Preparant la nidificació a l’hivern: caixes niu 11/12/2017

Amb l’hivern, molts afeccionats a les aus ens preocupem d’omplir les menjadores per ajudar els ocells a suportar millor el fred, però també hem de tenir en compte una altra cosa: l’hivern és l’època de penjar i revisar les caixes niu perquè quan arribi la primavera les aus estiguin prou acostumades a la seva presència i es decideixin a utilitzar-les. 

En aquesta època, els possibles inquilins investigaran les cavitats, comprovaran si són adequades per a la nidificació (o no) i es prendran el seu temps abans de decidir-se. L’ornitòleg, per tant, haurà de ser previsor i ocupar-se que tot estigui a punt. Així doncs, caldrà dur a terme aquestes tasques:

1. Seleccionar els llocs adequats per penjar-hi noves caixes niu, i fer-ho tan aviat com sigui possible. No hi ha una data límit, però com més lluny estiguem de l’inici de l’època de cria (generalment a principis d’abril), més probabilitats tindrem que les caixes siguin ocupades. Desembre millor que gener, gener millor que febrer, febrer millor que març, etc.

2. Penjarem les caixes a una altura que doni seguretat a les aus, és a dir, fora de l’abast humà. En general, això és a partir dels 2,5 m cap amunt. Tampoc cal penjar-les excessivament altes; a partir de l’altura que elles considerin segura serà suficient.

3. Poden servir caixes de fusta o de l’anomenat "ciment de fusta". Pel que respecta a les aus, totes dues són igual d’adequades.

4. Es poden penjar d’un ganxo, i s’ha d’evitar clavar-les al tronc, ja que hi poden entrar predadors (rates, gats...). Curiosament, el vent, encara que sigui fort, no afecta les aus que crien en caixes penjades de branques.

5. Pel que fa a les caixes d’anys anteriors, és molt aconsellable revisar-les i netejar-les. Agafeu el niu i llenceu-lo –sí, cap problema. Traieu branques i residus de l’interior. La idea és eliminar qualsevol resta de paràsits o els seus ous, un problema freqüent en els nius en cavitats.

6. Comproveu que les caixes antigues estiguin en bon estat per evitar que es desprenguin o es trenquin en plena nidificació i es perdi la niuada.

7. La neteja de les caixes i l’eliminació del niu antic no representa cap problema per als futurs inquilins; tanmateix, s’ha de limitar aquesta activitat com a molt fins a finals de febrer.

8. No feu servir productes químics!

Amb aquestes tasques estarem maximitzant la probabilitat d’utilització de les caixes niu en el nostre entorn. Ara bé, les aus són molt capritxoses i mai se sap què les motivarà a triar la teva caixa neta i lluent o un forat natural humit i brut en un arbre. És qüestió de sort!

Pollet en caixa niu anellat recentment per ornitòlegs experts. Saps quina espècie és? Una pista: és una espècie objectiu de BiObserva.