Els ocells en temps de COVID-19 03/04/2020

La declaració de l'estat d'emergència i el subsegüent confinament de gran part de la població per intentar frenar la propagació del COVID-19 ha suposat per a molts de nosaltres alguna cosa a què no sempre és fàcil enfrontar-se. Des de diverses institucions dedicades a l'estudi dels ocells s'han plantejat multitud de projectes per, en primer lloc, tenir a la població ocupada però també per intentar recopilar informació sobre com afecta el nostre confinament als seus hàbits. A Catalunya l'Institut Català d'Ornitologia ha incentivat diferents propostes per observar ocells des dels balcons o terrasses dels nostres domicilis mentre que SEO / BirdLife ha iniciat una campanya de divulgació a través de les xarxes socials sense precedents.

Però què opinen els científics sobre l'hipotètic canvi de comportament per part dels ocells arran de l'abandonament de l'espai per part dels humans? Doncs bé, d'entrada, sembla obvi que els ocells, però també d'altres animals, han aprofitat la nostra absència per ocupar platges, pobles i ciutats. Així, les xarxes estan plenes d'imatges sorprenents de tot tipus d'animals en entorns de cap manera habituals. D'altra banda, alguns aventuren que aquesta temporada de cria serà molt productiva sobretot per a aquells ocells que nien en entorns urbans i suburbans. En aquest sentit John Fitzpatrick, director del Cornell Lab of Ornithology als EUA assegura que l'absència de molèsties provocarà un increment de la població reproductora d'algunes espècies. D'altra banda, un altre efecte col·lateral de la situació que estem vivint és l'augment de l'activitat cantora de molts ocells. Pel que sembla, en ambients sorollosos els ocells redueixen la seva activitat cantora a causa de la impossibilitat de superar en decibels el soroll de l'ambient en què viuen. A hores d'ara, ells aprofiten el fet de comptar amb aquest inesperat silenci que regna en pobles i ciutats. 

En el marc del projecte BiObserva no es preveu que s'aprecien canvis significatius en el comportament dels ocells ja que en tractar-se d'entorns controlats l'activitat humana no variarà massa respecte a l'etapa pre-coronavirus. Tanmateix, els resultats de les jornades de mostreig podran, en el futur, posar una mica de llum sobre aquesta qüestió. 

Bon birding i salut per a tots!