instal·lació i es poden anotar totes les espècies que es detectin (a més de les espècies objectiu).

Ens hi posem?


Enllaç permanent

Heu vist ja algun lluer aquesta tardor? 17/12/2021

El lluer és un petit ocell pertanyent a la família dels fringíl·lids (pinsans, gafarrons, verdums, passerells, etc.) que cria de forma localitzada en alguns punts del quadrant nord-est peninsular. A l'hivern, en canvi, ocupa qualsevol espai més o menys obert amb arbres dispersos on s'alimenta de llavors.

Com a hivernat, aquesta espècie segueix un patró d'aparició molt irregular i marcadament irruptiu, la qual cosa  significa que alguns hiverns és extremadament abundant (com és el cas d'aquest) i d'altres, pràcticament inexistent. El fenomen de les irrupcions es desencadena a partir duna sèrie de condicionants que han de produir-se necessàriament en un ordre cronològic determinat. Primer cal que, als països on crien majoritàriament aquestes espècies, hi hagi una temporada excel·lent de producció de llavors, que resultarà en un bon any de nidificació de lluers, en aquest cas, i en conseqüència en una densitat de població molt alta. Aquesta situació ha d'anar seguida, necessàriament, d'un any de producció de llavors molt pobra. Quan s'encadenen, per tant, un any de gran producció de llavors amb un altre de producció escassa, el que passa és que hi ha una població de lluers més gran del que és habitual (recordeu que l'abundància de llavors ha generat una mena de baby boom) que no disposa de prou menjar per sobreviure a l'hivern. És aleshores quan es produeixen aquestes irrupcions.

Aquest hivern en tenim moltíssims, per la qual cosa val la pena que estiguem atents a la seva presència

Vocalitzacions hivernals


Enllaç permanent

La migració nocturna dels ocells 28/10/2021

Com ja hem explicat alguna altra vegada, la tardor és l'estació de l'any en què es mouen més ocells en els seus desplaçaments migratoris cap al sud. En realitat, a l'octubre ens sobrevolen milions d’ocells, ja sigui per passar l'hivern als nostres camps, boscos i aiguamolls, o bé de pas cap a alguns llocs remots al sud del desert del Sàhara.

El que no és tan sabut és que el 80% de les espècies migratòries ho fan almenys parcialment durant la nit, orientant-se gràcies al moviment rotatori de les estrelles. S'estima que a la primavera creuen els nostres cels nocturns cap al nord, aproximadament 30.000.000 de papamosques i mastegatatxes, 20.000.000 de tords, grives i merles, 350.000.000 de mosquiters, tallarols, boscarles i busquetes i 2.000.000 de ràl·lids (polles, polles blaves, polles pintades, rasclons, rasclets i rascletons).

Ja fa uns quants anys que a Europa s'ha començat a estudiar la migració nocturna dels ocells a través d'un mètode que consisteix en la gravació de les seves vocalitzacions (NOCMIG) i que està donant resultats espectaculars. Aviat parlarem d'aquest tema, però de moment us animo que escolteu el cel nocturn dels vostres pobles i ciutats perquè segur que us endureu algunes sorpreses.

PISTA: Aquests dies estan passant un munt de grues.


Enllaç permanent

Torna el Delta Birding Festival 09/09/2021

Després d’un any de pausa obligada, torna el Delta Birding Festival, l’únic festival ornitològic que es realitza a Catalunya i el més prestigiós de tota la Mediterrània. En la seva setena edició, aquest esdeveniment segueix apostant per crear un espai en què tant els ornitòlegs experts com els novells trobin activitats que pugui ser del seu interès.

Com de costum, s’ha aconseguit ajuntar, sigui de forma presencial o virtual, un bon nombre de ponents d’altíssim nivell com ara Per Alström, Josep del Hoyo, John Fitzpatrick o Brian Sullivan, per esmentar-ne només alguns. Tornen també les activitats per a tots els gustos i nivells: sortides guiades a la Reserva de l’Alfacada i a Vilacoto, sortides pelàgiques a mar obert, a l’interior de la badia del Fangar, activitats nocturnes per conèixer els nostres mussols i per sentir els ocells que migren de nit, sortides d’iniciació i moltíssimes més. A més a més, hi haurà expositors, presentacions de llibres, concursos, audiovisuals, tallers, cinema a la fresca al Poble Nou i un llarg etcètera. En definitiva, infinitat de possibilitats per gaudir d’un cap de setmana inoblidable!


El DBF no té cap ànim de lucre i la recaptació integra provinent de la venda d’entrades va destinada a un projecte de conservació, en aquest cas ‘Els birdwatchers del Daasanach’. AGBAR un any més col·labora en aquest esdeveniment, donant suport per desenvolupar activitats en els aiguamolls de depuració l’Embut i Illa de Mar que gestiona a través d’Aquambiente. Les activitats que es faran allà són ‘Els sons amagats del Delta’ i dues sortides incloses en els ‘Delta Hotspots’. A més a més, en aquesta edició, AGBAR patrocinarà també l’exposició fotogràfica ‘MontPhoto, 25 anys divulgant fotografia de natura’, en la qual s’exhibiran les vint-i-cinc millors imatges d’aquest concurs internacional de fotografia que enguany fa un quart de segle de vida.

I de forma paral·lela al Delta Birding Festival, amb el Programa d’Hàbits Saludables d’AGBAR, s’organitza una sortida guiada ornitològica per al personal d’AGBAR pels aiguamolls de depuració i es proporcionen entrades per gaudir del Festival. Si et pot interessar visitar el DBF posat en contacte amb el teu coordinador BiObserva.


Enllaç permanent

BiObserva es presenta al VII Congrés Mundial de la Natura de la UICN (Marsella, 2021) 02/09/2021

Comença el Congrés Mundial de la Natura de la UICN, el fòrum mundial més relevant per a la presa de decisions ambientals. L'esdeveniment té lloc de el 3 a l'11 de setembre a Marsella, França, en un format "híbrid", presencial- virtual i reunirà a governs, societat civil, pobles indígenes, científics i empreses per impulsar accions sobre la recuperació basada en la naturalesa, el canvi climàtic i la biodiversitat post-2020.

El Congrés és una fita clau que guiarà en la definició de nous objectius mundials i accions per a un futur sostenible i saludable per a les persones i la natura, abans de les conferències fonamentals de l'ONU sobre biodiversitat i clima a Kunming i Glasgow.

L'esdeveniment s'estructura en 4 elements principals:

• Assemblea de Membres: és l'òrgan suprem de presa de decisions de la UICN on les més de 1.400 organitzacions membres de la UICN prendran decisions que influiran en les polítiques mundials de conservació per a la propera dècada.

• Fòrum: el mercat més gran de coneixements sobre ciència, pràctiques i innovació en conservació i desenvolupament sostenible. Comptarà amb més de 600 sessions. Durant el Fòrum s'esperen importants anuncis de la UICN i els seus membres, incloent una actualització de la Llista Vermella de la UICN d'Espècies Amenaçades.

• Exposició: els membres i Comissions de la UICN, empreses, socis i acadèmics tenen pavellons, estands i esdeveniments per mostrar les seves investigacions i innovacions.

• Àrees de Generacions de la Naturalesa: involucra el públic en general en la conservació.

El projecte mediambiental BiObserva d'SUEZ a Espanya ha estat seleccionat com a iniciativa destacada per a la preservació de la biodiversitat en el Congrés Mundial de la Natura i estarà exposat en forma de pòster i vídeo durant tots els dies del congrés.

Vídeo de SUEZ a Espanya presentat al Congrés de UICN


Enllaç permanent

Temporada de pollets volanders 12/07/2021

A principis d'estiu, quan la temporada de reproducció de la majoria d’ocells arriba a la seva fi, es repeteix una situació que consisteix en la troballa de pollets volanders fora del niu i aparentment desemparats. Generalment, davant d'aquest fet, les persones de bona voluntat recullen l'ocellet, se l'emporten a casa, l’alimenten amb molla de pa fins que mor.


Anem a pams, a grans trets les cries d’ocell s'engloben en una d'aquestes dues categories: nidífugues o nidícoles. Les primeres neixen amb un grau de desenvolupament avançat i són capaces de caminar o nedar i d'alimentar-se per si mateixes al cap de pocs minuts de l'eclosió (perdius, ànecs, etc.). Les segones són les que, en néixer, presenten un nivell de desenvolupament molt baix, sense plomissol i sent completament dependents dels seus progenitors. Els polls nidícoles, per tant, romanen en el niu fins a estar gairebé completament desenvolupats. Un cop l'abandonen, per això, encara són alimentats pels adults durant uns quants dies mentre aprenen a volar.



Què hem de fer llavors si trobem un pollet volander fora del niu?

Si trobem un pollet, amb plomes, capaç de saltar i de realitzar vols curts ens hem de preguntar:

Està en un lloc segur?

Si la resposta és afirmativa, el que hem de fer és NO actuar. Com ja sabem els pollets volanders d'espècies nidícoles romanen durant uns dies a prop del niu rebent aliment dels adults.

Si la resposta és negativa, ja que és a prop d'una carretera, en un carrer molt transitat, en presència de gats de carrer, etc., hem de col·locar-lo en un lloc segur, prop d'on l'hem trobat, perquè els seus pares puguin seguir ajudant-lo.

EL CAS DELS FALCIOTS.

Els falciots són ocells amb les potes extremadament curtes i les ales extremadament llargues, de manera que una vegada a terra no poden tornar a alçar el vol. En cas de trobar un poll de falciot, l'hem d'apropar a la vora d'una lleixa per veure si ell mateix és capaç de volar. Si no, hem de trucar al Cos d'Agents Rurals perquè el recullin.


Enllaç permanent

Manual d'experiències de conservació de ratpenats a la conca del Segura 22/06/2021

Aigües de Múrcia en el marc d'un conveni de col·laboració amb ANSE ha contribuït a la publicació d'un Manual d'experiències de conservació de ratpenats a la conca del Segura.

El manual es compon de dos blocs i un annex que sumen 90 pàgines. El primer bloc inclou una introducció al món dels ratpenats, donant generalitats sobre aquest grup zoològic (els únics mamífers amb capacitat de vol actiu) i recordant l'extraordinària diversitat d'aquest grup, que compta amb 23 espècies a la Regió de Múrcia.

A més, en aquest apartat es destaca la seva importància per al funcionament dels ecosistemes i per al benestar humà a través del control de plagues agrícoles i d'insectes molestos. El primer bloc tanca analitzant les amenaces i l'estat de conservació d'aquest grup.

En el bloc 2 s'analitza la col·locació de caixes refugi com a eina de conservació de les poblacions de ratpenats i es realitza un inventari d'iniciatives de conservació de ratpenats a la conca del Segura recollint iniciatives de diferents col·lectius.

En aquest apartat han participat 10 naturalistes de diferents entitats i organismes, aportant les seves experiències i resultats en la col·locació de refugis de ratpenat. Finalment, el manual inclou un annex amb plànols de caixes que han estat emprades amb èxit a la conca del Segura.

Pots descarregar el manual a www.asociacionanse.org/download/111/



Enllaç permanent

Dia Internacional de la Biodiversitat: Sessió "La naturalització com a part de la solució" 17/05/2021

El 21 de maig a SUEZ celebrem el Dia Internacional de la Biodiversitat, si ets empleat de la companyia, uneix-te a aquesta celebració participant en una sessió en línia sota el títol La naturalització com a part de la solució, on analitzarem amb experts d'àmbits molt diferents, com i per què s'està utilitzant la naturalització a nivell global i local, en l'àmbit urbà i rural i com ho fem al Grup en els entorns en què operem.


Per apuntar-te a la sessió en línia comunica-ho al teu Coordinador BiObserva.


T'esperem!



Enllaç permanent

Memòria anual i cens de primavera 14/05/2021

Com cada any, acabem de penjar al portal BiObserva la memòria anual corresponent al 2020. Com es podria esperar, en un any tan excepcional, alguns indicadors com el nombre d'observacions i de jornades de cens van disminuir lleugerament. 


D'altra banda, en canvi, durant el 2020 es van produir algunes millores significatives, tant al portal com a l'aplicació. També es van programar algunes sessions en format online per suplir la falta de formació presencial.


Vull aprofitar aquesta tribuna per recordar-vos que estem en ple Cens de primavera de BiObserva, que com ja sabeu consisteix a realitzar, entre el 15 i el 31 de maig, com a mínim un cens (encara que òbviament com més millor) de 30 minuts de duració entre la sortida del sol i les 12 h. 

Aprofiteu per tant aquests dies primavera per sortir a observar ocells!

Bon birding!

Enllaç permanent

BiObserva STOP-invasores: projecte premiat als Suez Innovation Awards 19/04/2021

BIObserva STOP-Invasores ha estat premiat com a subcampió en la categoria 100% Natural Capital. Enhorabona a l'equip de desenvolupament i coordinació així com a totes aquelles persones que participen aportant observacions i sobretot a totes les que, més enllà del seu treball diari, creuen en els petits gestos que podem fer per contribuir a un planeta més sostenible.


GRÀCIES!

Enllaç permanent

BiObserva STOP invasores: projecte finalista als Suez Innovation Awards 06/04/2021

BiObserva STOP-invasores ha estat seleccionat com un dels 4 projectes finalistes de la categoria Capital 100% Natural en els Suez Innovation Awards. Així mateix, el projecte competeix també a la secció "Premi dels empleats, el guanyador serà el projecte que reculli més vots dels/les empleats/des del Grup SUEZ.

Els SUEZ Innovation Awards tenen lloc anualment i distingeixen als projectes més singulars desenvolupats pels i les professionals de Grup, a escala mundial, d'acord amb la seva contribució a la implementació de l'estratègia" Shaping SUEZ 2030 ".

Els objectius dels premis són:

  • -Identificar els projectes més innovadors i els que més valor aporten.
  • -Assegurar la cultura de la innovació.
  • -Millorar el rendiment de les nostres operacions, així com la competitivitat i la resiliència.
  • -Assegurar la difusió de l'esperit d'innovació entre els empleats del Grup Suez i incrementar la seva imatge innovadora tant en intern com en extern.

En aquesta edició s'han presentat un total de 150 projectes de tot el món, dividits en 7 categories, en cadascuna de les quals han estat seleccionats 4 projectes finalistes. Tots els projectes han estat avaluats atenent als següents cinc criteris:

  1. Naturalesa innovadora
  2. Valor de negoci
  3. Grau d'implementació / escalabilitat
  4. Contribució als ODS
  5. Impacte global

Si ets empleat/da de SUEZ, del 6 al 13 d'abril pots votar el projecte donant el teu "m'agrada" al video casolà preparat per l'equip de projecte.

La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc el proper 15 d'abril.

Enllaç permanent

Rescat a l'EDAR de Blanes 01/04/2021

Fa unes setmanes enrere, els voluntaris de la EDAR de Blanes, van localitzar un niu d’ànec collverd, amb la mare covant els ous.


L’últim cap de setmana de març els ous van eclosionar, amb tanta mala sort que els pollets van caure a un reactor biològic buit, fora de servei que hi havia al costat, d’on era.


Els voluntaris de l’EDAR, es van posar en contacte amb el Cos d’Agents Rurals. Els Rurals, amb l’ajuda del personal de la planta, van aconseguir atrapar els 7 aneguets que hi havia atrapats. Els van alliberar fora de les instal.lacions, a pocs metres del riu Tordera, on ràpidament la mare els va trobar i els va reunir. Aquesta història va acabar amb final feliç per aquesta família d’ànecs collverd.


Des de l’empresa, ja s’ha començat a buscar solucions perque aquest fet no torni a passar i adaptar aquests tancs i decantadors fora de servei per a que no esdevinguin trampes per els animals.




Enllaç permanent

Els ocells en temps de de pandèmia 29/03/2021

Durant la fase de confinament domiciliari de l'any passat, l'Institut Català d'Ornitologia va aprofitar per avaluar com una situació tan excepcional afectava el comportament dels ocells. A través d'un projecte de ciència ciutadana anomenat #joemquedoacasa es va demanar als voluntaris que fessin llistes dels ocells que es podien observar des dels seus balcons o terrasses situats en ciutats silencioses.

Uns 400 voluntaris de l'ICO van recopilar més de 126.000 registres que es van comparar, posteriorment, tant amb les dades obtingudes en anys anteriors en situació, lògicament, de no confinament com també amb els obtinguts en ambients naturals. En contra de la percepció generalitzada que el confinament havia fet augmentar el nombre d'ocells en els nostres pobles i ciutats, el que va passar realment va ser que van modificar el seu comportament.

Els resultats obtinguts per a 16 espècies no migradores i comunes en entorns urbans van demostrar que el seu comportament es va assemblar moltíssim al que es podia esperar d'aquestes mateixes espècies en el medi natural, és a dir: els ocells urbans durant el confinament van estar més actius per cantar i buscar aliment a primeres hores del matí de la mateixa manera que passa amb els seus parents que viuen en plena natura. La causa d'aquest canvi d'hàbits s'atribueix a la davallada de la contaminació acústica, factor que suposa un greu impacte per a la salut dels ocells així com per a la de les persones que vivim en aquestes condicions d'estrès acústic.

Un cop més cal destacar l'extrema vàlua de projectes de ciència ciutadana com BiObserva o Ornitho, en aquest cas, per avaluar en temps real les diferents afectacions sobre la fauna derivades, directament o indirectament, de l'activitat humana. Aquest estudi es va publicar a la prestigiosa revista The Royal Society Publishing (ENLLAÇ ARTÍCLE) i els seus resultats van ser difosos àmpliament a través d'una notícia a la televisió pública catalana TV3 (ENLLAÇ NOTÍCIA).


Enllaç permanent

Nova xerrada al Cafè Biobserva 10/03/2021

El divendres 12 març de 12:30 h a 13:15 h farem una nova sessió del Cafè Biobserva, al voltant, aquest cop, del mètode de Hacking. Pensem que aquest pot ser un tema molt interessant per aplicar en moltes de les instal·lacions adherides al projecte per la qual cosa us animem a participar.

Encara podeu inscriure-us enviant la vostra petició al coordinador de la zona.

Fins divendres!


Enllaç permanent

Primera xerrada del Cafè Biobserva 01/02/2021

Donem el tret de sortida a la iniciativa Cafè Biobserva. Dimecres que ve 3 de gener a les 12:30 h tindrà lloc la xerrada 'Per què són importants els ocells'. Amb ella iniciarem una sèrie de tertúlies periòdiques que tenen l'objectiu d'aprofundir en alguns aspectes relacionats amb els ocells i la biodiversitat. Aquestes xerrades es realitzaran en format online i tindran una durada d'entre 30 i 45 min. Podeu traslladar-nos les vostres peticions de temàtiques a tractar a través del formulari de Contacte del web o a través del vostre Coordinador de Zona.

Encara us hi podeu inscriure sol·licitant-ho al vostre coordinador de zona.

Fins dimecres!

Enllaç permanent

Agbar acull el gran senyor de la nit 20/01/2021

El duc (Bubo bubo) és un rapinyaire nocturn que, de bec a cua, mesura entre 58 i 76 cm i, d'ala a ala, entre 131 i 188 cm. El seu pes oscil·la entre els 1,22 i els 4,6 kg i és el mussol més gran del món. Es distribueix per tota Euràsia, des de la Península Ibèrica fins a les illes del nord del Japó i des de l'Orient mitjà fins a Sibèria i la Península Escandinava. És un depredador formidable que s’alimenta d'una gran varietat de preses: mamífers de mida mitjana i petita -conills, rates, eriçons, etc.- i ocells -com coloms i gavians per exemple- en el cas de Catalunya. 

Es troba ben repartit pels sectors muntanyencs del territori català -Alt Pirineu a banda- però és rar o, fins i tot, absent a les principals planes (plana de Lleida, plana de Vic, plana empordanesa, Camp de Tarragona, etc.). Per bastir el niu utilitza penya-segats naturals -terrestres o marins- i té també especial atracció per les pedreres. En els llocs amb molt poca freqüència humana pot niar a terra.

