El temporal Filomena està sent letal per a alguns ocells. 12/01/2021

Com sabeu, ja fa alguns dies que àmplies zones de la península s'estan veient afectades per un temporal de fred i neu fora del comú. Els ocells en general i els roquerols (Ptyonoprogne rupestris) en particular estan patint els rigors d'aquesta situació i necessiten la nostra ajuda.

El roquerol és l'única espècie d'oreneta que passa l'hivern a Europa i no emigra cap a l'Àfrica Subsahariana. S'alimenta, exclusivament, d'insectes voladors i sobreviu gràcies als seus desplaçaments hivernals a zones pròximes a la costa on, tot i el fred, aconsegueix una quantitat suficient d'aliment per mantenir-se amb vida. Aquest hivern, però, està sent particularment cru i en algunes zones de Catalunya i de la Comunitat Valenciana s'està registrant una mortalitat de roquerols sense precedents. Només a Catalunya s'han comptabilitzat, des de principis d'any, ja més de 500 exemplars que han mort en no poder caçar a causa del fred i del vent. Perquè us feu una idea, el pes mitjà d'aquests individus era un 35% inferior al seu pes mitjà normal.


Foto: Raül Aymí (ICO)

I què podem fer nosaltres per ajudar-los? Doncs poca cosa. Us demanem, això sí, que en el que queda de mes i aprofitant que es realitzarà el cens d'hivern estigueu especialment atents a aquests ocells. Si trobeu roquerols molt febles en la vostra instal·lació, aviseu al cos d'Agents rurals perquè se'n facin càrrec (recordem que es tracta d'una espècie protegida per la llei). Si per desgràcia, el que trobeu són cadàvers necessitem que el reporteu perquè puguem fer el seguiment d'aquest episodi de mortalitat excepcional.

Com comunicar la troballa d'Avions roquers morts 

És molt senzill: us demanem que afegiu una observació CASUAL d'aquesta espècie especificant el nombre d'exemplars i que, si és possible, inclogueu una fotografia per documentar l'observació.

Foto: Xavier Riera

Encara que la resta d'ocells no s'estan veient tan severament afectats com els roquerols, no hi ha dubte que aquest episodi de fred excepcional també els està condicionant negativament. En general, els ocells mai moren de fred sinó que moren perquè, a causa del fred, no troben menjar ni aigua. En aquest sentit valdria la pena considerar oferir-los menjar i aigua perquè puguin suportar millor els rigors d'aquest hivern.

Quin menjar és l'adequat?

La regla general és que qualsevol aliment que els oferim ha de ser sense sal i sense torrar. Els aliments més recomanables són:  

• Llavors: negrilló, escaiola, mill, pipes negres, cànem, etc. 

• Fruita: poma. 

• Fruits secs: cacauets (tant pelats com amb closca), nous, panses. 

• Boles de greix. 

• Altres: trossets de formatge, molles de pa (sense mullar). 

• Aigua: sobretot quan els punts d'aigua habituals estiguin coberts de gel. 

Esperem que amb aquestes actuacions puguem pal·liar en part els efectes d'aquest temporal catastròfic o almenys que puguem aprendre com actuar de cara a futurs episodis de fred extrem.

Bon birding!

Xavier Riera

Coordinador ICO