Aigües Sabadell presenta BiObserva a les entitats ambientalistes de la ciutat 20/07/2017

Aquest dimecres, Aigües Sabadell ha convocat als representants de la UES, l’ADENC, l’ADF i CIPO a la depuradora del Riu Ripoll per presentar el BiObserva: un nou projecte de voluntariat ambiental  

Aquest dimecres 19 de juliol, representants de les principals entitats ambientalistes de la ciutat (la UES, l’ADENC, l’ADF i la divisió de jardineria de CIPO) han conegut de primera mà el nou projecte de voluntariat ambiental que impulsa Aigües Sabadell: el BiObserva. L’acte, que ha comptat també amb la presència de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) , ha tingut lloc a la depuradora de Sabadell Riu Ripoll.  

En el BiObserva han començat a col·laborar, de forma voluntària, els treballadors i treballadores de l’àrea de Sanejament d’Aigües Sabadell. 

Les primeres observacions dels tècnics d’Aigües Sabadell participants al BiObserva ja es poden consultar al portal www.biobserva.com/aiguessbadell. En les primeres setmanes del projecte, els tècnics de les dues depuradores de Sabadell ja han reportat 494 observacions. Les espècies d’aus més vistes, fins al moment, a les depuradores de la ciutat han estat la garsa, el tudó, el pardal, l’ànec collverd, la merla i l’oreneta. La presència d’aquestes i altres espècies d’aus ajudarà a verificar l’estat dels ecosistemes naturals dels entorns del riu Ripoll i del riu Sec. En aquest sentit, Abel Julien, de la Unitat de Divulgació de la Ciència i els Ocells de l’ICO, ha destacat que amb les aportacions del BiObserva es realitzen dos censos d’aus anuals (període de primavera i període d’hivern) que, a la vegada, s’integren en altres grans bases de dades, com ara l’Ornitho.

Els tècnics de la companyia han aprofitat també per explicar als representants de les entitats ambientalistes el sistema de depuració de l’aigua que gestiona Aigües Sabadell, abans de retornar al riu les aigües utilitzades pels sabadellencs i sabadellenques. “La gestió del cicle integral de l'aigua és intrínsecament positiva per al medi ambient (tractament d'aigües residuals, conservació dels recursos o estalvi energètic, entre altres activitats). I a més, amb projectes com el BiObserva, estem aportant valor més enllà del que és estrictament contractual, contribuint a la millora de l'entorn natural local”, apunta Elisabeth Santacruz, directora de Desenvolupament Sostenible d’Aigües Sabadell. Santacruz ha posat també en valor el programa EDUCASSA, que pretén despertar valors i comportaments respectuosos amb l’entorn entre els estudiants de la ciutat. Una de les activitats incloses a l’EDUCASSA consisteix precisament en la visita a la depuradora del Riu Ripoll. Només al curs 2016-17, han passat més de 2.300 joves per l’EDAR.

La preservació de la biodiversitat forma part de la gestió diària d’Aigües Sabadell. La tasca de la companyia és contribuir a la millora de l'entorn natural de la nostra ciutat, més enllà de la gestió del servei d'aigües.