El seu cicle reproductor és llarg. El zel comença ben d’hora i hom pot escoltar el seu cant potent i bisil·làbic des de finals d’octubre fins a mitjans de febrer. La posta la fan a mitjans de febrer i els polls no abandonen el niu fins a finals d’abril o principis de maig. Solen tenir entre 1 i 3 pollets per niuada i el més normal en són 2.

Necessita territoris grans i es veu afectat negativament per algunes estructures (línies de mitja i baixa tensió, autopistes, tanques, cables, aerogeneradors, etc.) i activitats humanes (caça furtiva tot i ser protegida per la llei).

A la comarca del Maresme es va donar per extingit quan el 1978 es va caçar, el que semblava l’últim, al massís del Montnegre. Anys més tard vas ser redescobert com a nidificant al anys noranta, gràcies al treballs de camp duts a terme per la realització de l’”Atles dels ocells del Maresme” publicat el 2005. Actualment el nombre de parelles a la comarca oscil·la entre 4 i 9 i una de les parelles més regulars té el territori en una de les estacions depuradores d'aigües residuals.

L'udol del duc, profund, potent i misteriós, forma part del paisatge sonor dels capvespres i nits hivernals al Maresme...que per molts anys en podem gaudir!

Autors: Enric Badosa i Pere Alzina 


Imatges del duc a la depuradora del Maresme

Video: Enric Badosa

Enllaç permanent

El temporal Filomena està sent letal per a alguns ocells. 12/01/2021

Com sabeu, ja fa alguns dies que àmplies zones de la península s'estan veient afectades per un temporal de fred i neu fora del comú. Els ocells en general i els roquerols (Ptyonoprogne rupestris) en particular estan patint els rigors d'aquesta situació i necessiten la nostra ajuda.

El roquerol és l'única espècie d'oreneta que passa l'hivern a Europa i no emigra cap a l'Àfrica Subsahariana. S'alimenta, exclusivament, d'insectes voladors i sobreviu gràcies als seus desplaçaments hivernals a zones pròximes a la costa on, tot i el fred, aconsegueix una quantitat suficient d'aliment per mantenir-se amb vida. Aquest hivern, però, està sent particularment cru i en algunes zones de Catalunya i de la Comunitat Valenciana s'està registrant una mortalitat de roquerols sense precedents. Només a Catalunya s'han comptabilitzat, des de principis d'any, ja més de 500 exemplars que han mort en no poder caçar a causa del fred i del vent. Perquè us feu una idea, el pes mitjà d'aquests individus era un 35% inferior al seu pes mitjà normal.


Foto: Raül Aymí (ICO)

I què podem fer nosaltres per ajudar-los? Doncs poca cosa. Us demanem, això sí, que en el que queda de mes i aprofitant que es realitzarà el cens d'hivern estigueu especialment atents a aquests ocells. Si trobeu roquerols molt febles en la vostra instal·lació, aviseu al cos d'Agents rurals perquè se'n facin càrrec (recordem que es tracta d'una espècie protegida per la llei). Si per desgràcia, el que trobeu són cadàvers necessitem que el reporteu perquè puguem fer el seguiment d'aquest episodi de mortalitat excepcional.

Com comunicar la troballa d'Avions roquers morts 

És molt senzill: us demanem que afegiu una observació CASUAL d'aquesta espècie especificant el nombre d'exemplars i que, si és possible, inclogueu una fotografia per documentar l'observació.

Foto: Xavier Riera

Encara que la resta d'ocells no s'estan veient tan severament afectats com els roquerols, no hi ha dubte que aquest episodi de fred excepcional també els està condicionant negativament. En general, els ocells mai moren de fred sinó que moren perquè, a causa del fred, no troben menjar ni aigua. En aquest sentit valdria la pena considerar oferir-los menjar i aigua perquè puguin suportar millor els rigors d'aquest hivern.

Quin menjar és l'adequat?

La regla general és que qualsevol aliment que els oferim ha de ser sense sal i sense torrar. Els aliments més recomanables són:  

• Llavors: negrilló, escaiola, mill, pipes negres, cànem, etc. 

• Fruita: poma. 

• Fruits secs: cacauets (tant pelats com amb closca), nous, panses. 

• Boles de greix. 

• Altres: trossets de formatge, molles de pa (sense mullar). 

• Aigua: sobretot quan els punts d'aigua habituals estiguin coberts de gel. 

Esperem que amb aquestes actuacions puguem pal·liar en part els efectes d'aquest temporal catastròfic o almenys que puguem aprendre com actuar de cara a futurs episodis de fred extrem.

Bon birding!

Xavier Riera

Coordinador ICO



Enllaç permanent

Algunes millores al portal web per acabar bé l'any, 17/12/2020

Fa poc, hem introduït una sèrie de millores per fer més interessant, si és possible, la gestió i consulta de les observacions al portal web. A continuació us les presento perquè pugueu aprofitar el màxim les eines de consulta de BiObserva.

1- Les espècies 'rares o escasses' apareixen amb 1 punt vermell. Si desplacem el cursor fins a situar-lo sobre el punt, obtindrem informació addicional sobre aquesta observació. Per considerar una espècie com 'rara o escassa' s'ha tingut en compte el lloc d'observació. Així, hi haurà espècies que es destacaran amb un punt vermell a les Canàries però no a Balears ni a la península, per exemple.


2- Les espècies considerades com a 'vulnerables' (VU), 'en perill' (A) i 'en perill crític' (CR) en el Catàleg d'Espècies Amenaçades, així com les que estan en el Catàleg d'espècies exòtiques invasores es marcaran amb un símbol circular o triangular respectivament. En ambdós casos, en clicar sobre aquesta icona apareixerà una finestra amb més informació.


3- Les observacions considerades 'dubtoses' o que hagin estat eliminades pels administradors seguiran apareixent a la pàgina personal de cada voluntari, encara que a efectes pràctics, no tindran validesa estadística.


Amb aquests canvis esperem que us animeu a reprendre l'activitat d'observació d’ocells perquè la nostra base de dades segueixi creixent.


Bones festes i bon birding!


Enllaç permanent

Noves reserves naturals de fauna salvatge: els aiguamolls de depuració Illa de Mar i Embut (Delta de l'Ebre) gestionats per AGBAR 28/10/2020

Aquest mes d'octubre, els aiguamolls artificials de depuració d'Illa de mar i l'Embut gestionats per AGBAR han estat declarats Reserva Natural de Fauna Salvatge pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalalunya, garantint la seva preservació davant activitats com la caça i reconeixent, d'aquesta manera, el valor que generen aquests espais per a la biodiversitat i la importància de la gestió realitzada en aquests anys.

Els aiguamolls artificials d'Illa de mar (43,5 ha) i de l'Embut (86,9 ha) són Solucions Basades en la Natura que van ser construïdes per ACUAMED (Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de el govern d'Espanya) al Delta de l'Ebre, entre els anys 2010 i 2013, amb l'objectiu principal de tractar l'aigua procedent del cultiu de l'arròs abans del seu abocament definitiu a les masses d'aigua naturals (llacunes i badies). Des de l'any 2014 Aquambiente (AGBAR) és responsable del manteniment, gestió i seguiment ambiental de tots dos aiguamolls.

Un dels avantatges d'aquests sistemes de tractament d'aigua és la seva elevada biodiversitat gràcies a la creació de nous hàbitats naturals. Aquest fet és especialment interessant en un àmbit com el Delta de l'Ebre. Per aquest motiu, la gestió realitzada en els aiguamolls artificials durant aquests anys ha optimitzat el desenvolupament i protecció de comunitats vegetals i poblacions faunístiques autòctones. 

En pocs anys aquests nous espais naturals s'han convertit en llocs especialment rellevants per al refugi, alimentació i reproducció de nombroses espècies d'aus, algunes d'elles d'especial interès donat el seu estatus de conservació. Els censos d'aus periòdics que realitza Aquambiente com a part de la gestió de la zona humida han permès el seguiment de poblacions i noves cites a la zona d'espècies amenaçades; s'han identificat més de 140 espècies diferents d'aus i s'ha constatat la formació de colònies de nidificació de centenars de parelles de fumarell carablanc (Chlidonias hybrida), capó reial (Plegadis falcinellus) i diverses espècies ardeids com el bernat pescaire (Ardea cinerea), l'agró roig (Ardea purpurea), l'agró blanc (Egretta alba), el martinet blanc (Egretta garzetta), l'esplugabous (Bubulcus ibis), el martinet cangrea (Ardeola ralloides) i el martinet de nit (Nycticorax nyxcticorax); cal destacar que, des de l'any 2019, s'ha confirmat la reproducció d'una parella d'arpella (Circus aeroginosus) espècie que no criava al Delta de l'Ebre des de feia més de 40 anys. Els dos aiguamolls s'han convertit, a més, en àrees importants de refugi per a petites aus migratòries i acullen dormidors de centenars de milers d'exemplars. 

La finalitat de la declaració d'aquestes Reserves és la protecció de diverses espècies d'aus en perill d'extinció que han estat citades regularment en els aiguamolls, com el porró terrós (Aythya nyroca), la rosseta (Marmaronetta angustirostris), l'ànec capblanc (Oxyura leucocephala), el bitó (Botaurus stellaris), la gavina corsa (gavina corsa), el fumarell negre ( Chlidonias niger) i el repicatalons (Emberiza schoeniclus whiterbyii). Aquestes espècies serveixen com a paraigua per a la conservació del conjunt de l'avifauna present en aquests nous espais naturals. 

Els aiguamolls artificials es mostren com a sistemes altament recomanats per a la depuració d'aigua d'origen agrícola en espais d'elevada sensibilitat ambiental, com el Delta de l'Ebre, on contribueixen activament en la conservació i recuperació de la biodiversitat. En aquests espais, les zones humides artificials adopten un paper multifuncional (tractament de l'aigua, hàbitat natural, ús públic de l'espai, etc.) i són un clar exemple d'infraestructura verda sostenible i integrada en el medi natural.

Oliver Hernàndez Ojeda

Coordinador Tècnic Aiguamolls de depuració Delta de l'Ebre

Observacions d'aus de l'aiguamoll de l'Embut

Observacions d'aus de l'aiguamoll Illa de Mar

Video dels aiguamolls Illa de Mar i l'Embut

    

Fotos: Oliver Hernàndez

Enllaç permanent

L'octubre, un dels mesos més excitants per observador ocells 30/09/2020

Com ja sabeu, un bon nombre d'ocells realitzen anualment un viatge d'anada i tornada entre els seus quarters de cria i els d'hivernada. Aquest fenomen, anomenat migració, és un dels més extraordinaris dins del món animal. La major part dels ocells migradors duen a terme un viatge cap al Nord —migració prenupcial— a la primavera i un altre cap al Sud a finals d'estiu i començament de tardor —migració postnupcial—.

Amb l'entrada de l'octubre, que concentra el pas d'un major nombre d'ocells migradors, val la pena estar al cas dels nouvinguts. Entre els ocells més característics de la tardor/hivern trobem algunes de les nostres espècies objectiu: el pit-roig que, encara que cria a bona part del territori, experimenta un augment considerable amb ocells del centre i nord d'Europa o la gavina vulgar i el bernat pescaire els quals, tot i que nidifiquen puntualment a l'Estat, en moltes localitats són ocells bàsicament hivernants.

Entre les espècies no objectiu Biobserva més característiques d'aquest període tenim per exemple el tallarol de casquet, el mosquiter comú o el tord comú; aquests dos últims, a més a més, presenten un patró de distribució força semblant: crien essencialment al terç Nord peninsular i es troben a la resta del territori únicament en pas o hivernada.

Aquest és, de fet, un període fascinant per a tots els amants dels ocells. Aprofitem-lo per incrementar el temps d'observació i, ja de passada, per compartir fotos a la nostra galeria.

Bon birding!!

Xavier Riera

ICO

Enllaç permanent

Ja pots fer "like" a les fotos que més t'agradin 30/07/2020

La Galeria d'imatges és una de les eines que ofereix el portal BiObserva Voluntariat i que ajuda a millorar les nostres habilitats en el camp de la identificació. En 2019, sense anar més lluny, es van rebre un total de 265 fotografies d'aus realitzades en alguna de les instal·lacions mentre que en el que portem d'any comptem ja amb 88.

A partir d'avui, a més, tots els participants de BiObserva Voluntariat ja podem donar "like" a les imatges que més ens agradin. Trobarem una petita estrelleta situada a la dreta sota de cada foto que ens permetrà donar "like" a les nostres imatges preferides, així com veure quines són les més valorada. 

Els comptadors estan a zero. Els estrenem?

XAvier Riera

ICO


Enllaç permanent

Bona pràctica dels i les companyes de la Depuradora del Baix Llobregat 25/06/2020

El passat dimarts 23 de juny, els companys i companyes de l'EDAR Baix Llobregat es van trobar que unes gavines s'havien quedat atrapades al canal de recollida de flotants dels decantadors primaris i no podien sortir ja que no podien obrir les ales. Van decidir col·locar una rampa perquè poguessin sortir.

Molt bona iniciativa que demostra la sensibilitat envers la biodiversitat dels nostres voluntaris i voluntàries, gràcies companys i companyes per l'acció i per compartir-la. 

Us animem a compartir les vostres iniciatives en les instal·lacions.




Enllaç permanent

Nou apartat al web de formació on line 02/07/2020

Si no vas poder assistir a la formació on line del passat mes de juny, ara els voluntaris de BiObserva la teniu disponible dins de l'àrea interna de la web.

Trobaràs un nou apartat accessible dedicat a formació, des d'on podràs accedir als videos de les dues sessions del curs d' "Ocells parcialment desconfinats, comuns en ambients urbans". 

Esperem que sigui un recurs útil per a que puguis avançar en el coneixement dels ocells.

Enllaç permanent

Avui comença el curs on-line BiObserva: Ocells desconfinats comuns en ambients urbans 05/06/2020

Amb motiu del Dia Mundial de Medi Ambient (5 de juny) et convidem al Curs on-line BiObserva "Aus desconfinadas comuns en ambients urbans" en el què aprendràs costums, cants i identificació d'una vintena d'ocells habituals en el nostre entorn,

Es tracta d'una formació complementària a la formació inicial de BiObserva, on podràs avançar en els teus coneixements d'aus i conèixer ocells diferents de les espècies objectiu. 

Professor: Xavier Riera, ICO.

Dates: 5 juny, juny 12 

Horari: 18: 00-19: 30 h 

Destinataris: voluntaris BiObserva i treballadors de SUEZ que vulguin iniciar-se. 

Inscripcions: tancades

Curs organitzat en col·laboració amb ICO (Institut Català d'Ornitologia).

Enllaç permanent

Celebrem el Dia Internacional de la Biodiversitat amb grans novetats 22/05/2020

Aquest any la situació de crisi sanitària en la que vivim i l'escenari futur que ens augura si no realitzem canvis transformadors, dóna més sentit que mai al 22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica.

Celebrem el Dia Internacional de la Diversitat Biològica presentant novetats per posar el nostre granet de sorra en la millora de la biodiversitat. 

La primera d'elles és el llançament del programa BiObserva STOP-Invasores. SUEZ ha desenvolupat, al llarg d'un any, una metodologia i eines pròpies per controlar les espècies de flora invasores en les més de 800 plantes de tractament. Aquest programa compta amb una pàgina web i una app que ofereixen tota la informació necessària per identificar espècies, reportar observacions i executar i fer plans de control i comunicació d'espècies invasores en instal·lacions. La plataforma web es pot consultar públicament, contribuint així a la sensibilització i coneixement sobre aquesta problemàtica ambiental. El programa es va llançar el mes de febrer d'aquest any amb una prova pilot a les plantes depuradores de la Garrotxa i el seu desplegament a totes les instal·lacions del grup es prolongarà al llarg de l'any 2020.

Amb el llançament de el programa BiObserva Stop-Invasores, BiObserva esdevé un paraigua per als programes de seguiment de biodiversitat de SUEZ a Espanya, incloent, BiObserva Voluntariat, amb totes les accions del programa de voluntariat d'observació d'aus, i BiObserva STOP-invasores. A partir d'avui a la web biobserva.com ja està disponible la informació de tots dos programes. 

I com a última novetat, els més de 55.000 registres validats d'observacions d'aus aportats pel conjunt de participants d'el programa BiObserva Voluntariat durant 2017, 2018 i 2019 han estat integrats a la xarxa internacional de dades de biodiversitat GBIF (Global Biodiversity Information Facility), finançada per governs de tot el món destinada a proporcionar a qualsevol persona, en qualsevol lloc, accés obert i gratuït a les dades sobre tot tipus de forma de vida que hi hagi a la Terra. Aquest coneixement procedeix de diverses fonts, que inclouen des espècimens de museus recollits en els segles XVIII i XIX fins a fotografies de telèfons intel·ligents geoetiquetadas i compartides per naturalistes aficionats en els últims dies i setmanes.

El valor de les dades de BiObserva es veu incrementat exponencialment a l'haver-se incorporat a GBIF, una immensa plataforma en la qual ja hi ha publicats més de 1.375 milions de registres de tot el món, amb una mitjana de 39.800 milions de registres descarregats a el mes. La informació publicada en GBIF, plataforma patrocinada pel Ministeri de Ciència i Innovació i gestionat a través del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), pot ser consultada tant per particulars com per entitats o administracions. SUEZ a Espanya és l'entitat privada que comparteix més registres de biodiversitat a Espanya contribuint a la millora de el coneixement de l'medi natural i a una protecció més eficaç de les nostres aus.

Pots visualitzar els registres de BiObserva a GBIF internacional i a GBIF Espanya.


Totes les accions i programes de BiObserva, estan destinades a preservar la biodiversitat i contribuir a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 15.




Enllaç permanent

La memòria anual 2019 de BiObserva junt a un cens de primavera singular 18/05/2020

Del 15 al 31 de maig totes les instal·lacions estan en període de cens de primavera de BiObserva durant el qual es realitza almenys una observació de 30 minuts de durada entre la sortida de sol i les 12h. A diferència dels anteriors, aquest any ho viurem de forma especial. En aquest moment de crisi sanitària, quan encara no s'ha restablert la normalitat i sembla que en les nostres vides del futur molts aspectes no funcionaran igual que en el passat, pot ser un bon moment per meditar sobre els aprenentatges que en traiem del que està passant . Per això et convidem a que aquest any el cens de primavera sigui un regal que t'ofereixis per sentir EN SOLEDAT la natura i el teu entorn més proper i quotidià. Obre els teus sentits, escolta, olora, observa, toca i gaudeix de cada detall que ens ofereix aquesta primavera singular en què la natura ha tingut més espai i menys pertorbacions per expressar-se.

Per complementar el cens i el teu passeig íntim i solitari volem oferir-te la memòria de BiObserva 2019. Des d'avui la tens disponible en línia. Després de mesos de filtrat, tractament de dades i anàlisi, recollim com cada any el resum anual de l'activitat del Programa de Voluntariat BiObserva. Tot i saber que ens queda molt camí per recórrer, estem satisfets amb el resultat i ens agrada compartir-ho amb tu. Esperem que el gaudeixis i totes les teves aportacions, dubtes i comentaris sobre el Programa de Voluntariat, sobre la memòria anual o sobre idees de millora de la biodiversitat a les nostres instal·lacions serviran per seguir avançant i millorant. Pots fer-nos-les arribar a través del teu coordinador de zona de BiObserva o a mi mateixa a clara.rovira@suez.com.

T'agraeixo un any més la teva participació i implicació en el programa. Sense tu BiObserva no seria possible i sense tu no podríem millorar l'entorn en què treballem. 

Clara Rovira,  

Responsable de Biodiversitat i Coordinadora d'BiObserva d'SUEZ a Espanya


Enllaç permanent

Els ocells en temps de COVID-19 03/04/2020

La declaració de l'estat d'emergència i el subsegüent confinament de gran part de la població per intentar frenar la propagació del COVID-19 ha suposat per a molts de nosaltres alguna cosa a què no sempre és fàcil enfrontar-se. Des de diverses institucions dedicades a l'estudi dels ocells s'han plantejat multitud de projectes per, en primer lloc, tenir a la població ocupada però també per intentar recopilar informació sobre com afecta el nostre confinament als seus hàbits. A Catalunya l'Institut Català d'Ornitologia ha incentivat diferents propostes per observar ocells des dels balcons o terrasses dels nostres domicilis mentre que SEO / BirdLife ha iniciat una campanya de divulgació a través de les xarxes socials sense precedents.

