Què ens indiquen els ocells? 02/12/2019

Al marge de la fascinació que la humanitat ha sentit des de temps impertèrrits pels ocells, la seva observació és de gran importància per a determinar l’estat de conservació del nostre planeta. En actuar com a excel·lents bioindicadors, l’augment o la disminució dels seus efectius ens adverteix de la bona o mala salut d’una zona determinada.

En un estudi dut a terme recentment a Amèrica del Nord s’ha comprovat que, des de 1970 fins ara, s’han perdut quasi 3.000.000.000 d’ocells —una de cada quatre— la qual cosa suposa que la seva població en aquell continent ha disminuït un 30%. El grup d’ocells més afectat per aquest declivi és el de les espècies lligades als ambients agrícoles, seguit dels insectívors aeris (orenetes i falciots) i dels ocells migradors petits.

Les causes principals d’aquesta gravíssima situació s’atribueix a: pèrdua d’hàbitat, col·lisió amb edificis, impacte directe dels gats domèstics que campen a plaer fora dels habitatges, ús de pesticides a l’agricultura i disminució de les poblacions dels insectes de què s’alimenten. En un context d’emergència climàtica com l’actual, tots els factors esmentats anteriorment es veuen agreujats d’una manera o altra.

Davant d’un panorama tan desolador la pregunta obvia seria: està tot perdut? No, ni molt menys. Hi ha una sèrie d’accions senzilles que podem adoptar per a salvar els ocells, tant a nivell particular com a la feina.

1- Eliminar les trampes d’ocells e la nostra instal·lació. Per exemple, evitant els impactes contra les finestres amb adhesius anti-col·lisions. Si a la vostra instal·lació es produeixen incidències d’aquest tipus poseu-ho en coneixement del responsable per a que es prenguin les mesures oportunes. Els responsables de Suez l’assessoraran per eliminar aquests impactes.

2- Mantenir els gats dins de casa. A la instal·lació es preferible evitar la seva presència o, com a mínim, posar-los un picarol que avisi els ocells dels seus moviments.

3- Incorporar àrees amb plantes autòctones que produeixin fruit o baies comestibles, deixar zones d’herba amb una freqüència de sega menor que permeti que les plantes floreixin i granin, augmentant d’aquesta manera la biodiversitat.

4- Eliminar l’ús de pesticides i prioritzar una alimentació basada en productes ecològics la producció dels quals no inclogui el se ús.

5- Reduir l’ús de plàstics. El 91% dels plàstics no es reciclen i triguen més de 400 anys en degradar-se.

6- Observar ocells i compartir les nostres observacions en plataformes de ciència ciutadana com BiObserva.

Aquestes modestes accions, realitzades per molts, poden tenir un gran impacte en la conservació dels ocells i de passada en la de la nostra pròpia espècie.