Evitar les col·lisions d'ocells, un repte futur de BiObserva 21/02/2018

Milions d'ocells moren cada any per col·lisions amb estructures humanes de tot tipus però fins fa poc no se sabia la dimensió real del problema. Només a la ciutat de Nova York, es calcula que moren 90.000 ocells l'any per col·lisions amb edificis i se sap que a nivell mundial el problema afecta milers de milions d'ocells, especialment als EEUU i Europa.


Per què col·lisionen?
Els ocells no solen xocar contra un edifici de ciment donat que, en estat natural, existeixen accidents geogràfics que podem considerar comparables. Tanmateix, hi ha tres possibles característiques d'un edifici que no hi són en estat natural i que són poc menys que fenòmens paranormals per un ocell. Són aquests: transparència, reflexió i il·luminació.


Transparència
Els vidres són transparents i ni nosaltres ni els ocells els veiem; tanmateix, els humans sabem una sèrie de claus que ens indiquen la presència del vidre, com quarterons o marcs de portes i finestres; així que, sense veure el vidre, el nostre cervell dedueix la seva presència. Desgraciadament per ells, els ocells no tenen aquestes claus culturals i volen cap on creuen convenient, col·lisionant sense remei contra la dura superfície.


Reflexió
És més perillosa que la transparència. L'ocell observa un hàbitat adequat i vola decidit cap a ell. Com més atractiu sigui el que es reflecteix més probable serà la col·lisió. Quan els cristalls d'un edifici reflecteixen arbres, jardins, espai aeri lliure o qualsevol hàbitat atractiu es transforma en una trampa mortal.


Il·luminació
Molts petits ocells són migradors nocturns, orientant-se per la posició de les estrelles. Per això, qualsevol font de llum els desorienta, especialment si el cel està ennuvolat i es dirigeixen cap a ell. Els focus ornamentals que il·luminen edificis, làsers de discoteques o fins i tot fanals, atrauen, com si fossin imants, aquests migradors nocturns. Els ocells llavors moren en el xoc amb la font de llum o moren de cansament després de donar voltes durant hores al seu votant.


Què pot fer BiObserva per ajudar a disminuir les col·lisions?
Des de diferents instal·lacions ens comuniquen que tenen algun punt negre on es produeixen col·lisions. Principalment són edificis amb cristalleres que reflecteixen algun arbre o zona atractiva per als ocells. BiObserva es marcarà com a nou objectiu identificar les zones on existeixi aquest problema, estudiar la seva solució i aplicar les corresponents mesures correctores. Això pot ser relativament complicat, donat que aquestes mesures poden ser difícils d'aplicar a la pràctica.


Has detectat col·lisions d'ocells a la teva instal·lació?
Si és així, comunica-ho a la coordinació de BiObserva per tal que la teva instal·lació s'inclogui al programa de reducció de col·lisions d'ocells quan es posi en marxa.

Edifici reflectant a Tarragona en el que un estudi de l'ICO ha demostrat que causa centenars de morts d'ocells cada any.

Mosquiter mort a l'esmentat edifici de Tarragona.