Però què opinen els científics sobre l'hipotètic canvi de comportament per part dels ocells arran de l'abandonament de l'espai per part dels humans? Doncs bé, d'entrada, sembla obvi que els ocells, però també d'altres animals, han aprofitat la nostra absència per ocupar platges, pobles i ciutats. Així, les xarxes estan plenes d'imatges sorprenents de tot tipus d'animals en entorns de cap manera habituals. D'altra banda, alguns aventuren que aquesta temporada de cria serà molt productiva sobretot per a aquells ocells que nien en entorns urbans i suburbans. En aquest sentit John Fitzpatrick, director del Cornell Lab of Ornithology als EUA assegura que l'absència de molèsties provocarà un increment de la població reproductora d'algunes espècies. D'altra banda, un altre efecte col·lateral de la situació que estem vivint és l'augment de l'activitat cantora de molts ocells. Pel que sembla, en ambients sorollosos els ocells redueixen la seva activitat cantora a causa de la impossibilitat de superar en decibels el soroll de l'ambient en què viuen. A hores d'ara, ells aprofiten el fet de comptar amb aquest inesperat silenci que regna en pobles i ciutats. 

En el marc del projecte BiObserva no es preveu que s'aprecien canvis significatius en el comportament dels ocells ja que en tractar-se d'entorns controlats l'activitat humana no variarà massa respecte a l'etapa pre-coronavirus. Tanmateix, els resultats de les jornades de mostreig podran, en el futur, posar una mica de llum sobre aquesta qüestió. 

Bon birding i salut per a tots!




Enllaç permanent

L'aportació a la ciència ciutadana d'Aigües de Barcelona: 5 instal·lacions, 24 voluntari@s, 597 exemplars d'ocells albirats, 44 espècies diferents observades. 16/03/2020

Al llarg d'aquest mes de febrer, a Aigües e Barcelona, els voluntari@s del BiOBserva han realitzat els censos d'hivern a les seves instal·lacions, (EDAR Baix Llobregat, EDAR Gavà-Viladecans, EDAR Montcada i ETAP Sant Joan Despí).

Cal destacar que a més hem implantat el programa a una nova instal·lació, l'EDAR Besòs.

 En els censos i la implantació del BiObserva ens ha acompanyat l'expert ornitòleg Abel Julien de l'Associació Aula i Natura i soci fundador de l'ICO (Institut Català d'Ornitologia).

L'Abel ens va delectar amb una xerrada inicial per entendre la importància que els voluntari@s observin i informin sobre els ocells en projectes de ciència ciutadana -com BiObserva- per proporcionar dades als científics que, un cop les processin, podran extreure informació molt rellevant sobre l’estat del medi ambient.

Posteriorment ens va acompanyar a fer els censos a cada instal·lació, ajudant-nos a reconèixer les espècies, no només per les seves característiques apreciables visualment, si no també pel seu cant o per la manera de volar.

En total van participar 24 voluntari@s, que van realitzat 597 observacions de 44 espècies diferents.

L'espècie més observada ha estat la Gavina Riallera (Chroicocephalus ridibundus) amb 207 exemplars albirats i la més original una família de faisans (Phasianus colchicus) composta per un mascle i dues femelles.

La instal·lació on vam fer més observacions i amb més diversitat d'espècies ha estat l'EDAR Montcada.

A més hem tingut l'oportunitat d'aprendre sobre els hàbitats i costums dels ocells i d'observar la biodiversitat que existeix a les nostres instal·lacions. Això ens ha permès valorar diferents accions que podríem fer per preservar-la i millorar-la.

Aquesta és la nostra aportació a la ciència ciutadana i a la biodiversitat des d'Aigües de Barcelona a través del programa de voluntariat ambiental BiObserva que es realitza al des del 2017 a les nostres instal·lacions.

Foto superior: Formació inicial a EDAR Besòs

Foto mitja: Cens col·lectiu a EDAR Montcada

Foto inferior: Aligot comú en el cens col·lectiu a EDAR el Prat


Enllaç permanent

Compte amb la taxonomia: el cas de gavià argentat. 14/03/2020

La taxonomia és una branca de la biologia que se n'encarrega d'anomenar, descriure i classificar els organismes vius. Encara que històricament els criteris que s'usaven eren bàsicament de tipus morfològics i de distribució geogràfica, actualment es tenen en compte, sobretot, els resultats de les anàlisis d'ADN. No costa gaire imaginar, per tant, que la taxonomia és una ciència en constant desenvolupament i revisió i, en el cas concret dels ocells, una mica convulsa en els últims anys.  

Fixem-nos en el cas del gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) que és, com ja sabeu, el gavià més comú en tot l'àmbit BiObserva. Quan vaig iniciar-me en el món dels ocells a començaments dels 80, a la meva primera guia de camp el gavià més comú a l'estat espanyol era el gavià argentat (Larus argentatus). Alguns anys més tard, aquell mateix gavià va passar a anomenar-se gavià argentat de potes grogues (Larus cachinnans) i actualment, encara que el nom comú es manté, el científic passa a ser Larus michahellis. Per si no en teníem prou, resulta que encara hi ha un Larus argentatus (gavià argentat de potes roses, costa atlàntica europea, Illes Britàniques i Escandinàvia) i un Larus cachinnans (gavià caspi, Europa de l'est i Àsia central) amb la qual cosa ja tenim un terreny abonat per a la confusió.

I deveu estar pensant: i per què tot això ara? Doncs perquè analitzant les observacions generades al 2019 hem vist un grapat de cites de Larus argentatus a llocs on aquesta espècie està considerada, actualment, una raresa. Es tracta, per tant, d'errors d'identificació? La resposta és sí però amb atenuants. Si feu servir materials de consulta antics per als vostres censos probablement en fareu més, d'errors d'aquest tipus. Actualitzeu les vostres guies de camp i recordeu consultar l'apartat de la web ESPÈCIES OBJECTIU.

Bon birding!!





Enllaç permanent

El parc La Marjal, hàbitat per a un centenar d'espècies d'aus 12/02/2020

A més d'una eficaç infraestructura contra riuades, aquest enclavament urbà s'ha convertit en entorn natural, tant per a espècies residents, com per a migradores


Coincidint amb el Dia Mundial de les Zones Humides, el parc La Marjal va acollir el passat 3 de febrer la presentació de l'informe final de el projecte "Anellament científic d'aus al parc inundable La Marjal d'Alacant". L'acte va comptar amb la participació d'Amelia Navarro, directora de Desenvolupament Sostenible i Equitat d'Aguas de Alicante, Manuel Villar, regidor de Medi Ambient i Juan Luis Beresaluze, cap de Servei de Medi Ambient a l'ajuntament, així com els ornitòlegs a càrrec del projecte, Jana Marc i Elías Gomis, que van presentar els detalls finals de la feina. Durant l'acte es va dur a terme a més un alliberament d'aus de el Centre de Recuperació de Fauna de Santa Faç, dependent de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Promoguda per Aguas d'Alacant i l'Ajuntament, aquesta iniciativa d'anellament ve desenvolupant-se des d'octubre de 2018, amb la celebració fins al moment d'una vintena de sessions i més de 90 hores de treball. Gràcies a això, ha estat possible conèixer millor la riquesa ornitològica d'aquest enclavament urbà, augmentar les dades i la informació sobre l'estratègia de migració de les aus a les zones costaneres. A més, aquesta tècnica serveix també com a element d'educació ambiental, amb la realització d'activitats de portes obertes en dies d'especial repercussió mediambiental, com el Dia Mundial de l'Aigua o el Dia Mundial de el Medi Ambient, o la jornada de portes obertes amb visita guiada portada a terme ahir Dia Mundial de les Zones Humides.

Situat molt a prop de la línia de la costa, a la platja de Sant Joan (Alacant), el parc inundable La Marjal va ser construït entre abril de 2013 i març de 2015, amb l'objectiu d'emmagatzemar les aigües pluvials torrencials que històricament han provocat grans inundacions a la zona. No obstant això, ha demostrat en molt poc temps, ser més que una eficaç infraestructura contra riuades, convertint-se en un magnífic lloc d'oci ciutadà i en un hàbitat ideal tant per a espècies residents d'aus, com per a aquelles migradores que troben al parc l'aliment i recursos necessaris per continuar el seu viatge. 

La seva singularitat, localització geogràfica i presència de fonts d'aliment, tant a l'estany, com en la vegetació, ha convertit La Marjal en un punt de parada perfecte per espècies migratòries, que hi troben l'aliment i recursos necessaris, així com en punt de permanència per a les espècies residents. 

Compromesa com està Aguas de Alicante amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, la companyia treballa per reforçar el model d'economia circular i la sostenibilitat ambiental de tota la seva activitat, amb un full de ruta definit en uns compromisos ferms i quantificables , entre els quals es troba la protecció d'espais naturals, juntament amb el repte de preservar i recuperar la biodiversitat al 100% de les seves instal·lacions. 


      

Moments durant la jornada de celebració del Dia de les Zones Humides al Parc de la Marjal
Enllaç permanent

Cens especial a l’EDAR Vic amb el Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona (GACO) 06/02/2020

Aprofitant que el mes de gener tocava el cens d’hivern, des del grup de voluntaris del BiObserva de Depuradores d’Osona ens vàrem posar en contacte amb el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona (GACO), els quals es varen mostrar molt ambles i receptius. 

El passat dimecres 29 de gener a l’EDAR de Vic es va fer un cens d’hivern col·lectiu amb alguns dels voluntaris del BiObserva guiats per en Miquel del GACO. Va ser un itinerari d’aproximadament 1 hora al voltant del perímetre de l’EDAR de Vic.

Tot i que l’entorn de l’EDAR de Vic és una zona buffer on hi ha una gran riquesa i varietat d’ocells, el cens el vàrem fer a la tarda i no hi havia molt moviment, malgrat això es va poder gaudir dels grans coneixements, anècdotes i la passió per l’ornitologia que desprèn i contagia en Miquel.

Després, els assistents ens vàrem desplaçar al taller on en Miquel ens va fer una classe magistral de com fer caixes niu mitjançant fustes reciclades. Aprofitant els palets de la depuradora de Vic, es poden fer gran varietat de caixes per diferents espècies, així com menjadores per poder ajudar els ocells a passar el fred de l’hivern d’Osona i poder gaudir de la seva presència de més a prop.


Autor fotos: Jaume Joseph

Enllaç permanent

De twitchers va la cosa...primera cita per a Catalunya i quarta per a l'Estat Espanyol de polla menuda. 24/01/2020

El twitcher és un aficionat a l'observació d'ocells que es caracteritza per mostrar un comportament obsessiu cap a les denominades 'rareses'. Quan una espècie d'aparició accidental és observada a la seva ciutat, comarca, país, regió biogeogràfica o en qualsevol altra àmbit del seu interès, el twitcher es capaç de pujar a una bicicleta, cotxe, tren o avió per aconseguir tatxar-la de la seva llista.

El passat 23 de gener un operari de l'EDAR Olot va observar durant la seva ronda per la planta un ocell desconegut, de la mida aproximada d'una guatlla, que caminava amb lentitud seguint la reixa de la instal·lació. No només va aconseguir apropar-s'hi sinó que fins i tot va poder capturar-lo amb la mà. Un cop comprovat que no encaixava en cap de les espècies habituals es va sol·licitar l'assessorament d'en Martí Franch, membre de l'staff de l'Institut Català d‘Ornitologia, qui l'identificà positivament com  polla menuda (Gallinula angulata).

La polla menuda és una espècie de ràl·lid, semblant a la polla d'aigua (Gallinula chloropus), que ocupa bona part de l'Àfrica subsahariana. En els períodes de sequera hivernal a l'Àfrica pot realitzar grans moviments dispersius però, malgrat això, és un ocell raríssim a tot el Paleàrtic Occidental —regió biogeogràfica que inclou Europa així com part de l'Àsia temperada, Orient mitjà i nord d'Àfrica— a on només compta amb 8 registres homologats repartits entre Madeira, Cap Verd (3 obs.), A Coruña, Càdis, Lanzarote i Olot.

Així doncs, s'esperen dies mogudets al voltant de l'EDAR Olot!



Enllaç permanent

Caixes niu a BiObserva 16/01/2020

Com alguns ja haureu vist, ahir vam ampliar el portal BiObserva amb un apartat completíssim sobre caixes niu, la col·locació de les quals és una activitat important del programa de voluntariat. La instal·lació d’aquestes caixes respon a dos motius bàsics: en primer lloc es tracta de proveir als ocells, sobretot mallerengues, d’un lloc on poder fer el niu en espais on, generalment, hi ha pocs forats o cavitats naturals per aquest menester. El segon motiu, una mica més egoista si voleu, deriva del fet que una única parella de mallerengues consumeix fins a 11.000 insectes dins d’una hectàrea de terreny durant l’època de cria. O l’oreneta cuablanca que en els aproximadament 6 mesos que és a Europa captura, cadascuna d’elles, 153.000 insectes (27kg), tots a la secció més baixa de la troposfera que és precisament on vivim les persones.

Per tal que la col·locació de caixes niu sigui un èxit cal seguir algunes directrius senzilles i aquest és el motiu pel qual hem creat aquesta secció. La trobareu a: Participa > Caixes niu, i està estructurada en cinc apartats:

1- Caixes niu a BiObserva: l’element principal d’aquest apartat és un mapa interactiu en què apareixen totes les instal·lacions amb caixes niu, de quin tipus són i quantes n’hi ha d’ocupades.

2- Instal·lació: aquí hi trobareu instruccions precises en format text i vídeo de com fer bé les coses.

3- Manteniment: un cop les caixes niu han estat ocupades s’ha de fer una posta a punt per que estiguin preparades per la temporada de cria següent. En aquest apartat us expliquem què cal fer.

4- Seguiment i monitoratge: probablement la part més divertida alhora que delicada. Com podem obtenir dades de nidificació sense destorbar en excés els ocells que hi ha dins el niu.

5- Anàlisi de les dades: en aquest apartat coneixerem alguns dels motius pels quals és tan important instal·lar però, sobretot, fer el seguiment de caixes niu i alguns dels resultats obtinguts els tres primers anys de projecte.

Si hi esteu interessats contacteu amb el coordinador de la vosta instal·lació!!



Enllaç permanent

Exposición itinerante de BiOclick 14/01/2020

Després del I Concurs de fotografia BiOclik de fotos de la biodiversitat a les instal·lacions, s'ha iniciat una exposició itinerant de les fotografies finalistes i guanyadores que recorrerà tot Espanya al llarg de l'any 2020.

Del 20 al 22 de setembre va ser el tret de sortida amb el llançament de l'exposició en el marc de Delta Birding Festival, on SEO BirdLife, va estar present com a receptor de la donació de l'empresa al projecte més votat pels participants "Salvem els esparvers". Prop de 3000 visitants al Delta Birding Festival van poder gaudir de les fotografies.

Posteriorment l'exposició ha viatjat a Granada on ha estat exposada a el públic des del 20 al 22 de novembre amb motiu de la realització del III Fòrum de la Càtedra Hidralia + UGR titulat "Aliances contra l'Emergència Climàtica", que es va desenvolupar a l'Escola Tècnica superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports. El Fòrum va ser presidit pel director general de Planificació i Recursos Hídrics de la Junta d'Andalusia, Fernando Delgado, i va concentrar a uns 200 assistents, entre estudiants universitaris, professionals de l'àmbit climàtic i una gran representació de membres adherits a la Xarxa Andalusa contra el canvi Climàtic (redacció). 

Les direccions de Desenvolupament Sostenible de Suez Espanya en el Territori estan coordinant les diferents exposicions previstes que tindran lloc en instal·lacions de el grup, oficines d'atenció a client o esdeveniments previstos. 

T'animem a consultar al teu coordinador de zona d'BiObserva quan està previst que l'exposició estigui a prop de la teva zona.



Foto 1: Presentació de l'exposició Clara Rovira, responsable de Biodiversitat de SUEZ a Espanya, Jordi Prieto de SEO BirdLife, Óliver Hernández participant i finalista de BiOclick.
Foto 2: Exposició durant el Delta Birding Festival. 
Foto 3 i 4: Exposició a Granada. 
Enllaç permanent

Nou coordinador tècnic de BiObserva 19/12/2019

Salutacions a tothom.

Em dic Xavier Riera i des del passat mes de setembre sóc l’ornitòleg expert de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que se n’encarrega de revisar les dades que es generen a BiObserva i també d’aclarir qualsevol dubte, relacionat amb els ocells, que pugueu tenir.

Fa ja més de trenta anys que em dedico a l’observació d’ocells. Al començament des d’una mirada totalment amateur, més tard centrant-me completament en l’anellament científic i actualment amb una dedicació més dirigida cap a l’educació ambiental, la fotografia i l’enregistrament de les seves vocalitzacions. Desenvolupo la meva activitat, sobretot, al Camp de Tarragona —on visc ara mateix— tot i que durant més de 15 anys vaig viure al delta de l’Ebre, lloc al qual torno sempre que puc.

Volia aprofitar l’oportunitat per encoratjar-vos a que seguiu observant ocells a la vostra instal·lació —i a fora—, a que pengeu les dades al portal BiObserva i a que em consulteu qualsevol dubte que tingueu sobre aquest tema per absurd que us sembli d’entrada. Trobareu el formulari de contacte a: PARTICIPA > CONTACTA AMB NOSALTRES.

Bon birding i bones Festes!

Xavier Riera

Unitat de divulgació i formació de l’Institut Català d’Ornitologia

xavier.riera@ornitologia.org



Enllaç permanent

Què ens indiquen els ocells? 02/12/2019

Al marge de la fascinació que la humanitat ha sentit des de temps impertèrrits pels ocells, la seva observació és de gran importància per a determinar l’estat de conservació del nostre planeta. En actuar com a excel·lents bioindicadors, l’augment o la disminució dels seus efectius ens adverteix de la bona o mala salut d’una zona determinada.

En un estudi dut a terme recentment a Amèrica del Nord s’ha comprovat que, des de 1970 fins ara, s’han perdut quasi 3.000.000.000 d’ocells —una de cada quatre— la qual cosa suposa que la seva població en aquell continent ha disminuït un 30%. El grup d’ocells més afectat per aquest declivi és el de les espècies lligades als ambients agrícoles, seguit dels insectívors aeris (orenetes i falciots) i dels ocells migradors petits.

Les causes principals d’aquesta gravíssima situació s’atribueix a: pèrdua d’hàbitat, col·lisió amb edificis, impacte directe dels gats domèstics que campen a plaer fora dels habitatges, ús de pesticides a l’agricultura i disminució de les poblacions dels insectes de què s’alimenten. En un context d’emergència climàtica com l’actual, tots els factors esmentats anteriorment es veuen agreujats d’una manera o altra.

Davant d’un panorama tan desolador la pregunta obvia seria: està tot perdut? No, ni molt menys. Hi ha una sèrie d’accions senzilles que podem adoptar per a salvar els ocells, tant a nivell particular com a la feina.

1- Eliminar les trampes d’ocells e la nostra instal·lació. Per exemple, evitant els impactes contra les finestres amb adhesius anti-col·lisions. Si a la vostra instal·lació es produeixen incidències d’aquest tipus poseu-ho en coneixement del responsable per a que es prenguin les mesures oportunes. Els responsables de Suez l’assessoraran per eliminar aquests impactes.

2- Mantenir els gats dins de casa. A la instal·lació es preferible evitar la seva presència o, com a mínim, posar-los un picarol que avisi els ocells dels seus moviments.

3- Incorporar àrees amb plantes autòctones que produeixin fruit o baies comestibles, deixar zones d’herba amb una freqüència de sega menor que permeti que les plantes floreixin i granin, augmentant d’aquesta manera la biodiversitat.

