Alguns consells per a la tornada a la feina 08/09/2022

Ara que l’estiu toca a la seva fi i que molts de nosaltres ens hem reincorporat al món laboral, és un bon moment per emprendre nous projectes o recuperar-ne d’antics. A continuació us deixo una sèrie de recomanacions per fer que el vostre entorn laboral sigui més segur i més amable per als ocells.


1. Feu que les finestres siguin més segures, de dia i de nit

El problema: durant els períodes de migració (març-maig i setembre-octubre) heu detectat ocells morts per col·lisió, a sota de les finestres dels edificis de la vostra instal·lació? Es calcula que, als Estats Units i al Canadà (que és d’on hi ha informació més acurada), moren cada any fins a 1.000 milions d'ocells a causa de col·lisions amb finestres.

La causa: de dia, els ocells perceben els reflexos als vidres com a hàbitat pel qual poden volar. De nit, els ocells migradors atrets pels llums dels edificis tenen un risc molt alt de col·lidir-hi.

Aquestes accions senzilles salven els ocells: a l'exterior de la finestra, instal·leu pantalles o trenqueu els reflexos, utilitzant cinta adhesiva (https://scur.cat/2F38Y2), pintura o alguna mena de malla de corda amb una llum de no més de 5 cm d’alçada o 10 cm d’amplada.


2. Mantingueu els gats a l'interior

El problema: es calcula que els gats maten més de 2.600 milions d'ocells anualment als Estats Units i al Canadà (que és d’on es tenen dades més precises). Aquesta és la primera causa de mortalitat d’ocells derivada de l’activitat humana, al marge de la pèrdua d'hàbitat.

La causa: els gats són una de les mascotes preferides de qualsevol família, però, a tot el món, es compten per milions els gats assilvestrats que deambulen per pobles, ciutats, parcs i jardins. Aquests depredadors no autòctons cacen i maten ocells i rèptils instintivament fins i tot quan estan ben alimentats.

Una solució que és bona per als gats i els ocells: tingueu cura dels ocells i mantingueu els gats sans tenint-los a l'interior dels edificis o creant-los un espai tancat a l’aire lliure. Si hi ha gats que deambulen per la vostra instal·lació podeu, o bé mirar de posar-los un collar amb un picarol, o bé avisar alguna associació protectora. Aquestes associacions els capturen per posar-los en adopció i, en cas que no trobin ningú que se’n vulgui fer càrrec, els esterilitzen i els tornen a alliberar. D’aquesta manera no s’evita l’impacte dels gats sobre la biodiversitat d’entrada, però si a mitjà i llarg termini, ja que impossibilitat la seva reproducció a la natura.

 

3. Reduïu la gespa i plantar espècies vegetals autòctones

El problema: els ocells tenen menys llocs on descansar de manera segura durant la migració i per instal·lar els seus nius a l’època de cria.

La causa: la gespa i el paviment no ofereixen prou menjar ni refugi per a molts ocells i altres animals salvatges. Amb tota la superfície de gespa que hi ha a les vostres instal·lacions, però també en parcs i jardins urbans, el potencial per donar suport a la vida salvatge substituint la gespa per espècies vegetals autòctones és enorme i no el podem desaprofitar.

Planteu espècies autòctones i observeu com les usen els ocells: feu la vostra instal·lació més amable per als ocells plantant espècies vegetals autòctones. Afegiran interès i bellesa al vostre entorn i, de passada, proporcionaran refugi i zones de nidificació per als ocells. A més a més, el nèctar, les llavors, les baies i els insectes proporcionaran aliment als ocells i la resta de fauna silvestre.


4. Observeu els ocells i comparteix el que veus

El problema: el que un dia fou probablement l'ocell més abundant del món, el colom migratori (Ectopistes migratorius), es va extingir sense que la gent se n’adonés. Els projectes de seguiment de fauna com BIOBSERVA VOLUNTARIADO són essencials per ajudar a protegir-la, però fer un seguiment de la salut de les 11.000 espècies d'ocells que hi ha al món és un repte immens.

La causa: per entendre com estan els ocells, els científics necessiten que centenars de milers de persones informin del que estan veient al seu voltant. Sense aquesta informació, els científics no tindrien prou dades precises per saber com, quan i a on estan disminuint les poblacions d’alguns ocells.

Gaudeix dels ocells alhora que ajudes a la ciència i la conservació: participeu en el projecte BIOBSERVA VOLUNTARIADO tan sovint com pugueu. Les vostres observacions són importants per a la conservació dels ocells, però també per al vostre benestar com a éssers humans. Feu proselitisme: mobilitzeu altres persones del vostre entorn laboral a entrar al projecte i a compartir les seves observacions. Feu de padrins: si cal, acompanyeu els nous voluntaris en les primeres sessions. Munteu jornades de formació. Com més siguem, millor per a tothom, persones i ocells.


Bon birding!