Temporada de pollets volanders 12/07/2021

A principis d'estiu, quan la temporada de reproducció de la majoria d’ocells arriba a la seva fi, es repeteix una situació que consisteix en la troballa de pollets volanders fora del niu i aparentment desemparats. Generalment, davant d'aquest fet, les persones de bona voluntat recullen l'ocellet, se l'emporten a casa, l’alimenten amb molla de pa fins que mor.


Anem a pams, a grans trets les cries d’ocell s'engloben en una d'aquestes dues categories: nidífugues o nidícoles. Les primeres neixen amb un grau de desenvolupament avançat i són capaces de caminar o nedar i d'alimentar-se per si mateixes al cap de pocs minuts de l'eclosió (perdius, ànecs, etc.). Les segones són les que, en néixer, presenten un nivell de desenvolupament molt baix, sense plomissol i sent completament dependents dels seus progenitors. Els polls nidícoles, per tant, romanen en el niu fins a estar gairebé completament desenvolupats. Un cop l'abandonen, per això, encara són alimentats pels adults durant uns quants dies mentre aprenen a volar.Què hem de fer llavors si trobem un pollet volander fora del niu?

Si trobem un pollet, amb plomes, capaç de saltar i de realitzar vols curts ens hem de preguntar:

Està en un lloc segur?

Si la resposta és afirmativa, el que hem de fer és NO actuar. Com ja sabem els pollets volanders d'espècies nidícoles romanen durant uns dies a prop del niu rebent aliment dels adults.

Si la resposta és negativa, ja que és a prop d'una carretera, en un carrer molt transitat, en presència de gats de carrer, etc., hem de col·locar-lo en un lloc segur, prop d'on l'hem trobat, perquè els seus pares puguin seguir ajudant-lo.

EL CAS DELS FALCIOTS.

Els falciots són ocells amb les potes extremadament curtes i les ales extremadament llargues, de manera que una vegada a terra no poden tornar a alçar el vol. En cas de trobar un poll de falciot, l'hem d'apropar a la vora d'una lleixa per veure si ell mateix és capaç de volar. Si no, hem de trucar al Cos d'Agents Rurals perquè el recullin.