4- Eliminar l’ús de pesticides i prioritzar una alimentació basada en productes ecològics la producció dels quals no inclogui el se ús.

5- Reduir l’ús de plàstics. El 91% dels plàstics no es reciclen i triguen més de 400 anys en degradar-se.

6- Observar ocells i compartir les nostres observacions en plataformes de ciència ciutadana com BiObserva.

Aquestes modestes accions, realitzades per molts, poden tenir un gran impacte en la conservació dels ocells i de passada en la de la nostra pròpia espècie.



Enllaç permanent

Un manual per a la protecció de les papallones i per a la preservació de la biodiversitat 14/11/2019

L'associació de Naturalistes Palentins ha presentat avui al Campus de Palència de la Universitat de Valladolid el llibre "Bases técnias para la conservación de los lepidópteros amenazados en España", un projecte coordinat per l'expert i naturalista Fernando Jubete, que compta amb la col·laboració d'Aquona, Hidraqua, Suez en España, la Universitat de Valladolid, la Fundación Biodiversidad, el Ministerio para la Transición Ecológica i la Generalitat Valenciana. 

Els insectes com els lepidòpters, comunament coneguts com a papallones, acompleixen un paper important per a la vida humana i per això resulta fonamental apostar per la seva conservació i la preservació de tota la biodiversitat que els envolta. Aquest és l'objectiu de “Bases técnicas para la Conservación de los lepidópteros amenazados en España”, el manual s'emmarca dins del projecte de "Elaboración de las bases técnicas para la conservación de nueve especies de lepidópteros amenazados" de l'Associació de Naturalistes Palentins i compta amb la participació de dotze autors que han escrit sobre deu de les tretze espècies d'aquest insecte amenaçades al nostre país, les quals figuren al Real Decret 139/2011 per al desenvolupament del Llistat d'Espècies Silvestre en Regim de Protecció Especial i del Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades.

El llibre va dirigit a tècnics de les diferents administracions, professors universitaris, investigadors, biòlegs o enginyers que necessiten disposar d'una informació actualitzada sobre la biologia d'aquestes espècies, amenaçades o l'estat de conservació de les seves poblacions.

Aquona i en general el grup Suez en Espanya, mantenen un ferm compromís amb la preservació de la biodiversitat en el 100% de les instal·lacions, el programa de voluntariat Biobserva és el resultat d'aquest compromís. A més, actualment s'està eliminant l'ús de fitosanitaris, s'estan establint protocols d'actuació per fer front a les espècies invasores i s'estan realitzant diagnòstics de biodiversitat i plans d'acció a moltes de les instal·lacions del grup com a mesures per a reduir l'impacte ambiental de la seva activitat i afavorir la biodiversitat. Entre les accions desenvolupades en les instal·lacions s'impulsen projectes per a afavorir a les papallones, per exemple el jardí de papallones de l'ETAP de Sant Joan Despí o els que s'estan desenvolupant a l'EDAR Olot i l'EDAR Sant Joan Les Fonts a La Garrotxa.

Us animem a consultar la guia i impulsar accions per a conservar els pol·linitzadors, espècies de gran importància per a conservar els ecosistemes i actualment en declivi al planeta.



Enllaç permanent

Els rapinyaires tornen al Llobregat a través d'Aigües de Barcelona 04/11/2019

La planta potabilitzadora de Sant Joan Despí té nous veïns: les aus rapinyaires. Als quatre xoriguers comuns que es van introduir aquest estiu ara s'hi han afegit una parella de mussols. S'han col·locat a una de les caixes niu i esperen que s'hi quedin.

Xoriguers comuns reintroduïts.

Els rapinyaires nocturns són comuns a les zones agràries i fluvials al voltant del riu Llobregat. Temps enrere era habitual trobar les poblacions de mussol comú, xot i òliba, però malauradament els canvis en les rutines humanes, l'excessiva presència humana i l’ús de tractaments agressius contra rosegadors i insectes, han fet que les seves poblacions hagin baixat ràpidament, fins al punt que ara mateix és poc probable trobar alguna d'aquestes espècies.

És per això que Aigües de Barcelona, responsable de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, vol prendre mesures per tal d'afavorir aquestes poblacions, que ara mateix estan estables, però en regressió i fins i tot reintroduir-les. En l’actualitat hi ha un total de 5 caixes niu de rapinyaires dins de les instal·lacions d'Aigües de Barcelona properes al riu Llobregat a més de 16 caixes niu més al llarg del riu Llobregat en col·laboració amb l'AMB. La voluntat és que amb la reintroducció de nous exemplars d'aquestes espècies, tant els xoriguers com els mussols triïn aquests espais per instal·lar-s'hi.

Els rapinyaires afavoreixen la biodiversitat d’un espai, per això amb aquest projecte es busca que hi arrelin. Per tal de dur a terme la reintroducció, es porten ocells procedents habitualment de centre de protecció de fauna i es mantenen durant cinc dies a les caixes nius. Durant aquest temps se'ls alimenta manualment amb la tècnica del hacking fins que són capaços d'alimentar-se per si mateixos. Les aus reconeixen aquest indret com una font d’aliment i hi tornaran per menjar. Amb aquesta tècnica es reintrodueixen cada any molts exemplars a la natura.

Una de les caixes niu a les instal·lacions de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí 

Disposar de xoriguers comuns i mussols com a veïns fixos ajuda a controlar la població d’altres animals, com ratolins, rates i talps. A la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, ja fa anys que es treballa en accions de conservació i potenciació de la biodiversitat en molts àmbits i s'empren tècniques biològiques de control de plagues. S'ha suprimit l'ús de fitosanitaris, herbicides i en general de substàncies químiques per gestionar la vegetació o la fauna no desitjada.

A més, a les mateixes instal·lacions es desenvolupa el programa de voluntariat BiObserva, amb quatre voluntaris participant en el projecte.

Article extret de Elmon.cat: https://elmon.cat/monplaneta/actualitat/rapinyaires-tornen-al-llobregat-traves-daigues-barcelona


Enllaç permanent

SEO / BirdLife, en col·laboració amb l'Alt Comissionat de l'Agenda 2030 presenta la publicació "17 aus per 17 ODS" 23/10/2019

Fa quatre anys Nacions Unides va aprovar amb el suport de 193 països, inclòs Espanya, els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible en el marc de l'Agenda 2030 per tal de convertir aquest planeta en un lloc millor per viure: en harmonia amb la biodiversitat, amb respecte cap als ecosistemes, amb recursos suficients, salut creixent, educació universal, relacions igualitàries i equitatives, treball just, consideració a la cultura i comportament ètic.

Aquestes disset demandes van néixer per circular i multiplicar-se per tota mena de fòrums i col·lectivitats. Suez a Espanya s'ha compromès a contribuir als ODS a través d'un Pla Estratègic amb uns objectius quantificats, es pot consultar al web de Desenvolupament Sostenible de Suez a Espanya.

SEO / BirdLife fa ara la seva aportació amb una publicació en la qual es vincula 17 aus amb els 17 ODS.

"17 aus per 17 ODS" compta amb la col·laboració de l'Alt Comissionat de l'Agenda 2030. El seu responsable a Espanya, l'Alta Comissionada per a l'Agenda 2030, Cristina Gallach, destaca en el pròleg que aquest fantàstic exercici de vincular cada objectiu amb les característiques i formes de vida d'una au "ens permet acostar-nos als ODS d'una manera diferent, des d'un altre punt de vista, més visual i proper, contribuint en definitiva a conèixer l'Agenda 2030, que és conèixer el món en què vivim i assumir el repte de construir el desenvolupament sostenible".


De l'ibis al pardal comú


L'ibis ermità està lligat a l'Objectiu 1: Fi de la pobresa

Així, l'ibis ermità, un supervivent a Àfrica que també busca sortir de la pobresa, apareix vinculat amb l'Objectiu número 1. El guacamai blau, que lluita perquè la seva bellesa no el porti a l'extinció, té molt a veure amb l'Objectiu 10 i amb la necessitat de reduir desigualtats en i entre els països.  Per la seva banda, el pardal vol seguir sent un ocell de barri en ciutats sanes, i és un excel·lent ambaixador de l'Objectiu 11, centrat en la consecució de ciutats i comunitats sostenibles; la tórtora, víctima de l'abús agrari, defensa molt bé l'Objectiu 12, que persegueix la producció i el consum responsable, mentre el fraret atlàntic, damnificat per un mar sobreexplotat està molt lligat a l'Objectiu 14 que mira pels oceans, els mars i els recursos marins.

Els ocells són, a més, símbols de moltes conductes que persegueixen els ODS. Així, el pingüí emperador exemplifica la conciliació absoluta; la grua és una eficaç transmissora de coneixements i aprenentatges; l'oreneta es mostra com una aliada en la lluita contra algunes malalties, i el colibrí, gran pol·linitzador, s'erigeix com a representant de les grans simbiosi i aliances. Altres aus es converteixen en indicadors d'estats de salut del planeta, com és el cas de la merla d'aigua, la presència de la qual dona garantia de la puresa de les aigües.



Gràfic ODS © Illustration Azote for Stockholm Resilience Centre, Stockholm University


L'agenda comuna

"L'Agenda 2030 és l'agenda comuna de tots per aconseguir un món en equilibri. I per aconseguir el compliment d'aquests disset objectius fonamentals serà necessari fonamentar com més aviat millor una base amb els ODS de caràcter ambiental, que sustenti amb fermesa, sense risc d'ensorrar, la resta d'objectius socials i econòmics", puntualitza Assumpció Ruiz, per demanar finalment "que el món escolti a les aus i que aquesta Agenda 2030 sigui una de les agendes internacionals que es compleixin".


-Publicació completa “17 aves para 17 ODS”


Autor: SEO BirdLife i Suez a Espanya

Enllaç permanent

El programa ambiental de voluntariat BiObserva et convida al Delta Birding Festival 2019 04/09/2019

SUEZ Spain participarà un any més al Delta Birding Festival amb el programa ambiental de voluntariat BiObserva. La sisena edició de l’únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya tindrà lloc a MónNatura Delta (Delta de l’Ebre) del 20 al 22 de setembre. 

Aprofitant aquest event i en col·laboració amb Hàbits Saludables, el Programa BiObserva, SOREA i Aquambiente, s’ofereix un programa d’activitats pels voluntaris de BiObserva pel dissabte 21 de setembre.

Dissabte a les 13h ens trobem a la carpa 3 del Delta Birding Festival on es presentarà l’exposició de les fotografies finalistes i guanyadores del I Concurs de fotografia BiOclick de SUEZ. 

Us deixem temps per dinar i per la tarda de 17,30h a 20h farem una sortida en bicicleta, a l’aiguamoll de depuració de l’Embut, exclusiva per a personal de SUEZ Spain i familiars, on aprendrem a identificar els ocells aquàtics de l’aiguamoll i veurem com al capvespre l’aiguamoll es converteix en un punt d’arribada per centenars d’ocells aquàtics que venen a dormir.

L’Oliver Hernàndez, d’Aquambiente, responsable de la gestió de l’aiguamoll i la Clara Rovira, responsable de biodiversitat de SUEZ junt amb l’Oriol Clarabuch i el Raül Aymerich, ornitòlegs de l’Institut Català d’Ornitologia, ens guiaran en un recorregut ornitològic i ens explicarà com funciona aquesta infraestructura verda.

Tots els participants tindran invitacions per accedir els tres dies al Delta Birding Festival i participar de les activitats que s’ofereixen per tot tipus de públics, des de familiars fins les que van dirigides als amants de la natura. Consulta la web i reserva les activitats del festival que t’interessin.

Reservat la data a la teva agenda, prepara els binocles i demana les invitacions que requereixis a través del coordinador de BiObserva de la teva zona. Per l’activitat de la sortida de bicicletes només es permet apuntar a dos acompanyants.

Per fer un tastet pots veure el video de la participación d'edicións anteriors.

Enllaç permanent

Èxit de participació en el I concurs de Fotografia BiOclick 24/06/2019

El 21 de juny es el final de la primavera i amb ell tanquem el I concurs de Fotografia BiOclick de Suez a Espanya sobre biodiversitat i instal·lacions. Ja pots consultar la llista de guanyadors i finalistes

Des de SUEZ agraïm la gran quantitat de fotografies rebudes sobre la biodiversitat a les instal·lacions de tota Espanya. El nivell de participació ha deixat clara la implicació dels treballadors que han demostrat la seva capacitat d'observació de l'entorn i la seva mirada curiosa, més enllà de la seva professionalitat i treball diari. Tot això ens permet descobrir com millorar el nostre entorn de treball i afavorir la biodiversitat de les nostres instal·lacions.

Gràcies a les fotografies rebudes de tot el territori nacional s'ha evidenciat la diversitat d'espècies que habiten en les nostres infraestructures, donant compte que les funcions ecològiques conviuen amb la gestió operativa.

Des de SUEZ, seguim treballant en la naturalització d'instal·lacions del cicle integral de l'aigua, fent-la compatible amb la gestió operativa, un procés iniciat el 2016 i que s'ha convertit en un compromís estratègic de SUEZ a Espanya.

BiOclick en xifres:

    158 fotos rebudes

    66 participants

    45 vots al projecte "Salvemos los aguiluchos" al que se li farà entrega de la donació de l'empresa.

Biodiversitat fotografiada:

    92 Aus

    22 Invertebrats

    21 Flora

    11 Rèptils

    3 Mamífers

    2 amfibis

    7 entorn

Enllaç permanent

SUEZ celebra el Dia Mundial de la Biodiversitat en les seves instal·lacions 04/06/2019

SUEZ Espanya ha celebrat el Dia Mundial de la Biodiversitat (22 de maig) a les instal·lacions de tractament d’aigua que participen en el programa de voluntariat corporatiu BiObserva. Per fer-ho, s’ha organitzat, amb el suport de voluntaris, entitats naturalistes i ornitòlegs locals, un cens col·lectiu d'aus per tal de recollir dades de les aus nidificants en els diferents punts de seguiment de BiObserva. Durant la jornada, els treballadors voluntaris del programa, han rebut una Guia d'identificació d'aus d'Espanya, novetat en el mercat, la primera edició de la qual ha estat llançada amb el patrocini de BiObserva, així com aquells voluntaris de Catalunya han rebut la Guia d'identificació d'aus de Catalunya patrocinada per SOREA i BiObserva.

Foto: Guia patrocinada per BiObserva per a tots els voluntaris

A més s'han presentat els resultats de l'Informe BiObserva 2018 i s'ha presentat el primer concurs de fotografia BiOclick de "biodiversitat i instal·lacions". 

Cal destacar que des de les diferents instal·lacions han complementat la jornada organitzant diverses iniciatives: sessions d'anellament, accions formatives per als voluntaris, cens i presentació davant autoritats i entitats locals, sessions en col·laboració amb col·legis pròxims, censos amb la participació de familiars, taller de construcció de caixes niu. 

Volem felicitar-vos pel gran volum d'iniciatives que s'han realitzat per celebrar el Dia de la Biodiversitat i el cens col·lectiu, Amb aquestes accions contribuïm a la sensibilització ia anar consolidant una cultura de preservació de la Biodiversitat com a base per a una societat i un planeta millor . 

Llistat d'activitats col·lectives de celebració del Dia de la Biodiversitat


Imatges de les Jornades


Notícies relacionades publicades als mitjans

Aquona, de la tierra al cielo apostando por la biodiversidad. Noticias CyL (22/5/2019)

La protecció de la biodiversitat, un repte totalment necessari. Diari de Girona (3/6/2019)

Video de sesión anillamiento en EDAR Palencia. Noticias CyL (22/5/2019)

La protecció de la diversitat, un repte necessari. Diari el Punt Avui (5/6/2019) 

Enllaç permanent

Depuradores d’Osona s’incorpora al programa de voluntariat BiObserva 24/05/2019

Depuradores d’Osona, SL s’ha incorporat recentment al programa de BiObserva amb la participació de voluntaris adscrits a les estacions depuradores d’aigües residuals que gestiona a la comarca de d’Osona.
La formació inicial va ser impartida per l’Institut Català d’Ornitologia i es va realitzar en dues sessions a l’EDAR de Vic. En la primera formació del dia 8 de maig varen participar 9 voluntaris i a la segona formació en data 20 de maig varen assistir 10 voluntaris.


Els treballadors varen poder iniciar-se en les observacions durant la jornada, fent un  recorregut per l’EDAR de Vic. En la passejada es varen observar una gran varietat d’aus fins a 20 espècies en la primera sessió i 26 en la segona. Els experts ornitòlegs de l’ICO, l’Abel Julian i en Xavi Escobar, ens van transmetre els seus coneixements científics i la seva gran passió per les aus, de la que ens en volem contagiar. Amb la col·laboració de la Clara Rovira, Coordinadora de Suez de BiObserva i la nostra Coordinadora territorial, Raquel Pallach, es va iniciar amb moltes ganes aquest projecte dins casa nostra.

Els assistents van estar molt participatius i il·lusionats de poder formar part d’un projecte de ciència ciutadana. Es vol mantenir una dinàmica activa i aprofitar les virtuts que ens ofereix la comarca d’Osona, ja sigui posant-nos amb contacte amb entitats actives vinculades a l’ornitologia o realitzant visites a zones d’interès com l’itinerari del meandre del Despujol on es pot observar una magnífica colònia d’ocells ardeids. 

Benvinguts voluntaris de Depuradores d’Osona! Participem!!


Els voluntaris reportaran dades de les instal·lacions d'Osona



Enllaç permanent

Voluntaris d'Aguas de Telde participen en la Marató Ornitològica Global Big Day 14/05/2019

El passat 4 de maig es va celebrar el Global Big Day 2019, una competició per veure qui és capaç d'observar el major nombre d'espècies diferents d'aus. Quatre treballadors d'Aguas de Telde van participar en aquesta marató. 

L'empresa Aguas de Telde es va inscriure i participar el dissabte 4 de maig a l'esdeveniment conegut com el Global Big Day, una marató ornitològica on els amants de la natura de tot el planeta competeixen per veure qui és capaç d'observar o escoltar el major nombre d'espècies diferents d'aus.

Els quatre voluntaris d'Aguas de Telde van començar la jornada a la dessalinitzadora de Salinetas, i van recórrer part de la zona est de l'illa apuntant tots els ocells que veien. El Vecindario es van unir a un altre grup de participants en la marató, que a més estava conformat per experts, alguns dels quals són membres del grup local de Gran Canària de la Societat Espanyola d'Ornitologia. Gràcies a aquest suport, els treballadors d'Aguas de Telde van conèixer llocs i van observar aus que d'altra manera no haguessin trobat. Tal com va comentar Rafael Herrera, voluntari d'Aguas de Telde, "l'ambient no és gens competitiu; els membres de l'altre grup estaven encantats de compartir els seus coneixements i descobriments amb nosaltres; estar amb ells va ser el millor de la jornada ".

Finalment, el grup d'Aguas de Telde va aconseguir observar 23 espècies d'aus, quedant en la quarta posició dels grups de Canàries.

El Global Big Day 2019 és un esdeveniment convocat per organitzacions conservacionistes de tot el planeta, promogut per plataforma eBird de l'ONG nord-americana The Cornell Lab of Ornithology. Més de 32.000 persones de 171 països es van sumar a aquesta "festa dels ocellaires". 

A Espanya està coordinat per la Sociedad Española de Ornitología, que s'encarrega de difondre-ho, registrar els grups que hi participen i vetllar pel compliment de les normes de la competició. Precisament, Espanya va ser el país que va aconseguir el rècord europeu: 311 espècies. 

Aquest esdeveniment proporciona informació molt valuosa per ajudar a la protecció de les aus. Aquest dia es van registrar més d'1,85 milions d'observacions d'aus, que estan ara disponibles de forma gratuïta per als investigadors, conservacionistes i amants de les aus. 

