La migració nocturna dels ocells 28/10/2021

Com ja hem explicat alguna altra vegada, la tardor és l'estació de l'any en què es mouen més ocells en els seus desplaçaments migratoris cap al sud. En realitat, a l'octubre ens sobrevolen milions d’ocells, ja sigui per passar l'hivern als nostres camps, boscos i aiguamolls, o bé de pas cap a alguns llocs remots al sud del desert del Sàhara.

El que no és tan sabut és que el 80% de les espècies migratòries ho fan almenys parcialment durant la nit, orientant-se gràcies al moviment rotatori de les estrelles. S'estima que a la primavera creuen els nostres cels nocturns cap al nord, aproximadament 30.000.000 de papamosques i mastegatatxes, 20.000.000 de tords, grives i merles, 350.000.000 de mosquiters, tallarols, boscarles i busquetes i 2.000.000 de ràl·lids (polles, polles blaves, polles pintades, rasclons, rasclets i rascletons).

Ja fa uns quants anys que a Europa s'ha començat a estudiar la migració nocturna dels ocells a través d'un mètode que consisteix en la gravació de les seves vocalitzacions (NOCMIG) i que està donant resultats espectaculars. Aviat parlarem d'aquest tema, però de moment us animo que escolteu el cel nocturn dels vostres pobles i ciutats perquè segur que us endureu algunes sorpreses.

PISTA: Aquests dies estan passant un munt de grues.