L'aportació a la ciència ciutadana d'Aigües de Barcelona: 5 instal·lacions, 24 voluntari@s, 597 exemplars d'ocells albirats, 44 espècies diferents observades. 16/03/2020

Al llarg d'aquest mes de febrer, a Aigües e Barcelona, els voluntari@s del BiOBserva han realitzat els censos d'hivern a les seves instal·lacions, (EDAR Baix Llobregat, EDAR Gavà-Viladecans, EDAR Montcada i ETAP Sant Joan Despí).

Cal destacar que a més hem implantat el programa a una nova instal·lació, l'EDAR Besòs.

 En els censos i la implantació del BiObserva ens ha acompanyat l'expert ornitòleg Abel Julien de l'Associació Aula i Natura i soci fundador de l'ICO (Institut Català d'Ornitologia).

L'Abel ens va delectar amb una xerrada inicial per entendre la importància que els voluntari@s observin i informin sobre els ocells en projectes de ciència ciutadana -com BiObserva- per proporcionar dades als científics que, un cop les processin, podran extreure informació molt rellevant sobre l’estat del medi ambient.

Posteriorment ens va acompanyar a fer els censos a cada instal·lació, ajudant-nos a reconèixer les espècies, no només per les seves característiques apreciables visualment, si no també pel seu cant o per la manera de volar.

En total van participar 24 voluntari@s, que van realitzat 597 observacions de 44 espècies diferents.

L'espècie més observada ha estat la Gavina Riallera (Chroicocephalus ridibundus) amb 207 exemplars albirats i la més original una família de faisans (Phasianus colchicus) composta per un mascle i dues femelles.

La instal·lació on vam fer més observacions i amb més diversitat d'espècies ha estat l'EDAR Montcada.

A més hem tingut l'oportunitat d'aprendre sobre els hàbitats i costums dels ocells i d'observar la biodiversitat que existeix a les nostres instal·lacions. Això ens ha permès valorar diferents accions que podríem fer per preservar-la i millorar-la.

Aquesta és la nostra aportació a la ciència ciutadana i a la biodiversitat des d'Aigües de Barcelona a través del programa de voluntariat ambiental BiObserva que es realitza al des del 2017 a les nostres instal·lacions.

Foto superior: Formació inicial a EDAR Besòs

Foto mitja: Cens col·lectiu a EDAR Montcada

Foto inferior: Aligot comú en el cens col·lectiu a EDAR el Prat