A Aguas de Telde s'anima als seus treballadors a que observin la natura dels seus centres de treball, mitjançant el projecte de voluntariat corporatiu BiObserva. Una de les voluntàries, Irina Chernova, porta tan sols un any treballant a Aguas de Telde i afirma estar "encantada amb la iniciativa. Ho vam passar genial, fem team building i fomentem el respecte cap el medi ambient ". Per la seva banda, Elizabeth Medina s'ha aficionat a fotografiar aus i a compartir-les en fòrums especialitzats de les xarxes socials: "Sempre m'ha interessat la natura, però des que participo com a voluntària a BiObserva he après moltíssim sobre les aus". Una altra de les voluntàries, Nereida Falcón, explica que "m'he adonat que fins ara no em fixava en les aus. Per a mi no eren més que ocells, i no era capaç de distingir-los. Ara ja puc diferenciar un bon nombre d'espècies, algunes fins i tot pel seu cant ". 

El grup de voluntaris de BiObserva es reuneix una o dues vegades a la setmana i, armats amb prismàtics i guies de camp, recorre la dessalinitzadora de Telde i el seu entorn identificant i apuntant tots els ocells que troben. Totes les observacions les introdueixen en una aplicació i es converteixen en informació estadística valuosa per als ornitòlegs i, també, per als mateixos voluntaris. Les aus són bons "bioindicadors", i són senzilles d'identificar per gent "no experta". Analitzant l'evolució dels albiraments de les diferents espècies d'aus es pot esbrinar si els ecosistemes de l'entorn estan sans o si, per contra, s'estan degradant. És el que s'anomena "ciència ciutadana".

A més, la informació també permet decidir i avaluar les mesures per afavorir la biodiversitat que Aguas de Telde està implantant a les seves instal·lacions. 

Per exemple, al moll de Salinetes s'està desenvolupant una colònia de gats, i això s'ha notat en la reducció de la presència d'aus migratòries en aquesta zona. Els voluntaris estan valorant la manera de gestionar la colònia, esterilitzant els gats perquè no augmenti el nombre. També realitzen altres activitats, com fer o col·locar caixes niu, mantenir un abeurador i bany per a aus o promoure la vegetació autòctona en els jardins de la dessalinitzadora. 

Fotografies: Elizabeth Medina Ponce


Enllaç permanent

SIMMAR s’incorpora al programa de voluntariat BiObserva 20/03/2019

SIMMAR SL s’ha incorporat recentment al programa de BiObserva amb la participació de voluntaris adscrits a les estacions depuradores d’aigües residuals que Simmar gestiona a la comarca del Maresme.

Els voluntaris reportaran dades de les instal•lacions de l’Edar Mataró, Edar Sant Andreu de Llavaneres, Edar Alt Maresme Nord i Edar Sant Daniel.

Durant la formació inicial, impartida per l’Institut Català d’Ornitologia el dia 13/02/2019 a l’Edar Mataró, els treballadors van estar molt participatius i vàrem demostrar un  compromís mediambiental molt alt. Els treballadors varen poder iniciar-se en les observacions durant la jornada, fent albiraments de les aus en una passejada per dins de l’entorn de la depuradora. L’expert ornitòleg de l’ICO, l’Abel Julian, ens va transmetre els seus coneixements científics i la seva gran passió per les aus, de la que ens en volem contagiar. Amb la col•laboració de la Clara Rovira, Coordinadora de Suez de Biobserva, i amb la presència de la nostra Coordinadora territorial, Raquel Pallach, es va posar fi a la jornada amb moltes ganes per iniciar i desenvolupar aquest projecte dins casa nostra.

Les instal•lacions que participen presenten singularitats que de ben segur ens aportaran observacions d’interès, com la cantera on es troba ubicada l’Edar Alt Maresme Nord, les nostres rieres a pocs metres del mar de les Edar Mataró i Edar Sant Andreu de Llavaneres, i l’entorn rural de l’Edar Sant Daniel a Tordera.

Benvinguts voluntaris de Simmar! Anem a observar!


Enllaç permanent

El 86% dels voluntaris de BiObserva estan satisfets amb el programa 07/01/2019

Els resultats de les enquestes fetes als voluntaris que porten més temps a BiObserva (des del 2017), donen dades molt positives per al projecte. Es van obtenir 37 respostes de 12 instal·lacions diferents.

El 86% dels que van respondre l'enquesta, diuen estar satisfets o molt satisfets amb el programa i diuen que el web (94%) i el pòster (92%) creats per al projecte són bons o molt bons. El 66% dels participants declara que el projecte els aporta "La satisfacció de poder contribuir al coneixement natural" i el 62% diu que "Ha millorat la seva capacitat d'observació de l'entorn".

BiObserva també ha creat un canvi d'hàbits en els voluntaris, ja que la majoria (59%) no tenien coneixements previs d'ocells i declaren que gràcies al projecte "Identifiquen millor els ocells". A més, un 24% dels participants diu haver adquirit una guia d'aus.

Des del mes de novembre del 2018 estan obertes les enquestes per als voluntaris donats d'alta l'any 2018. Us recordem que és molt important que tots els voluntaris les responguin perquè el projecte pugui millorar.




Enllaç permanent

El censo de invierno en BiObserva 07/01/2019

Del 15 al 30 de enero tendrá lugar el censo de invierno en BiObserva en el que todas las instalaciones que participan en el proyecto recogerán observaciones de aves. El censo de invierno es muy importante ya que permite recoger datos homogéneos en todas las instalaciones, de esta manera BiObserva puede ser útil para controlar las poblaciones de aves.

Os recordamos algunos datos clave para hacer el censo: deben durar mínimo 30 minutos, se debe recorrer toda la instalación, se debe realizar entre la salida del sol y las 12 del mediodía y se pueden anotar todas las especies que se detecten (además de las especies objetivo).

Las especies de aves varían entre estaciones, algunas las veremos únicamente en verano (golondrinas y vencejos entre otros) y otras serán más abundantes en invierno. En el censo de invierno es de esperar que veáis fringílidos (jilgueros) y páridos (herrerillos y carboneros), sobre todo si lo atraéis poniendo comederos. También aves acuáticas como la garza real o la garceta común. Estorninos, gaviotas reidoras y petirrojos también son más abundantes en invierno.



Enllaç permanent

SUEZ España, ganadora de los European Business Awards for the environment en la categoría de Empresa y Biodiversidad 15/11/2018

SUEZ España ha sido premiada en los European Business Awards for the Environment (EBAE), organizados por la Comisión Europea, en la categoría de Empresa y Biodiversidad, por el proyecto “De plantas de tratamiento de agua hacia reservas de biodiversidad”. 

Dulcinea Meijide, directora de Desarrollo Sostenible de la organización, ha sido la encargada de recoger el galardón en un acto celebrado en Viena este miércoles por la tarde. “Este premio reconoce el esfuerzo de todas las personas de SUEZ que trabajan con constancia y convencidas de la necesidad de preservar la biodiversidad en nuestras plantas de tratamiento para transformarlas en infraestructuras verdes”, dijo Meijide. “Reconocimientos como este nos ayudan a seguir fieles a nuestras convicciones e incluir la protección de la biodiversidad como parte de nuestra estrategia en sostenibilidad.”

La iniciativa premiada supone un cambio progresivo e innovador en el modelo de gestión de las plantas de tratamiento de agua basado en la naturalización de las instalaciones, que son transformadas y gestionadas como infraestructuras verdes.

El programa de voluntariado corporativo BiObserva forma parte de la iniciativa, la participación e ilusión de todos los voluntarios de BiObserva son un aspecto clave para avanzar en el compromiso con la biodiversidad que ha adquirido la compañía, por ello queremos felicitar y poner en valor la participación de cada uno de ellos y de la red de coordinadores de BiObserva.

Los European Business Awards for the Environment recibieron, este año, 161 solicitudes de empresas europeas procedentes de 19 países, entre las cuales SUEZ fue una de las 22 candidaturas preseleccionadas. SUEZ ya fue premiada, el pasado junio, en la sección española de los Premios Europeos de Medio Ambiente.

Estos premios, organizados desde 1987 por la Comisión Europea, reconocen y premian a aquellas empresas que combinan con éxito la viabilidad de sus actividades con la protección del medio ambiente, y lo hacen introduciendo ecoinnovaciones en la gestión, en los procesos, en los productos o servicios que ofertan, en la cooperación empresarial o combinando negocio y biodiversidad. En España, estos galardones se convocan desde 1997.



Enllaç permanent

Ya puedes subir fotografías con tus observaciones 31/10/2018

A partir d'ara ja pots pujar les fotografies que facis de les teves observaciones a la plataforma BiObserva.

T'expliquem com fer-ho amb uns senzills passos:


Com penjo les foto a BiObserva?

1. Accedeix a la pàgina "afegir jornada". Veuràs que les espècies tenen una nova icona.

2. Fes clic a la icona i t'apareixerà una nova pantalla. Fes clic a "seleccionar arxiu" i després a "afegir".

3. Introdueix la resta de les observacions i fes clic a "guardar observacions".

4. Ja ho tens! Les teves fotos ja estan penjades a BiObserva. 


On puc veure les fotos de les observacions?


1. Accedeix a "veures dades" » "observacions". Veuràs que algunes observacions tenen una nova icona.

2. Fes clic a la icona per veure les fotografies.

3. també pots veure totes les fotografies en "veure dades" » "galeria de fotos"


Esperem veure les vostres fotos ben aviat!



Enllaç permanent

La iniciativa BiObserva en el 1er Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana 16/10/2018

Durant els dies 12, 13 i 14 d’octubre de 2018 el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va acollir el 1er Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana.

El Congrés va mostrar un diagnòstic dels treballs en curs de diferents investigadors, grups ornitològics i entitats a tot el territori de parla catalana. El programa ambiental de voluntariat BiObserva, impulsat des de SUEZ, no podia faltar a la cita. Uns 200 voluntaris de 78 instal·lacions han obtingut més de 25.000 observacions d’aus des de 2017, xifres que avalen l’èxit de BiObserva.

Sergi Conde, voluntari de BiObserva a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí d’Aigües de Barcelona, fou l’encarregat de presentar el programa de voluntariat a través d’un pòster sota el títol BiObserva, ciència ciutadana a l’empresa. I va exposar també com aquest centre de treball s’ha convertit en el referent del grup en la preservació de l’entorn natural on s’ubica i un dels centres més implicats en el programa BiObserva. A les seves instal·lacions s’ha construït una reserva per a papallones, així com diverses zones de refugi per a petits vertebrats i invertebrats; s’utilitzen criteris de jardineria sense ús de pesticides i es prioritza la presència de flora autòctona.


Enllaç permanent

BiObserva estarà presente en el 1er Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana 08/10/2018

Els propers 12, 13 i 14 d'octubre de 2018, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acollirà el 1er Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), organitzat per l'Institut Català d'Ornitologia, Societat Ornitològica de Menorca, el Grup Balear d'Ornitologia, el Grup AU, el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ​​la Societat Valenciana d'Ornitologia i el Groupe Ornitològic del Rosselló.

Aquesta primera edició, s'organitza sota el lema L'ornitologia a casa nostra: què s'està fent al territori?, reflectint així l'objectiu de mostrar un diagnòstic exhaustiu dels treballs en curs de diferents investigadors, grups ornitològics i entitats en tot el territori de parla catalana. Per això, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha posat a disposició del congrés les seves instal·lacions i la seva dilatada experiència en l'organització de congressos científics per presentar les ponències, pòsters i tallers que conformaran aquesta important cita. 

La exitosa experiència del programa ambiental de voluntariat BiObserva, també estarà present en l'esdeveniment. Sergi Conde, voluntari de BiObserva a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí d'Aigües de Barcelona, ​​serà l'encarregat de presentar-ho a través d'un poster sota el títol BiObserva, ciència ciutadana a l'empresa. 

A la web www.cotpc2018.org es troba tota la informació relativa al congrés.

Enllaç permanent

SUEZ Spain participa un any més en el Delta Birding Festival, la cinquena edició del principal festival ornitològic del mediterrani 28/09/2018

El Delta Birding Festival, que va tenir lloc a MónNatura Delta (delta de l’Ebre) els dies 21 a 23 de setembre, amb la col·laboració de SOREA, Aquambiente, el programa d’Hàbits Saludables i el programa de voluntariat ambiental BiObserva, va comptar amb un programa d’activitats pel qual van passar més de 2.500 persones. Entre elles es van sumar més de 120 participants de SUEZ, entre voluntaris de BiObserva i altres treballadors d’empreses del grup amb les seves famílies.  

En aquesta edició, la responsable de Biodiversitat de SUEZ a Espanya, Clara Rovira, va presentar el projecte de naturalització de les instal·lacions, amb el qual SUEZ ha aconseguit el Premi Europeu d’Empresa i Biodiversitat en la secció espanyola, atorgat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica. A més es va presentar públicament la Guia de conservació de la biodiversitat en el cicle integral de l’aigua, publicada pel grup el 2017 i que ara s’ha obert online a tot el públic perquè pugui servir de referència a projectes de naturalització. 

Els assistents de SUEZ van poder gaudir també de l’observació d’espècies d’aus de l’espai natural a través d’una sortida en vaixell per la desembocadura del delta de l’Ebre i d’un passeig guiat a la tarda pels aiguamolls de l’Embut, per observar l’arribada de centenars d’aus aquàtiques que utilitzen aquests aiguamolls de depuració per dormir. Aquestes visites van ser guiades per ornitòlegs de l’Institut Català d’Ornitologia i Oliver Hernández, biòleg i responsable d’Aquambiente de la gestió dels aiguamolls de depuració. 

La participació de SUEZ a Espanya en el Delta Birding Festival consolida l’aposta de l’organització per la preservació de la biodiversitat, l’educació i la sensibilització ambiental  


El capvespre durant la visita als Aiguamolls de l'Embut. Foto de Vicenç Lara. Voluntari de BiObserva de l'EDAR Cubelles


Enllaç permanent

BiObserva es notícia al Delta Birding Festival 05/09/2018

Consulta la notícia publicada sobre BiObserva pels nostres companys del Delta Birding Festival. Moltes gràcies. 

BiObserva, un projecte d'èxit

Si encara tens dubtes de si assistir a l'event, aprofita per mirar el programa d'activitats que està penjat a la web i posa't en contacte amb el teu Coordinador BiObserva per sol·licitar invitació. 

Enllaç permanent

Els ocells, els llocs i les èpoques de l'any 27/07/2018

El principiant que s'aficiona a l'ornitologia de sobte es troba amb un munt d'espècies que intentarà identificar i mirarà a la guia “quina au s'assembla més a la que estic observant”. No obstant això, cal tenir en compte dos factors previs: la distribució geogràfica de l'espècie i les èpoques en la qual es presenta a la regió on estem observant.

Si creiem veure una oreneta comuna o una oreneta cuablanca a l'hivern possiblement sigui un error. En aquesta època l'única espècie d'oreneta a Espanya que podem trobar és el roquerol, encara que molt ocasionalment també apareix alguna oreneta comuna despistada, amb poques probabilitats de supervivència. Encara més rar, de fet impossible, és veure a l'hivern un rossinyol, un oriol, un cuaenlairat o una tórtora europea. També passa el mateix a l'estiu, quan mai observarem una titella o un tord alaroig, espècies que només apareixen a l'hivern o en migració en les nostres latituds.


L'oreneta cuablanca únicament la trobarem en primavera i estiu, nidificant sempre a prop de nosaltres.


A part de l'època, també és important la distribució geogràfica de l'ocell, per exemple, és impossible observar pinsà blau o colom canari cuafosc a la Península donat que són espècies que únicament trobem a Canàries.

Haurem, doncs, de consultar la guia de camp i comprovar en el mapa de distribució geogràfica si té sentit observar aquest ocell en aquest lloc i època de l'any. Les guies sempre mostren en colors diferents la distribució segons el moment d'aparició de l'au. Com a exemple, aquí teniu la distribució geogràfica del lluer, un ocell que el principiant pot confondre amb el gafarró, espècie molt comuna.




Taronja= només estiu, blau cel= només hivern, Lila= estiu i hivern.


Suposem que estic a Extremadura en el mes de juliol i observo un petit ocell que em fa dubtar entre el lluer i el gafarró. Quina espècie és? I suposem que tinc el mateix dubte però l'observació està tenint lloc en el mateix lloc al gener. Quina espècie és?

En el primer cas és un gafarró sense cap dubte ja que el lluer no està present a l'estiu a Extremadura. No obstant això, aquesta mateixa observació a l'hivern sí que pot correspondre a qualsevol de les dues espècies donat que el gafarró pot trobar-se a tota la Península a l'hivern.

Puc haver vist un àguila pomerània a València?
Una garsa a Menorca?
Un mosquiter comú el desembre en La Palma de Gran Canària?
Una piula dels arbres el juliol al Pirineu aragonès?
També una piula dels arbres el juliol a Sevilla?
Una altra piula dels arbres a l'abril a Sevilla? I a Zamora? O a Galícia? O a Bilbao?
Què tal un cuaenlairat a Alacant al juny? I al desembre?

Difícil? No us desanimeu! Encara que us sembli impossible, amb la pràctica continuada i recordant mirar els mapes de distribució de les espècies en la guia de camp, arribareu a saber automàticament les èpoques en les quals pots veure la major part d'ocells en la teva localitat. Això sí, tingueu paciència, normalment no tindreu aquesta pràctica abans de dos o tres anys, quan has vist diverses vegades el cicle estacional de les aus.


Enllaç permanent

El programa ambiental de voluntariat BiObserva et convida al Delta Birding Festival 2018 24/07/2018

SUEZ Spain participarà un any més al Delta Birding Festival amb el programa ambiental de voluntariat BiObserva. La cinquena edició de l’únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya tindrà lloc a MónNatura Delta (Delta de l’Ebre) del 21 al 23 de setembre. 

Aprofitant aquest esdeveniment, i en col·laboració amb Hàbits Saludables, el Programa BiObserva, SOREA i Aquambiente, s’ofereix un programa d’activitats per als voluntaris de BiObserva i treballadors d'empreses de Suez Spain el dissabte 22 de setembre. 

Dissabte al matí sortirem en vaixell per la desembocadura del delta de l’Ebre acompanyats d’un guia ornitòleg de l’Institut Català d’Ornitologia. 

A la tarda ens trobarem al Delta Birding Festival, on es farà la presentació del projecte de biodiversitat del grup sota el títol “La naturalització d’instal·lacions i BiObserva: Premi Europeu de Medi Ambient 2018”, que inclou el programa de voluntariat BiObserva d’observació d’aus i que ha estat premiat en la secció espanyola del Premi Europeu de Medi Ambient 2018, competint actualment com a finalista a Europa.

Tot seguit hi haurà una visita exclusiva per a convidats i col·laboradors de SUEZ Spain a l’aiguamoll de depuració de l’Embut. Veurem com al capvespre l’aiguamoll es converteix en un punt d’arribada per a centenars d’ocells aquàtics que venen a dormir. L’Oliver Hernàndez, d’Aquambiente, biòleg i responsable de la gestió de l’aiguamoll, ens farà un recorregut ornitològic i ens explicarà com funciona aquesta infraestructura verda.

Tots els participants tindran invitacions per accedir al Festival els tres dies i participar en les activitats que s’ofereixen per a tot tipus de públic, des de les familiars fins a les que van dirigides als amants de la natura.

Reserva la data a la teva agenda i apunta-t’hi a través del coordinador de BiObserva de la teva zona.  

Per fer un tastet, pots veure el vídeo de la participació que vam tenir l’any passat: 


Enllaç permanent

SUEZ Spain exposa les fites de BiObserva al II Congrés Internacional de Voluntariat Corporatiu 09/07/2018

SUEZ Spain ha exposat les fites i els avenços del seu Programa de Voluntariat Corporatiu HandsON i, en concret, del projecte BiObserva, al II Congrés Internacional de Voluntariat Corporatiu, organitzat per Voluntare.

Deu anys després del primer congrés celebrat a València, Voluntare ha organitzat una segona edició a Madrid en la qual s’han reunit empreses i entitats del sector social, impulsores de programes de voluntariat i referents en aquest camp. A la trobada s’ha analitzat la seva evolució a Espanya i s’han presentat bones pràctiques i nous formats. També s’han posat de manifest els desafiaments de la dècada: l’alineació amb els ODS, el potencial de les noves tecnologies i el protagonisme dels empleats en l’acció social de les empreses.

