El parc La Marjal, hàbitat per a un centenar d'espècies d'aus 12/02/2020

A més d'una eficaç infraestructura contra riuades, aquest enclavament urbà s'ha convertit en entorn natural, tant per a espècies residents, com per a migradores


Coincidint amb el Dia Mundial de les Zones Humides, el parc La Marjal va acollir el passat 3 de febrer la presentació de l'informe final de el projecte "Anellament científic d'aus al parc inundable La Marjal d'Alacant". L'acte va comptar amb la participació d'Amelia Navarro, directora de Desenvolupament Sostenible i Equitat d'Aguas de Alicante, Manuel Villar, regidor de Medi Ambient i Juan Luis Beresaluze, cap de Servei de Medi Ambient a l'ajuntament, així com els ornitòlegs a càrrec del projecte, Jana Marc i Elías Gomis, que van presentar els detalls finals de la feina. Durant l'acte es va dur a terme a més un alliberament d'aus de el Centre de Recuperació de Fauna de Santa Faç, dependent de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Promoguda per Aguas d'Alacant i l'Ajuntament, aquesta iniciativa d'anellament ve desenvolupant-se des d'octubre de 2018, amb la celebració fins al moment d'una vintena de sessions i més de 90 hores de treball. Gràcies a això, ha estat possible conèixer millor la riquesa ornitològica d'aquest enclavament urbà, augmentar les dades i la informació sobre l'estratègia de migració de les aus a les zones costaneres. A més, aquesta tècnica serveix també com a element d'educació ambiental, amb la realització d'activitats de portes obertes en dies d'especial repercussió mediambiental, com el Dia Mundial de l'Aigua o el Dia Mundial de el Medi Ambient, o la jornada de portes obertes amb visita guiada portada a terme ahir Dia Mundial de les Zones Humides.

Situat molt a prop de la línia de la costa, a la platja de Sant Joan (Alacant), el parc inundable La Marjal va ser construït entre abril de 2013 i març de 2015, amb l'objectiu d'emmagatzemar les aigües pluvials torrencials que històricament han provocat grans inundacions a la zona. No obstant això, ha demostrat en molt poc temps, ser més que una eficaç infraestructura contra riuades, convertint-se en un magnífic lloc d'oci ciutadà i en un hàbitat ideal tant per a espècies residents d'aus, com per a aquelles migradores que troben al parc l'aliment i recursos necessaris per continuar el seu viatge. 

La seva singularitat, localització geogràfica i presència de fonts d'aliment, tant a l'estany, com en la vegetació, ha convertit La Marjal en un punt de parada perfecte per espècies migratòries, que hi troben l'aliment i recursos necessaris, així com en punt de permanència per a les espècies residents. 

Compromesa com està Aguas de Alicante amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, la companyia treballa per reforçar el model d'economia circular i la sostenibilitat ambiental de tota la seva activitat, amb un full de ruta definit en uns compromisos ferms i quantificables , entre els quals es troba la protecció d'espais naturals, juntament amb el repte de preservar i recuperar la biodiversitat al 100% de les seves instal·lacions. 


      

Moments durant la jornada de celebració del Dia de les Zones Humides al Parc de la Marjal