Caixes niu a BiObserva 16/01/2020

Com alguns ja haureu vist, ahir vam ampliar el portal BiObserva amb un apartat completíssim sobre caixes niu, la col·locació de les quals és una activitat important del programa de voluntariat. La instal·lació d’aquestes caixes respon a dos motius bàsics: en primer lloc es tracta de proveir als ocells, sobretot mallerengues, d’un lloc on poder fer el niu en espais on, generalment, hi ha pocs forats o cavitats naturals per aquest menester. El segon motiu, una mica més egoista si voleu, deriva del fet que una única parella de mallerengues consumeix fins a 11.000 insectes dins d’una hectàrea de terreny durant l’època de cria. O l’oreneta cuablanca que en els aproximadament 6 mesos que és a Europa captura, cadascuna d’elles, 153.000 insectes (27kg), tots a la secció més baixa de la troposfera que és precisament on vivim les persones.

Per tal que la col·locació de caixes niu sigui un èxit cal seguir algunes directrius senzilles i aquest és el motiu pel qual hem creat aquesta secció. La trobareu a: Participa > Caixes niu, i està estructurada en cinc apartats:

1- Caixes niu a BiObserva: l’element principal d’aquest apartat és un mapa interactiu en què apareixen totes les instal·lacions amb caixes niu, de quin tipus són i quantes n’hi ha d’ocupades.

2- Instal·lació: aquí hi trobareu instruccions precises en format text i vídeo de com fer bé les coses.

3- Manteniment: un cop les caixes niu han estat ocupades s’ha de fer una posta a punt per que estiguin preparades per la temporada de cria següent. En aquest apartat us expliquem què cal fer.

4- Seguiment i monitoratge: probablement la part més divertida alhora que delicada. Com podem obtenir dades de nidificació sense destorbar en excés els ocells que hi ha dins el niu.

5- Anàlisi de les dades: en aquest apartat coneixerem alguns dels motius pels quals és tan important instal·lar però, sobretot, fer el seguiment de caixes niu i alguns dels resultats obtinguts els tres primers anys de projecte.

Si hi esteu interessats contacteu amb el coordinador de la vosta instal·lació!!