Amelia Canosa, directora de Desenvolupament Sostenible a l’Àrea Manager Madrid, ha estat l’encarregada de presentar la iniciativa de voluntariat ambiental BiObserva, que s’emmarca dins el programa de voluntariat corporatiu de SUEZ a Espanya, HandsON. Canosa ha explicat com, gràcies a la tecnologia, els empleats de les plantes de tractament d’aigua de SUEZ a Espanya fan ciència i contribueixen a preservar la biodiversitat de l’entorn on treballen mitjançant l’observació d’aus des dels seus llocs de treball. D’aquesta manera, SUEZ ha participat en la taula de debat del congrés “Voluntariat i tecnologia”, en què s’ha subratllat la importància de les noves tecnologies no tan sols en la gestió, sinó també en la generació de nous tipus de voluntariat.

La trobada ha evidenciat l’aposta creixent de les empreses per un voluntariat corporatiu que va sent cada vegada més estratègic, buscant el triple retorn.


Enllaç permanent

Sessió ornitològica als Aiguamolls de l’Empordà, amb un ‘bimbo’ inclòs 06/07/2018

El passat 30 de juny va tenir lloc una sessió formativa d’ornitologia per a voluntaris de BiObserva als aiguamolls de l’Empordà, un espai natural protegit que destaca internacionalment per la seva importància en la conservació d’aus.

Des de les 8 fins a les 19 hores l’ornitòleg Oriol Clarabuch, de l’Institut Català d’Ornitologia i col·laborador del Parc Natural, va guiar els participants en una marató d’observacions, escolta i identificació de les nombroses espècies presents al llarg del parc. A manera dels millors birders, vam poder anar fent la nostra llista d’espècies vistes i cal destacar que vam tenir la sort del principiant amb l’avistament d’un exemplar de siseta cendrosa (Xenus cinereus), una espècie de distribució molt llunyana a les nostres terres i que probablement s’ha desviat de la seva ruta migratòria habitual. L’Oriol ens va comentar que només hi havia nou cites a Catalunya i que aquells dies alguns ornitòlegs amb sort l’havien pogut observar pels aiguamolls. Aquell dia nosaltres vam ser dels poc afortunats que la vam veure i vam ser l’enveja dels ornitòlegs que hi havia al Parc, alguns dels quals, carregats amb tota la indumentària per a l’avistament, la buscaven des de les 6 del matí. Podem afirmar, tal com diuen en l’argot els ornitòlegs, que ‘vam fer un bimbo’!

La jornada d’avistament es va complementar amb una sessió en aula, en la qual vam posar a prova els nostres coneixements, i amb una visita als aiguamolls de depuració de l’Estany Europa, que formen part del sistema de depuració de l’EDAR Empuriabrava, on el voluntari de BiObserva Joan Rodríguez, de l’empresa que els gestiona, ens en va explicar el funcionament.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà presenta una gran importància com a zona de refugi i descans de nombroses aus migratòries (tant a la primavera com a la tardor) entre Àfrica i Europa, de manera que té una importància estratègica. Com a mostra d’això, cal destacar que en aquest espai s’han inventariat 338 espècies diferents, de les quals 82 són nidificants ocasionals.


Siseta cendrosa fotografiada pel voluntari de BiObserva Vicenç Lara

Imatges de la jornada

Enllaç permanent

Curs pels Voluntaris de BiObserva als Aiguamolls de l'Empordà 25/06/2018

Últimes places per la sessió formativa en ornitologia que s'imparteix als Aiguamolls de l'Empordà el proper 30 de juny.

Si vols aprofundir en els teus coneixements d'ocells, el programa BiObserva t'ofereix la oportunitat en un lloc emblemàtic d'interès ornitològic i de la ma d'un expert ornitòleg en la zona.

Inscripcions a https://goo.gl/jEHaqv

Punt de trobada: https://goo.gl/maps/9oo1u71QWUE2


Enllaç permanent

Censo de primavera y jornada de anillamiento en el EDAR Palencia 12/06/2018

Del 15 hasta el 30 de mayo se han realizando los censos de primavera en todas las instalaciones que participan en el proyecto BiObserva. Los datos recogidos en este período nos ofrecen una “fotografía” global de la especies nidificantes observadas en todas las instalaciones. 

Cabe destacar el censo realizado en la EDAR Palencia, que contó con 37 participantes y sirvió para conmemorar también el Día Mundial de la Biodiversidad. Para ello contaron con la ayuda de Fernando Jubete de Naturalistas Palentinos. 

En el censo, que empezó por la mañana, participaron los trabajadores de Aquona y también niños y niñas del colegio Corazón de María de Palencia. Una vez acabo el censo, Jubete realizó una sesión de anillamiento científico para deleite de grandes y pequeños, podréis comprobarlo viendo el video.  


El anillamiento científico consiste en colocar una anilla con un código en una de las patas del ave, así como anotar diferentes rasgos del mismo, como por ejemplo: su peso, fase de muda, medidas, sexo… Estos datos se inscriben en una base de datos internacional. Más tarde, si otro anillador vuelve a coger el ave, podrá buscar el código en la base de datos y así extraer información sobre el recorrido que ha realizado desde que fue anillado o capturado por última vez. De esta manera, se obtienen patrones de migración de las distintas especies. 

La mañana de censo fue cubierta por el portal digital www.noticiascyl.com, del que podéis leer la crónica.

Enllaç permanent

SUEZ Spain, ganadora del Premio Europeo de Medio Ambiente a la Empresa en España 08/06/2018

Con el proyecto de transformación de instalaciones grises a infraestructura verde, SUEZ en España ha sido galardonada con el Premio Europeo de Medio Ambiente a la Empresa, en la categoría de Empresa y Biodiversidad (sección española). La Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente es la entidad encargada de gestionar la sección española de los Premios Europeos de Medio Ambiente a la Empresa. Estos premios, organizados por la Comisión Europea, reconocen a aquellas empresas que combinan con éxito la viabilidad económica de sus negocios con la protección del medio ambiente.

Asunción Martínez, Directora de Agua España de SUEZ Spain, y Dulcinea Meijide, Directora de Desarrollo Sostenible de SUEZ Spain fueron las encargadas de recibir el galardón, en un acto celebrado hoy en Madrid, presidido por S.M. el Rey Felipe VI. Asunción Martínez ha agradecido el reconocimiento y ha explicado que "proteger la biodiversidad mediante la naturalización de nuestras instalaciones es uno de los compromisos incluidos en el ReWater Global Plan, el Plan Estratégico de SUEZ Spain".

El proyecto supone un cambio progresivo en el modelo de gestión de instalaciones de forma que sean transformadas y gestionadas como infraestructura verde y, por tanto, como una infraestructura multifuncional que, a parte de su función hidráulica, genera beneficios que provienen de los servicios ecosistémicos. Para ello, el grupo ha desarrollado una estrategia que incluye el desarrollo de herramientas entre las que destacan la Guía Operativa para la conservación de la biodiversidad en el Ciclo Integral del Agua, el aplicativo para realizar diagnósticos de biodiversidad o el Programa de Voluntariado Corporativo BiObserva que facilita la implicación de trabajadores y la colaboración con entidades naturalistas.

De este modo, se mitiga la presión sobre la pérdida de hábitat, las especies exóticas invasoras y la contaminación y envenenamiento de fauna, además de favorecer las funciones ecológicas del entorno natural donde se encuentra.

La biodiversidad, un compromiso estratégico

El compromiso con la biodiversidad está incluido en el Plan Estratégico de SUEZ Spain con unos objetivos y unas metas ambiciosas. A través del ReWater Global Plan, SUEZ Spain se compromete a eliminar el uso de fitosanitarios y herbicidas del 100% de instalaciones, identificar y controlar especies invasoras en el 100% de instalaciones y a establecer planes de acción de biodiversidad en todas las instalaciones ubicadas en espacios sensibles.

Iniciativas de referencia

La iniciativa ha sido implementada, en su totalidad, en la planta potabilizadora de Sant Joan Despí por Aigües de Barcelona. Precisamente ahora, con motivo del Día Mundial del Medio Ambiente, estamos inaugurando el jardín de mariposas de esta instalación.

Otro ejemplo a destacar es la EDAR Cabezo Beaza en Murcia. Allí, Hidrogea, en colaboración con la Asociación de Naturalistas del Sureste (Anse), tiene un programa de conservación del entorno de las balsas naturalizadas alimentadas por el agua depurada de la EDAR. Estas balsas atraen a cientos de aves, algunas en peligro de extinción.

El proyecto se está desplegando en las más de 900 instalaciones de tratamiento de agua del grupo en 

En el 2021 todas las plantas ubicadas en espacios protegidos van a disponer de un plan de acción de biodiversidad.


Enllaç permanent

Censos de primavera a Madrid 25/05/2018

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat, el passat 22 de maig vam realitzar els censos de primavera en les dues instal·lacions adherides a BiObserva.

Abans de sortir a fer les observacions, vam tenir la presentació dels assoliments aconseguits durant aquest breu temps de funcionament i vam analitzar les possibles millores i formes de mantenir motivats als voluntaris.

Gràcies a les observacions durant els censos de primavera, els científics poden conèixer elements clau del grau d'amenaça de les espècies: la mida de les poblacions, la seva àrea de distribució i l'evolució dels seus efectes. A partir d'aquestes dades es poden establir plans d'acció per a la protecció i conservació d'una espècie en concret. 

Durant els nostres censos vam poder veure exemples d'arpella comuna, milà reial, verdum, cogullada i cotxa fumada. A més vam aprendre a diferenciar in situ entre espècies molt similars com els pardals comú, xarrec i de passa. Fins i tot va sortir a saludar-nos un exemplar jove de serp blanca.



Enllaç permanent

A la Comunitat Valenciana s'incorporen al programa de voluntariat BiObserva tres instal·laciones més: Torrent, Altea i Xixona 21/05/2018

L'EDAR de Torrent (gestionada per l'empresa mixta Aigües d'Horta) i les EDARs d'Altea i Xixona (ambdues gestionades per Aquambiente), s'han incorporat recentment al programa BiObserva, així s'afegeixen als EDARs de Riba-Roja de Túria que ja es van incorporar l'any passat. 

Les formacions, impartides juntament amb SEO/BirdLife els dies 17/5/18 (EDAR Torrent) i 18/5/18 (EDAR Altea), van tenir una excel·lent acollida entre els treballadors. Durant la realització de les corresponents sessions d'observació, va ser elevat el nombre d'espècies que es van identificar, moltes d'elles de forma immediata pels neòfits observadors. Això va ser possible gràcies a la formació teòrica prèvia en què van aprendre a identificar algunes espècies més difícils de distingir amb l'inestimable ajut de l'experimentat ornitòleg de SEO/BirdLife Àlex Alaman.


D'entre totes les espècies observades, podem destacar com a curiositat la troballa de l'oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) sobrevolant l'EDAR d'Altea, ja que es tracta de la primera cita d'aquesta espècie al projecte BIObserva. S'agraeix molt la participació de la Clara Rovira, Coordinadora de Suez de BiObserva, a la primera de les formacions (per problemes d'agenda no va poder ser present a les dues formacions) i de la nostra coordinadora territorial, Amelia Navarro, a la segona. 

l'EDAR de Torrent es troba a la zona metropolitana de València, a pocs quilòmetres de la capital del Túria. Tot i això, està envoltada d'amples zones obertes i ubicada al Barranc de Torrent, un curs d'aigua intermitent amb grans canyars, hàbitat idoni per gran quantitat d'ocells.

Per una altra banda, l'EDAR d'Altea està situada a pocs metre del mar, propera a llocs protegits i proveïts d'una avifauna peculiar, com són la Serra Gelada i el Penyal d'Ifach, per la qual cosa no es farà estrany veure en qualsevol moment espècies emblemàtiques del litoral llevantí com el falcó de la reina o la gavina corsa.

En canvi, l'EDAR de Xixona està situat a l'interior de la província d'Alacant, pròxima a les muntanyes de considerable alçada com el Maigmó i la Penya de Migjorn, on existeixen importants colònies de voltor comú, entre altres rapinyaires i no molt lluny del Parc Natural de la Font Roja, indret d'especial riquesa ornitològica.

Donem la benvinguda als voluntaris d'aquestes tres instal·lacions a BiObserva i els desitgem feliços i fructífers albiraments.
















Formación BiObserva EDAR Torrent 17-05-18



Formación BiObserva EDAR Xixona 18-05-18 

Enllaç permanent

Preparats per a la migració de primavera 07/05/2018

Cada any, milions d'ocells realitzen la seva migració des de les seves zones de reproducció fins a les zones d'hivernada (i viceversa a la primavera) buscant en cada època de l'any el lloc més adequat per alimentar-se. Poder ser vistes volant al cel en els seus llargs i arriscats viatges. La migració és un dels espectacles més emocionants que la natura ens pot oferir.

A finals de febrer i principis de març, la migració es posa en marxa i dura fins a la final de maig per a les espècies més tardanes. Potser amb els canvis de patró de la migració provocats pel canvi climàtic, algunes espècies avancin la seva migració. Unes marxaran cap al nord i unes altres arribaran des d'Àfrica també abans de l'esperat. 

Les orenetes i els falciots ja ens sobrevolen des de fa algunes setmanes, aprofitant els recursos alimentaris que els ofereixen els nostres paisatges i afanyats a crear els seus nius per començar la cria. Espanya presenta una ubicació privilegiada per observar la migració dels ocells, ja que està situada al bell mig de la ruta de migració europeo-africana, és per això que milions d'ocells travessen el nostre territori durant els mesos de migració. 

Els voluntaris de BiObserva hauran d'estar a l'aguait  dels canvis en les espècies que podran observar aquestes setmanes, per exemple: veurem aparèixer les orenetes i si tenim sort, potser alguna oreneta cuablanca fa el seu niu en les instal·lacions, en canvi veurem disminuir el nombre d'individus de gavina vulgar.

La migració és una gran oportunitat per seguir gaudint dels ocells i aprendre més sobre els seus patrons migratoris. És aquí on BiObserva es converteix en una eina molt important ja que totes les jornades que puguem practicar en aquestes dates ens aportaran dades de molt valor. Així que us animem a realitzar les vostres jornades d'observació per descobrir quins ocells han arribat ja!



Enllaç permanent

Persones i ocells en el primer any de BiObserva 09/04/2018

Un any de BiObserva

BiObserva es va gestar durant l'any 2016, quan es va desenvolupar la plataforma tecnològica i es va definir l'estratègia per al seu desplegament. A principis de 2017 es va començar a implementar en unes quantes instal·lacions pilot, que van rebre formació i materials per a la participació en el projecte.

Després d'un any de funcionament presentem aquí algunes xifres de la participació en el projecte.

En aquesta primera fase, 97 voluntaris han dedicat un total de 326 hores al programa i en un total de 1.203 jornades han proporcionat la gens menyspreable xifra de 10.153 observacions d'ocells. A la taula de baix es poden veure aquestes dades desglossades per empresa.


A la taula següent es pot observar el perfil professional dels voluntaris de BiObserva, on l'operari/capatàs és el tipus de perfil amb major participació (44%) però on també s'observa que el projecte també ha tingut bona acollida en altres perfils professionals de la companyia. Lògicament, cal tenir presente que el nombre de persones de cada perfil existents a les empreses és també molt diferent.



Per províncies, Girona i Barcelona són les que tenen un major nombre d'observadors, així com de dades, en bona part perquè el programa es va iniciar en aquesta zona però per altra part també hi ha bona representació de la meitat nord de la Península i de Canàries. El 2017, València i Albacete han estat els dos punts més al sud de la Península però el 2018 ja s'estan incorporant altres instal·lacions més meridionals.


En total s'han realitzat 14 sessions de formació a 124 persones.

¿I els ocells?

Els ocells també han "participat" tant com han pogut. Han estat 144 espècies les que s'han registrat, cosa que posa de manifest per una part la notable activitat dels voluntaris del programa i per l'altra la riquesa ornitològica del nostre país que, amb la seva varietat d'hàbitats i entorns naturals, proporciona excel·lents oportunitats per als observadors d'ocells.

Les 20 espècies d'ocells més observats són els que es mostren a la taula següent, on les que tenen fons verd són Espècies Objectiu i les de fons blau són Altres Espècies. Veiem, doncs, una predominància de les Espècies Objectiu que es van escollir per la seva major abundància en els hàbitats on es troben les instal·lacions i que poden tenir un millor ús com a bioindicadors.



A Canàries apareixen el pardal de passa i el canari en 2a i 5a posició respectivament, les dues Espècies Objectiu diferents de la Península, a més de diversos endemismes canaris en les primeres 20 posicions.

Pel que fa al grau de protecció en què es poden classificar les espècies detectades, lògicament la majoria són ocells que no estan en perill però és interessant veure que s'han registrat 9 espècies amb categories de protecció d'interès (NT, VU i EN segons la classificació internacional). Diverses d'elles són espècies detectades en migració que no tenen relació directa amb l'hàbitat de es instal·lacions (Falcó de la reina, milà reial i altres) però dues d'elles sí que ho són: el blauet i la tórtora europea, sent el primer, a més, Espècie Objectiu.

En una propera notícia parlarem de les espècies exòtiques i de la distribució temporal i territorial de les aus detectades. I només ens queda dir una cosa: bona feina, observadors!



La tórtora europea (Streptopelia turtur) i el blauet (Alcedo atthis) són dues espècies de categoria amenaçada que s'han detectat a les instal·lacions participants a BiObserva.






Enllaç permanent

¿Cómo nos ayudan las golondrinas? 05/04/2018

Las golondrinas ya están llegando, y pese a que los temporales de este invierno están retrasando su llegada, cada año lo hacen antes. Según SEO Birdlife, en medio siglo la llegada de estas aves desde África al comienzo de la primavera se ha adelantado dos semanas. Los primeros ejemplares llegan en el mes de febrero y los últimos en partir lo hacen en el mes de noviembre. Además, la Península Ibérica es una zona de paso de parte de la población europea. Las golondrinas atraviesan en primavera nuestro territorio cuando se dirigen hacia las zonas de cría en el norte del continente y vuelven a pasar hacia el sur en otoño en su ruta hacia las áreas africanas donde invernan. 

Su acción en el control biológico es esencial. Con su alimentación pueden ser capaces de reducir significativamente las poblaciones de insectos plagas de cultivos.

Con tus observaciones estás ayudando a científicos de toda Europa a monitorizar los cambios en las migraciones de estas aves. ¿Colaboras?

Enllaç permanent

Compañer@s de la EDAR Silvouta recuperan un lugano 06/03/2018

Un macho de Jilguero lúgano (Carduelis spinus) se golpeó contra la ventana del laboratorio. Quedó aturdido en el suelo en una zona que todavía presentaba restos de helada. Compañer@s de la EDAR de Silvouta lo recogieron y lo situaron en una jardinera en la que ya daba el sol. En seguida se puso en pie y se dejó fotografiar. Minutos después reemprendió su rutina.

Es importante detectar las trampas de fauna que tenemos en nuestras instalaciones y poner remedio para evitarlas. Las incidencias por colisiones en ventanas son una incidencia habitual en edificaciones y se puede poner remedio. El primer paso es darlas a conocer al Coordinador de BiObserva y registrar las incidencias para conocerlas. 
Puedes leer más en la noticia publicada del pasado mes "Evitar las colisiones de aves, un futuro reto de BiObserva".

Enllaç permanent

Evitar les col·lisions d'ocells, un repte futur de BiObserva 21/02/2018

Milions d'ocells moren cada any per col·lisions amb estructures humanes de tot tipus però fins fa poc no se sabia la dimensió real del problema. Només a la ciutat de Nova York, es calcula que moren 90.000 ocells l'any per col·lisions amb edificis i se sap que a nivell mundial el problema afecta milers de milions d'ocells, especialment als EEUU i Europa.


