SEO / BirdLife, en col·laboració amb l'Alt Comissionat de l'Agenda 2030 presenta la publicació "17 aus per 17 ODS" 23/10/2019

Fa quatre anys Nacions Unides va aprovar amb el suport de 193 països, inclòs Espanya, els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible en el marc de l'Agenda 2030 per tal de convertir aquest planeta en un lloc millor per viure: en harmonia amb la biodiversitat, amb respecte cap als ecosistemes, amb recursos suficients, salut creixent, educació universal, relacions igualitàries i equitatives, treball just, consideració a la cultura i comportament ètic.

Aquestes disset demandes van néixer per circular i multiplicar-se per tota mena de fòrums i col·lectivitats. Suez a Espanya s'ha compromès a contribuir als ODS a través d'un Pla Estratègic amb uns objectius quantificats, es pot consultar al web de Desenvolupament Sostenible de Suez a Espanya.

SEO / BirdLife fa ara la seva aportació amb una publicació en la qual es vincula 17 aus amb els 17 ODS.

"17 aus per 17 ODS" compta amb la col·laboració de l'Alt Comissionat de l'Agenda 2030. El seu responsable a Espanya, l'Alta Comissionada per a l'Agenda 2030, Cristina Gallach, destaca en el pròleg que aquest fantàstic exercici de vincular cada objectiu amb les característiques i formes de vida d'una au "ens permet acostar-nos als ODS d'una manera diferent, des d'un altre punt de vista, més visual i proper, contribuint en definitiva a conèixer l'Agenda 2030, que és conèixer el món en què vivim i assumir el repte de construir el desenvolupament sostenible".


De l'ibis al pardal comú


L'ibis ermità està lligat a l'Objectiu 1: Fi de la pobresa

Així, l'ibis ermità, un supervivent a Àfrica que també busca sortir de la pobresa, apareix vinculat amb l'Objectiu número 1. El guacamai blau, que lluita perquè la seva bellesa no el porti a l'extinció, té molt a veure amb l'Objectiu 10 i amb la necessitat de reduir desigualtats en i entre els països.  Per la seva banda, el pardal vol seguir sent un ocell de barri en ciutats sanes, i és un excel·lent ambaixador de l'Objectiu 11, centrat en la consecució de ciutats i comunitats sostenibles; la tórtora, víctima de l'abús agrari, defensa molt bé l'Objectiu 12, que persegueix la producció i el consum responsable, mentre el fraret atlàntic, damnificat per un mar sobreexplotat està molt lligat a l'Objectiu 14 que mira pels oceans, els mars i els recursos marins.

Els ocells són, a més, símbols de moltes conductes que persegueixen els ODS. Així, el pingüí emperador exemplifica la conciliació absoluta; la grua és una eficaç transmissora de coneixements i aprenentatges; l'oreneta es mostra com una aliada en la lluita contra algunes malalties, i el colibrí, gran pol·linitzador, s'erigeix com a representant de les grans simbiosi i aliances. Altres aus es converteixen en indicadors d'estats de salut del planeta, com és el cas de la merla d'aigua, la presència de la qual dona garantia de la puresa de les aigües.



Gràfic ODS © Illustration Azote for Stockholm Resilience Centre, Stockholm University


L'agenda comuna

"L'Agenda 2030 és l'agenda comuna de tots per aconseguir un món en equilibri. I per aconseguir el compliment d'aquests disset objectius fonamentals serà necessari fonamentar com més aviat millor una base amb els ODS de caràcter ambiental, que sustenti amb fermesa, sense risc d'ensorrar, la resta d'objectius socials i econòmics", puntualitza Assumpció Ruiz, per demanar finalment "que el món escolti a les aus i que aquesta Agenda 2030 sigui una de les agendes internacionals que es compleixin".


-Publicació completa “17 aves para 17 ODS”


Autor: SEO BirdLife i Suez a Espanya