Per què col·lisionen?
Els ocells no solen xocar contra un edifici de ciment donat que, en estat natural, existeixen accidents geogràfics que podem considerar comparables. Tanmateix, hi ha tres possibles característiques d'un edifici que no hi són en estat natural i que són poc menys que fenòmens paranormals per un ocell. Són aquests: transparència, reflexió i il·luminació.


Transparència
Els vidres són transparents i ni nosaltres ni els ocells els veiem; tanmateix, els humans sabem una sèrie de claus que ens indiquen la presència del vidre, com quarterons o marcs de portes i finestres; així que, sense veure el vidre, el nostre cervell dedueix la seva presència. Desgraciadament per ells, els ocells no tenen aquestes claus culturals i volen cap on creuen convenient, col·lisionant sense remei contra la dura superfície.


Reflexió
És més perillosa que la transparència. L'ocell observa un hàbitat adequat i vola decidit cap a ell. Com més atractiu sigui el que es reflecteix més probable serà la col·lisió. Quan els cristalls d'un edifici reflecteixen arbres, jardins, espai aeri lliure o qualsevol hàbitat atractiu es transforma en una trampa mortal.


Il·luminació
Molts petits ocells són migradors nocturns, orientant-se per la posició de les estrelles. Per això, qualsevol font de llum els desorienta, especialment si el cel està ennuvolat i es dirigeixen cap a ell. Els focus ornamentals que il·luminen edificis, làsers de discoteques o fins i tot fanals, atrauen, com si fossin imants, aquests migradors nocturns. Els ocells llavors moren en el xoc amb la font de llum o moren de cansament després de donar voltes durant hores al seu votant.


Què pot fer BiObserva per ajudar a disminuir les col·lisions?
Des de diferents instal·lacions ens comuniquen que tenen algun punt negre on es produeixen col·lisions. Principalment són edificis amb cristalleres que reflecteixen algun arbre o zona atractiva per als ocells. BiObserva es marcarà com a nou objectiu identificar les zones on existeixi aquest problema, estudiar la seva solució i aplicar les corresponents mesures correctores. Això pot ser relativament complicat, donat que aquestes mesures poden ser difícils d'aplicar a la pràctica.


Has detectat col·lisions d'ocells a la teva instal·lació?
Si és així, comunica-ho a la coordinació de BiObserva per tal que la teva instal·lació s'inclogui al programa de reducció de col·lisions d'ocells quan es posi en marxa.

Edifici reflectant a Tarragona en el que un estudi de l'ICO ha demostrat que causa centenars de morts d'ocells cada any.

Mosquiter mort a l'esmentat edifici de Tarragona.


Enllaç permanent

Madrid s’incorpora al programa de voluntariat ambiental BiObserva amb dues instal·lacions d’Aquambiente 08/02/2018

L’EDAR Sud Oriental i l’ETAP del Tajo, totes dues situades a la Comunitat de Madrid i gestionades per Aquambiente, s’han incorporat recentment al programa BiObserva.  

Les formacions, impartides juntament amb SEO/BirdLife, van tenir un acolliment fantàstic entre els empleats, i durant la realització del cens d’hivern vam poder identificar algunes de les espècies emblemàtiques dels espais naturals en els quals se situen les instal·lacions.

L’EDAR Sud Oriental es troba al Parc Regional del Sud-est. Tot i ser una àrea molt humanitzada, és una de les zones amb més valor biològic de la Comunitat de Madrid. Així mateix, està declarat com a lloc d’interès comunitari (LIC) i zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), i inclou diversitat d’hàbitats. Als voltants de l’EDAR hi trobem tallats guixencs, cultius de secà i el curs del riu Manzanares. A més, té la peculiaritat que dins de la mateixa instal·lació hi nien desenes de cigonyes blanques. Des de les instal·lacions es poden albirar altres espècies emblemàtiques del parc regional, com el milà reial i el xoriguer petit.

L’ETAP del Tajo també se situa en una zona protegida per les figures de LIC i ZEPA, envoltada de vinyes i cultius de secà. Allà hi vam poder observar rapinyaires com l’arpella comuna o el xoriguer i una espècie típica dels tallats, la merla blava. A més d’espècies habituals de zones de cultiu com el tord i la cogullada.

Donem la benvinguda als voluntaris d’aquestes dues instal·lacions a BiObserva i els animem a continuar aportant els seus albiraments.

Cens d’hivern a EDAR Sud Oriental


Cens d’hivern a ETAP del Tajo

Enllaç permanent

SUEZ Spain celebra el Dia Mundial de les Zones Humides 02/02/2018

El Dia Mundial de les Zones Humides se celebra anualment el 2 de febrer en commemoració de la signatura del Conveni sobre les Zones Humides. SUEZ Spain gestiona al voltant de 30 zones humides que formen part de la gestió del cicle de l’aigua. Totes elles aporten un gran valor en la preservació de la biodiversitat local.  

Un exemple a destacar són les zones humides situades en zones estratègiques d’alt valor ornitològic, com per exemple la de depuració dels Aiguamolls de l’Empordà, que actua de tractament terciari de la depuradora d’Empuriabrava, les del Delta de l’Ebre o la llacuna de Navaseca (part del sistema de la depuradora de Daimiel). Aquestes zones humides constitueixen àrees d’alt interès ornitològic, que ofereixen espais idonis per a l’observació d’aus, passejos naturalistes i educació ambiental. Es tracta d’infraestructures del cicle de l’aigua que generen valor ambiental, social i econòmic per al seu entorn.

A més de contribuir a la biodiversitat, les zones humides són importants embornals de CO2 a tenir en compte en la lluita contra el canvi climàtic; per això, la seva protecció i recuperació són de summa importància.

L’aigua és un bé essencial per a una bona qualitat de vida i per al benestar de la nostra societat, i com a recurs bàsic de l’economia productiva, també és un dels elements clau per mantenir la conservació dels nostres espais naturals.


Enllaç permanent

EDAR Daimiel, amb la llacuna de Navaseca, s’incorpora a BiObserva i commemora així el Dia Mundial de les Zones Humides 02/02/2018

En el Dia Mundial de les Zones Humides, tenim la bona notícia que Aquona a Daimiel, des de la seva instal·lació a la llacuna de Navaseca, se suma a la conservació de la biodiversitat a través de BiObserva. 

La ubicació de l’EDAR de Daimiel a l’entorn de la llacuna de Navaseca dota BiObserva d’un valor afegit, ja que la seva riquesa natural, paisatgística i de flora i fauna és enorme.

La llacuna de Navaseca és reserva de la Biosfera i està classificada com a àrea tampó del parc nacional de Las Tablas de Daimiel. La depuradora d’aigües residuals de Daimiel (Ciudad Real) té un paper fonamental en l’existència de la llacuna. Us recomano llegir l’article d’Antonio García Pastrana, gerent del Servei d’Aigües d’Aquona a la zona de Ciudad Real.

El passat 31 de gener va tenir lloc la formació i el cens d’aus d’hivern amb els voluntaris d’Aquona implicats en BiObserva, acompanyats per l’associació Caminos del Guadiana.

En aquest cens s’han albirat 22 espècies diferents, entre les quals espècies catalogades com en perill d’extinció a Espanya, com ara la malvasia capblanca (Oxyura leucocephala), o espècies vulnerables com la polla blava comuna (Porphyrio porphyrio), la qual cosa ens dóna una idea de la riquesa ornitològica d’aquesta localitat manxega.

Donem la benvinguda als companys d’Aquona i els felicitem per convertir l’EDAR Daimiel i la seva llacuna en un punt de monitoratge d’aus.


Enllaç permanent

Preparant la nidificació a l’hivern: caixes niu 11/12/2017

Amb l’hivern, molts afeccionats a les aus ens preocupem d’omplir les menjadores per ajudar els ocells a suportar millor el fred, però també hem de tenir en compte una altra cosa: l’hivern és l’època de penjar i revisar les caixes niu perquè quan arribi la primavera les aus estiguin prou acostumades a la seva presència i es decideixin a utilitzar-les. 

En aquesta època, els possibles inquilins investigaran les cavitats, comprovaran si són adequades per a la nidificació (o no) i es prendran el seu temps abans de decidir-se. L’ornitòleg, per tant, haurà de ser previsor i ocupar-se que tot estigui a punt. Així doncs, caldrà dur a terme aquestes tasques:

1. Seleccionar els llocs adequats per penjar-hi noves caixes niu, i fer-ho tan aviat com sigui possible. No hi ha una data límit, però com més lluny estiguem de l’inici de l’època de cria (generalment a principis d’abril), més probabilitats tindrem que les caixes siguin ocupades. Desembre millor que gener, gener millor que febrer, febrer millor que març, etc.

2. Penjarem les caixes a una altura que doni seguretat a les aus, és a dir, fora de l’abast humà. En general, això és a partir dels 2,5 m cap amunt. Tampoc cal penjar-les excessivament altes; a partir de l’altura que elles considerin segura serà suficient.

3. Poden servir caixes de fusta o de l’anomenat "ciment de fusta". Pel que respecta a les aus, totes dues són igual d’adequades.

4. Es poden penjar d’un ganxo, i s’ha d’evitar clavar-les al tronc, ja que hi poden entrar predadors (rates, gats...). Curiosament, el vent, encara que sigui fort, no afecta les aus que crien en caixes penjades de branques.

5. Pel que fa a les caixes d’anys anteriors, és molt aconsellable revisar-les i netejar-les. Agafeu el niu i llenceu-lo –sí, cap problema. Traieu branques i residus de l’interior. La idea és eliminar qualsevol resta de paràsits o els seus ous, un problema freqüent en els nius en cavitats.

6. Comproveu que les caixes antigues estiguin en bon estat per evitar que es desprenguin o es trenquin en plena nidificació i es perdi la niuada.

7. La neteja de les caixes i l’eliminació del niu antic no representa cap problema per als futurs inquilins; tanmateix, s’ha de limitar aquesta activitat com a molt fins a finals de febrer.

8. No feu servir productes químics!

Amb aquestes tasques estarem maximitzant la probabilitat d’utilització de les caixes niu en el nostre entorn. Ara bé, les aus són molt capritxoses i mai se sap què les motivarà a triar la teva caixa neta i lluent o un forat natural humit i brut en un arbre. És qüestió de sort!

Pollet en caixa niu anellat recentment per ornitòlegs experts. Saps quina espècie és? Una pista: és una espècie objectiu de BiObserva.

Enllaç permanent

No te pierdas los vídeos de la participación de BiObserva en el Delta Birding Festival 28/11/2017

SUEZ Spain, a través de su programa ambiental de voluntariado BiObserva y la gestión de los humedales de depuración del Delta del Ebro, consolida su participación y compromiso con el Delta Birding Festival, el único festival a nivel Español que destina todos los beneficios a proyectos de conservación e investigación de las aves. El pasado mes de septiembre, el espacio MónNatura Delta (Delta del Ebro) acogió la celebración de la cuarta edición.

Más de 2.300 personas participaron en el festival, siendo así el año con mayor número de asistencia de todas las ediciones celebradas. En esta edición además asistieron alrededor de 130 personas del grupo SUEZ, algunos de ellos voluntarios de BiObserva y sus familiares.

BiObserva organizó el taller “Iníciate en las aves con BiObserva” y a continuación se pusieron en práctica los conocimientos adquiridos a través de una visita al humedal de depuración del Embut, una infraestructura verde gestionada por el grupo SUEZ a través de Aquambiente que se ha convertido en un espacio de interés natural ornitológico. 

Los humedales de depuración que gestiona el grupo cada año tienen una especial relevancia en las actividades del Delta Birding Festival, centenares de visitantes del Festival pasan por los humedales guiados de expertos ornitólogos y acompañados de personal de Aquambiente que les descubre la multifuncionalidad de este espacio, como refugio de biodiversidad y como depuradora de las aguas que provienen de los cultivos de arroz.  

¡No te pierdas los vídeos de la participación de BiObserva en el Delta Birding Festival 2017! 


SOREA está presente con BiObserva en el Delta Birding Festival


Enllaç permanent

Hivern de fringíl·lids! 16/11/2017

Ens arriben notícies de tot Europa dient que s'està produint una irrupció massiva de durbecs, lluers, pinsans, pinsans mecs i altres fringíl·lids. Aquestes irrupcions es produeixen només cada certs anys però la d'enguany, a més, és una de la més gran en dècades. Al Regne Unit, França, Alemanya, Suïssa i Països Baixos, entre d'altres, s'estan observant durbecs com mai. Feia més d'una dècada que no hi havia hagut cap irrupció de la mateixa dimensió.


El mateix està passant a Espanya, on Ornitho demostra que s'ha batut el rècord d'observacions de durbecs, lluers i pinsans borroners en un mes d'octubre.


És molt fàcil atraure'ls a les menjadores. Si tens la sort d'estar en una zona que està rebent un influx d'aquestes espècies prova de posar-los el seu menjar preferit nabina (llavor de nap), pipes petites, negrilló o cacauets pelats per al lluer i llavors més grosses per al durbec, que voldrà demostrar la potència del seu bec imponent, tals com pipes gruixudes, blat de moro o cacauets amb closca (cal dir que en realitat, el durbec menjarà qualsevol llavor encara que no hagi de fer servir la força del seu bec).


La foto mostra un durbec que també pot venir al teu jardí i al teu punt de BiObserva. Els gràfics mostren les observacions de les tres espècies esmentades dels mesos d'octubre de 2010 a 2017. Veiem que aquest any la pujada d'observacions és espectacular. A més, el nombre dels estols encara és més gran, així que estigueu preparats per la festa!




Enllaç permanent

L'Albufera de les Aus 10/10/2017

El cap de setmana passat (6, 7 i 8 d’octubre), al Parc Natural de l’Albufera de València, va tenir lloc L'Albufera de les Aus, un esdeveniment dirigit al públic per donar a conèixer tant les aus que habiten en aquest enclavament natural tan important, com la destacada tasca que associacions i institucions duen a terme per a la seva conservació, mitjançant exposicions, excursions de birwatching, conferències, etc.

Evidentment va ser una gran ocasió per donar a conèixer el nostre projecte BiObserva, i van ser bastantes les organitzacions que van mostrar interès i ganes de col·laborar-hi.

Ricardo Ninet, coordinador de BiObserva a la zona Riba-roja de Túria, i Mario Giménez Ripoll, delegat territorial de la Comunitat Valenciana de SEO/BirdLife.

Enllaç permanent

Dia Mundial de les Aus 28/09/2017

Prepara't per al Dia Mundial de les Aus

Els caps de setmana del 30 de setembre/1 d'octubre i 7/8 d'octubre se celebra el Dia Mundial de les Aus en gairebé tots els parcs nacionals, parcs naturals i altres espais protegits, així com en molts municipis on, tant organitzacions de protecció de l anatura com els propis consistoris organitzen activitats al voltant del món de les aus.


Hi podreu trobar sortides guiades per experts, sessions d'anellament obertes al públic, cursos sobre l'observació d'ocells, conferències i multitud d'activitats per als aficionats i per al públic familiar.


Al següent enllaç teniu un mapa amb moltes de les activitats que es duran a terme, encara que n'hi ha moltes més de les quals els organitzadors només n'han fet difusió local, així que si no trobes aquí alguna cosa prop de la teva localitat, busca igualment si a la teva zona s'organitza alguna cosa. Molt probablement sigui així!
https://www.seo.org/dia-de-las-aves-2017/?utm_content=buffer785f7&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
 

L'anellament permet estudiar d'aprop el plomatge de les aus. Si vas a una sessió oberta al públic no oblidis la teva càmera de fotos!


Enllaç permanent

AM Comunitat Valenciana, present al Delta Birding Festival 25/09/2017

Com tots sabeu, el cap de setmana passat va tenir lloc el Delta Birding Festival, un esdeveniment que té lloc cada any al delta de l’Ebre, un dels espais naturals amb una biodiversitat més gran del Mediterrani Occidental, i que ofereix un gran i divers programa d’activitats de tota mena relacionades amb l’ornitologia. Per descomptat, el grup hi va estar present amb una nombrosa representació encapçalada per Dulcinea Meijide, Clara Rovira i Fran Galea, el nostre amfitrió de Sorea, presentant el projecte BiObserva, en un taller-conferència que va suscitar gran interès i va tenir una molt bona acollida entre els participants, cosa que va fer que la carpa habilitada per a Sorea estigués plena a vessar, i va haver-hi molta gent que va haver de presenciar l’acte dreta. 

Entre les persones que hi vam acudir representant l’Àrea Mànager Comunitat Valenciana hi havia Amelia Navarro, Charo Cremades i un servidor, amb les respectives famílies. Vam parlar i intercanviar impressions amb gran part dels promotors i vam participar en algunes activitats com fou un recorregut vespertí a peu per una de les àrees més riques en espècies, on, acompanyats per experimentats ornitòlegs, vam tenir l’ocasió d’apreciar la gran diversitat d’aus que hi habiten, coneixe’n els hàbits, costums, i sobretot, aprendre a distingir les espècies més significatives in situ, amb l’ajuda de prismàtics i telescopis dissenyats per a aquesta finalitat. En definitiva va ser una experiència molt agradable i enriquidora, i ens ho vam passar d’allò més bé. Esperem repetir l’any que ve.


Enllaç permanent

Hidraqua s'uneix al programa ambiental de voluntariat BiObserva amb la incorporació de dues de les seves instal·lacions 07/09/2017

Les estacions depuradores d’aigües residuals SE-13 i l’Oliveral a Riba-roja de Túria són les primeres instal·lacions de la Comunitat Valenciana gestionades per Hidraqua que s’han incorporat a BiObserva. 

Aquestes estacions depuradores presenten certes particularitats que les fan especials dins del territori, i que es descriuen a continuació:

Totes dues instal·lacions es localitzen en un entorn “a priori” hostil per a les aus, ja que es troben al cor d’un gran polígon industrial i logístic, centre neuràlgic de les comunicacions entre l’àrea metropolitana de València i la resta d’Espanya. Malgrat això, s’albiren regularment algunes espècies d’aus tant a les depuradores com en el seu entorn més proper.

La depuradora de l’Oliveral consisteix en un llacunatge airejat. En una llacuna de les quatre existents, que actualment està fora de servei, s’hi ha establert una important colònia d’aus limícoles entre les quals hi ha el camallarga (Himantopus himantopus) i la polla d’aigua (Gallinula chloropus). En aquesta llacuna, des que no s’hi reben aportacions d’aigua residual, s’hi han anat consolidant poblacions d’aus que hi nidifiquen tots els anys, de manera que es constitueix una mena de “microreserva ornitològica”. Davant d’això, es va decidir delimitar l’àrea físicament a fi d’evitar molèsties a les aus.

La depuradora SE-13 està flanquejada per quatre tipus de biòtop: una zona dedicada a l’explotació citrícola, una zona clarament industrial i logística, la llera natural on té lloc l’aportació de les aigües depurades i, finalment, una esplanada amb vegetació esclarissada. Aquesta situació en la confluència de diversos biòtops fa que en els voltants i en la mateixa depuradora es detecti una biodiversitat considerable.

Esperem que les dades aportades per les observacions de BiObserva produeixin uns resultats interessants i contribueixin a ampliar el coneixement de la biodiversitat del territori.



Enllaç permanent

El programa ambiental de voluntariat BiObserva estarà present al Delta Birding Festival 26/07/2017

SUEZ Spain participarà al Delta Birding Festival amb el programa ambiental de voluntariat BiObserva. La quarta edició de l’únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya tindrà lloc a MónNatura Delta (Delta de l’Ebre) del 22 al 24 de setembre. 

BiObserva ha organitzat “Iniciat als ocells amb BiObserva”, un taller obert a tot el públic el dissabte 23 de setembre a la tarda, on reproduirà el tipus de formació que reben els voluntaris a l’empresa. Tot seguit hi haurà una visita exclusiva per a convidats i col·laboradors de SUEZ Spain a l’aiguamoll de depuració de l’Embut, on es posaran en pràctica els coneixements adquirits al taller. Un ornitòleg i responsables d’Aquambiente explicaran com funciona aquesta infraestructura verda i quines actuacions s’estan fent per a la conservació de la biodiversitat.

Aquest any el Delta Birding Festival reforça les activitats a dos aiguamolls de depuració que gestiona Aquambiente. Entre d’altres, cal destacar la visita “Els sons de la natura al capvespre”, en la qual es podran escoltar els sons de la natura; la sortida fotogràfica “Canon Delta Foto Tour”; “Natura a l’orella” el taller de gravació de sons d’ocells, i la sortida “Trocets del Delta” amb guiatge per part d’un ornitòleg amb un prestigi reconegut, que tindrà lloc el diumenge a la tarda. Un cop més, els espais que gestiona el grup tindran una rellevància especial en les activitats del festival.

En el marc de la col·laboració, hi haurà invitacions per a tots els voluntaris del programa BiObserva, les quals també es posaran a la disposició dels treballador del grup per mitjà del programa d’Hàbits Saludables.

Visita guiada per Aquambiente i un ornitòleg a l'Aiguamoll de Depuració Illa de Mar durant el Delta Birding Festival 2016

Enllaç permanent

Avança el projecte BiObserva a San Bartolomé de Tirajana 20/07/2017

Canaragua segueix avançant en el seu compromís amb el voluntariat ambiental i el seu programa BiObserva. 

BiObserva és un projecte de ciència ciutadana, en què els participants (personal adscrit a plantes de tractament) aporten informació clau amb la qual després es podran dur a terme estudis, en concret, d’observacions d’aus.

BiObserva implica el personal de les instal·lacions en la conservació de la biodiversitat local, començant per l’entorn natural dels centres que gestionem. Recentment, i participant d’aquesta iniciativa, s’han col·locat a la depuradora El Tablero dues caixes niu.

Per a aquesta acció aparentment senzilla s’ha d’estudiar la ubicació, tenint cura de protegir l’entrada dels vents dominants i de la direcció de les pluges. Si s’han de col·locar en una zona amb temperatures elevades i una radiació solar alta, convé que no estiguin exposades tot el dia al sol, aprofitant l’ombra de les branques de l’arbre.

L’altura també és important, sobretot per evitar que hi puguin accedir rosegadors.

A la zona de San Bartolomé les caixes solen ser ocupades per pardals, au abundant a la zona i que nia a l’interior de la depuradora. Altres aus que nien a la depuradora són la cuereta torrentera (Motacilla cinerea) i el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla).


Enllaç permanent

Aigües Sabadell presenta BiObserva a les entitats ambientalistes de la ciutat 20/07/2017

Aquest dimecres, Aigües Sabadell ha convocat als representants de la UES, l’ADENC, l’ADF i CIPO a la depuradora del Riu Ripoll per presentar el BiObserva: un nou projecte de voluntariat ambiental  

Aquest dimecres 19 de juliol, representants de les principals entitats ambientalistes de la ciutat (la UES, l’ADENC, l’ADF i la divisió de jardineria de CIPO) han conegut de primera mà el nou projecte de voluntariat ambiental que impulsa Aigües Sabadell: el BiObserva. L’acte, que ha comptat també amb la presència de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) , ha tingut lloc a la depuradora de Sabadell Riu Ripoll.  

En el BiObserva han començat a col·laborar, de forma voluntària, els treballadors i treballadores de l’àrea de Sanejament d’Aigües Sabadell. 

Les primeres observacions dels tècnics d’Aigües Sabadell participants al BiObserva ja es poden consultar al portal www.biobserva.com/aiguessbadell. En les primeres setmanes del projecte, els tècnics de les dues depuradores de Sabadell ja han reportat 494 observacions. Les espècies d’aus més vistes, fins al moment, a les depuradores de la ciutat han estat la garsa, el tudó, el pardal, l’ànec collverd, la merla i l’oreneta. La presència d’aquestes i altres espècies d’aus ajudarà a verificar l’estat dels ecosistemes naturals dels entorns del riu Ripoll i del riu Sec. En aquest sentit, Abel Julien, de la Unitat de Divulgació de la Ciència i els Ocells de l’ICO, ha destacat que amb les aportacions del BiObserva es realitzen dos censos d’aus anuals (període de primavera i període d’hivern) que, a la vegada, s’integren en altres grans bases de dades, com ara l’Ornitho.

Els tècnics de la companyia han aprofitat també per explicar als representants de les entitats ambientalistes el sistema de depuració de l’aigua que gestiona Aigües Sabadell, abans de retornar al riu les aigües utilitzades pels sabadellencs i sabadellenques. “La gestió del cicle integral de l'aigua és intrínsecament positiva per al medi ambient (tractament d'aigües residuals, conservació dels recursos o estalvi energètic, entre altres activitats). I a més, amb projectes com el BiObserva, estem aportant valor més enllà del que és estrictament contractual, contribuint a la millora de l'entorn natural local”, apunta Elisabeth Santacruz, directora de Desenvolupament Sostenible d’Aigües Sabadell. Santacruz ha posat també en valor el programa EDUCASSA, que pretén despertar valors i comportaments respectuosos amb l’entorn entre els estudiants de la ciutat. Una de les activitats incloses a l’EDUCASSA consisteix precisament en la visita a la depuradora del Riu Ripoll. Només al curs 2016-17, han passat més de 2.300 joves per l’EDAR.

La preservació de la biodiversitat forma part de la gestió diària d’Aigües Sabadell. La tasca de la companyia és contribuir a la millora de l'entorn natural de la nostra ciutat, més enllà de la gestió del servei d'aigües.

Enllaç permanent

Calor i ocells 27/06/2017

En aquestes dates i en concret aquest any, amb una onada de calor que ha portat els termòmetres uns quants graus més amunt del que correspondria en un mes de juny, moltes aus han vist alterat el seu cicle biològic. A falta d'estudis concrets que demostrin quin ha estat el nivell d'afectació, les aus d'alta muntanya i ambients freds hauran vist afectats els seus cicles biològics negativament.

Durant la primavera, els ocells depenen principalment dels insectes i altres invertebrats per l'alimentació dels seus pollets, i la calor extrema i avançada respecte l'època, ha provocat també canvis en els cicles biològics dels insectes, que es desincronitzen respecte els de les aus que s'alimenten d'ells. A l'alta muntanya aquest efecte pot ser devastador.

Tanmateix, les aus més termòfiles, és a dir, aquelles a les que els agrada la calor, com la puput, l'abellerol, el gaig blau o el ballester, poden haver-se vist afavorides, tot i que inicialment també puguin patir alteracions de desincronització respecte el seu aliment. Amb l'augment sostingut de temperatura de les últimes dècades, les poblacions d'aquestes aus a les que agrada la calor, l'aridesa i la sequetat ha augmentat (si no hi havia altres factors ambientals negatius).

Per exemple, segons dades de l'ICO, la població de gaig blau, una au estepària de zones molt seques, ha augmentat un 7% en l'última dècada, el ballester també un 7% i la puput és un ocell que any rere any es queda més temps a l'hivern entre nosaltres, mentre que fa unes dècades era més freqüent veure-la únicament en primavera-estiu.



La puput és un migrador parcial i mentre alguns individus recorren milers de quilòmetres per hivernar a l'Àfrica subsahariana, altres amb prou feina es mouen del lloc on han nascut.


Lògicament, intervenen molts més factors que la temperatura. L'abellerol s'alimenta en un 80% d'abelles i vespes, de forma que la seva sort està lligada a l'abundància d'aquests insectes, les poblacions dels quals estan tenint problemes per altres factors.

Haureu observat que amb la calor els ocells són molt menys actius. En aquesta època, i especialment durant l'onada de calor d'aquest any, és molt més rendible observar ocells tan aviat com surti el sol, així que s'imposa matinar força per als aficionats a l'ornitologia. Moltes vegades, tan aviat com a les 10h l'activitat dels ocells petits ha caigut a nivells gairebé nuls, mentre que a les 6h o les 7h estaven en plena activitat.


Així que ja ho sabeu: cal matinar!

Enllaç permanent

Acció solidària al riu Llobregat 02/06/2017

Un grup de voluntaris d'Aigües de Barcelona i les seves famílies van participar el cap de setmana del 13 i 14 de maig a la campanya Let's Clean Up Europe netejant els marges de riu Llobregat, a l'altura de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí. Els voluntaris de l'acció, coordinats per l'ONG World Nature, van recollir més de 85 kg de residus a la llera del riu, sobretot plàstics, a favor de la preservació de la biodiversitat en aquest espai natural. Let's Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

Conveni amb World Nature 

Recentment, la companyia ha signat un conveni amb l'ONG World Nature per materialitzar el projecte Refugis WN de conservació de la fauna i flora a les instal·lacions d'Aigües de Barcelona. World Nature definirà, en virtut d'aquest acord, un pla de biodiversitat i proposarà millores a la planta potabilitzadora (ETAP) de Sant Joan Despí, les estacions depuradores i la Central Cornellà, com ara la col·locació de caixes-niu i una reserva de papallones a l'ETAP, reformes dels espais enjardinats, etc. L'objectiu, convertir aquests espais en un autèntic refugi per a la fauna i la flora autòctona.

World Nature és una ONG sense ànim de lucre, dedicada a la conservació de la natura i la divulgació, educació i sensibilització ambientals que treballa en projectes a favor de la preservació de la natura i el medi ambient.

World Nature és una ONG sense ànim de lucre, dedicada a la conservació de la natura i la divulgació, educació i sensibilització ambientals que treballa en projectes a favor de la preservació de la natura i el medi ambient.

Enllaç permanent

SUEZ Spain celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica amb BiObserva 24/05/2017

Amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, SUEZ Spain ha organitzat diferents activitats en tota l’organització en el marc del programa ambiental de voluntariat corporatiu BiObserva.

En aquest context, s’ha celebrat una jornada a la seu de SUEZ a Barcelona per conscienciar sobre la importància de la biodiversitat. La Societat Catalana d’Herpetologia i l’Institut Català d’Ornitologia han compartit amb els assistents el seu coneixement de dos grups faunístics molt lligats a l’aigua: els amfibis i les aus. La jornada ha seguit amb la presentació del vídeo de BiObserva i el lliurament de reconeixements als voluntaris d’Aigües de Barcelona amb més participació. S’ha seguit també via streaming en altres centres de treball del grup. 

A més, les empreses del grup han organitzat diversos actes a les seves instal·lacions, com un cens primaveral conjunt d’aus en el qual han participat entitats naturalistes locals; també s’han penjat les caixes niu lliurades a les diferents instal·lacions participants, i s’han entregat reconeixements als voluntaris més actius de cada zona. El programa de voluntariat ambiental BiObserva implica el personal de les instal·lacions en la conservació de la biodiversitat local, començant per l’entorn natural dels centres que gestiona SUEZ Spain. 

Actualment, més de 130 persones han assistit a les 14 formacions impartides i ja hi participen prop de 100 voluntaris. Fins aquest moment, s’han reportat ja un total de 3.860 observacions de 128 espècies diferents. 


Imatges de la Jornada:


 Jornada participativa en EDAR Punta Hidalgo (Tenerife) con Teidagua y Canaragua acompañados de SEO BirdLife


Cens primaveral, col·locació de nius i anellament a l'EDAR Palencia (AQUONA) amb Naturalistas Palentinos i la Fundación San Cebrián

Cens primaveral a l'EDAR Olot amb la col·laboració de l'Associació de Naturalistes de la Garrotxa

Jornada a la seu de SUEZ a Barcelona. Foto esq: Clara Rovira, responsable de Biodiversitat de SUEZ Spain; Abel Julien, de l’Institut Català d’Ornitologia; Joan Maluquer, de la Societat Catalana d’Herpetologia, i Dulcinea Meijide, directora de Desenvolupament Sostenible de SUEZ Spain. Foto dreta: Lliurament de reconeixements als participants més actius d’Aigües de Barcelona per part de Maria Monzó, directora d’Innovació d’Aigües de Barcelona.

Enllaç permanent

Uneix-te al Dia Internacional de la Diversitat Biològica 22/05/2017

Amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, Agbar organitza una jornada al CREA (retransmesa en directe per streaming) per recordar que la importància de la biodiversitat va més enllà del seu valor intrínsec. Durant la jornada ens aproparem a dos grups faunístics molt lligats a l'aigua de la mà de la Societat Catalana d'Herpetologia i l'Institut Català d'Ornitologia.

D'una banda els amfibis, un dels grups més amenaçats a nivell mundial i que, no obstant, tenen un paper molt important per a la conservació dels ecosistemes. D'altra banda les aus, presents en tots els ecosistemes del planeta i amb un rol destacat de prestadors de serveis a la societat, com el control de plagues.


En el món natural tot està connectat i interrelacionat i el nostre benestar depèn del manteniment de l'equilibri dels ecosistemes.

T'esperem el 24 de maig a les 10h a la retransmissió streaming de la jornada http://streaming.agbar.net/plataforma/crea/


Enllaç permanent

Identificació d’orenetes i falciots 25/04/2017

En aquesta època tenim diferents espècies d’orenetes i falciots que a primera vista poden portar a confusió. Amb només una mica de pràctica podrem distingir-los amb facilitat. Les espècies són les següents:

Oreneta vulgar

Juntament amb l’oreneta cuablanca, és l’oreneta que veurem més sovint a la península. És d’un color negre lleugerament blavós a les parts superiors i blanc amb un to ocre a les parts inferiors. La cara, si la podem veure prou de prop, és de color marró rogenc. La distingeix molt bé la seva llarga cua escotada, amb les plomes exteriors molt més llargues que les centrals.


Oreneta cuablanca

Freqüent també al mateix interior de les poblacions, on construeix els nius de fang en balcons, ampits i sortints dels edificis. Negra a les parts superiors i blanca molt contrastada a les inferiors, amb carpó (on acaba el cos abans de la cua) de color blanc pur. La cua escotada però molt més curta també la distingeix de l’oreneta vulgar.


Falciot negre

Superficialment s’assembla a les orenetes pel fet que també és un insectívor aeri, tot i que és una au més emparentada amb els enganyapastors i els rapaços nocturns que amb les orenetes. És totalment negre, a vegades amb tonalitats marronoses i el coll més clar, però l’efecte visual és el d’una au completament negra. Ales molt llargues, bastant més que les de les orenetes, en forma d’arc. Exclusivament aeri, excepte per nidificar, mai no toca terra. No el veurem posat en cables ni en cap altre posador.



Falciot unicolor a les Canàries

És molt semblant al falciot negre, casi indistingible, tot i que és el falciot que trobarem més comunament a totes les illes de l’arxipèlag, on el falciot negre és molt escàs. Per tant, és es el falciot que veurem a les illes.



Ballester

Imponent falciot gran, de vol ràpid i de to general marró amb les parts inferiors blanques i amb una franja marró que creua la part superior del pit. Pot ser molt abundant en segons quines zones, tant naturals com a prop de pobles i ciutats.


Espècies menys freqüents:

Oreneta de ribera

Oreneta en general poc freqüent, encara que pot ser molt abundant a prop de les seves colònies o en pas migratori. Silueta como d’oreneta cuablanca però coloració marronosa a les parts superiors, blanca a les inferiors i franja marró que creua el pit.

Roquerol

Silueta típica d’oreneta cuablanca però totalment marró, incloses les parts inferiors, que només són lleugerament més clares. L’única espècie d’aquest grup que es queda amb nosaltres a l’hivern.

Oreneta cua-rogenca

Bastant semblant a l’oreneta vulgar pel que fa a la forma i la coloració, però amb el carpó de color crema i sense la cara rogenca (encara que el cap és de color marró òxid). És abundant al sud de la península.

Falciot pàl·lid

Només el trobarem de manera abundant a la meitat sud d’Andalusia, punts d’Extremadura i, ja molt més escassament, a les comunitats murciana i valenciana, Catalunya, Balears i la costa Canària.

Falciot cuablanc africà

Abundant únicament a l’extrem sud d’Andalusia de manera generalitzada. També es pot trobar en altres parts de l’interior d’Andalusia i Extremadura de manera més localitzada. Negre com el falciot negre però amb el coll i el carpó blancs.

Falciot cuablanc comú

Només a l’extrem sud de la península. Negre com el falciot negre però amb una gran taca blanca al carpó.

Enllaç permanent

Festival ornitològic al delta de l’Ebre 31/03/2017

Els aiguamolls artificials de depuració del delta de l’Ebre, gestionats per Aquambiente, són llocs especialment interessants per a l’observació d’ocells aquàtics. Quan comença la primavera es converteixen en autèntics oasis enmig de camps d’arròs que són secs, a l’espera de l’inici de la nova campanya de conreu. A més, per la seva situació privilegiada al costat de la badia del Fangar i la llacuna de l’Encanyissada, són llocs estratègics per al pas i el descans de molts ocells migratoris.

D’aquesta manera, en aquests dies s’hi poden observar espècies d’ocells hivernants que encara no han partit cap a les seves zones de cria al nord d’Europa, com el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), espècies estivals que ja han arribat i comencen a preparar la seva nidificació, com l’agró roig (Ardea purupurea) o el martinet ros (Ardeola ralloides), i espècies que s’aturen uns dies a descansar en els seus moviments migratoris, com diferents espècies de limícoles. 

Video de los humedales de depuración del Delta del Ebro



Foto i text: Oliver Hernández (Aquambiente)

Enllaç permanent

Arriba la primavera! 06/03/2017


Tot i que encara falten diverses setmanes per entrar a la primavera astronòmica, la primavera ornitològica ja és aquí. Pel que fa a les espècies residents, ja observem els gafarrons, les merles i les mallerengues cantant a plens pulmons, els pardals comuns festegen les femelles, i el plomatge de molts ocells apareix més llustrós, es torna més elegant i es mostra en la seva màxima esplendor.


Moltes instal·lacions ja estan anotant aquests dies a BiObserva les primeres avançades d’orenetes i orenetes cuablanques, que d’aquí a molts pocs dies inundaran els nostres cels. Els ocells detecten l’arribada de la primavera pel fotoperíode, és a dir, per la durada del dia, i tan aviat com perceben que hi ha més hores de llum es preparen per a la gran cita anual que els permet perpetuar l’espècie.


Les puputs també són ara més abundants. Si bé és una espècie que no desapareix per complet a l’hivern —més freqüent com més al sud ens trobem—, moltes puputs són migradores, i passen l’hivern a l’Àfrica. Des de mitjan febrer, milers de puputs ja són de camí per ocupar les seves àrees de cria.


Atenció a la gavina vulgar. N’observareu bastants individus amb el cap completament fosc (d’un color marró xocolata). És el plomatge d’estiu, que ja comencen a adquirir a les zones d’hivernada prèviament a la migració a l’Europa central i del nord, d’on procedeixen la majoria de gavines vulgars que observem aquí.


Gaudiu de la primavera!

Enllaç permanent

A l’equador de les formacions de BiObserva 12/02/2017

Des del gener, ja s’han impartit 7 de les 15 sessions de formació previstes, adreçades a treballadors interessats en el programa BiObserva. Les formacions teoricopràctiques, basades en la identificació d’ocells, s’han dut a terme per al personal adscrit a les plantes de la Garrotxa, la Costa Brava, les Canàries i Barcelona.

Al llarg de tres hores i mitja, els participants adquireixen coneixements bàsics d’ornitologia, i aprenen a reconèixer les 20 espècies d’ocells objectiu de BiObserva i a conèixer els principals reptes de conservació de la biodiversitat de la companyia.

Durant la formació es fa, entre tots els participants, un primer cens complet d’ocells de la instal·lació i s’introdueixen a la web, on es poden consultar.

Després d’aquestes primeres formacions, a la web ja s’han introduït els resultats de 19 jornades d’observacions. Us animem a tots a participar-hi!

Enllaç permanent

Posem en marxa BiObserva 09/01/2017

El 10 de gener, a les instal·lacions d’Aigües de Barcelona a Cornellà de Llobregat, ha tingut lloc la reunió de llançament del programa de voluntariat ambiental corporatiu BiObserva. Després d’un any de treball de conceptualització i desenvolupament, s’implantarà en fase pilot a 32 plantes de tractament a tot Espanya gestionades per diferents empreses del grup.


Enllaç permanent