Voluntaris d'Aguas de Telde participen en la Marató Ornitològica Global Big Day 14/05/2019

El passat 4 de maig es va celebrar el Global Big Day 2019, una competició per veure qui és capaç d'observar el major nombre d'espècies diferents d'aus. Quatre treballadors d'Aguas de Telde van participar en aquesta marató. 

L'empresa Aguas de Telde es va inscriure i participar el dissabte 4 de maig a l'esdeveniment conegut com el Global Big Day, una marató ornitològica on els amants de la natura de tot el planeta competeixen per veure qui és capaç d'observar o escoltar el major nombre d'espècies diferents d'aus.

Els quatre voluntaris d'Aguas de Telde van començar la jornada a la dessalinitzadora de Salinetas, i van recórrer part de la zona est de l'illa apuntant tots els ocells que veien. El Vecindario es van unir a un altre grup de participants en la marató, que a més estava conformat per experts, alguns dels quals són membres del grup local de Gran Canària de la Societat Espanyola d'Ornitologia. Gràcies a aquest suport, els treballadors d'Aguas de Telde van conèixer llocs i van observar aus que d'altra manera no haguessin trobat. Tal com va comentar Rafael Herrera, voluntari d'Aguas de Telde, "l'ambient no és gens competitiu; els membres de l'altre grup estaven encantats de compartir els seus coneixements i descobriments amb nosaltres; estar amb ells va ser el millor de la jornada ".

Finalment, el grup d'Aguas de Telde va aconseguir observar 23 espècies d'aus, quedant en la quarta posició dels grups de Canàries.

El Global Big Day 2019 és un esdeveniment convocat per organitzacions conservacionistes de tot el planeta, promogut per plataforma eBird de l'ONG nord-americana The Cornell Lab of Ornithology. Més de 32.000 persones de 171 països es van sumar a aquesta "festa dels ocellaires". 

A Espanya està coordinat per la Sociedad Española de Ornitología, que s'encarrega de difondre-ho, registrar els grups que hi participen i vetllar pel compliment de les normes de la competició. Precisament, Espanya va ser el país que va aconseguir el rècord europeu: 311 espècies. 

Aquest esdeveniment proporciona informació molt valuosa per ajudar a la protecció de les aus. Aquest dia es van registrar més d'1,85 milions d'observacions d'aus, que estan ara disponibles de forma gratuïta per als investigadors, conservacionistes i amants de les aus. 

A Aguas de Telde s'anima als seus treballadors a que observin la natura dels seus centres de treball, mitjançant el projecte de voluntariat corporatiu BiObserva. Una de les voluntàries, Irina Chernova, porta tan sols un any treballant a Aguas de Telde i afirma estar "encantada amb la iniciativa. Ho vam passar genial, fem team building i fomentem el respecte cap el medi ambient ". Per la seva banda, Elizabeth Medina s'ha aficionat a fotografiar aus i a compartir-les en fòrums especialitzats de les xarxes socials: "Sempre m'ha interessat la natura, però des que participo com a voluntària a BiObserva he après moltíssim sobre les aus". Una altra de les voluntàries, Nereida Falcón, explica que "m'he adonat que fins ara no em fixava en les aus. Per a mi no eren més que ocells, i no era capaç de distingir-los. Ara ja puc diferenciar un bon nombre d'espècies, algunes fins i tot pel seu cant ". 

El grup de voluntaris de BiObserva es reuneix una o dues vegades a la setmana i, armats amb prismàtics i guies de camp, recorre la dessalinitzadora de Telde i el seu entorn identificant i apuntant tots els ocells que troben. Totes les observacions les introdueixen en una aplicació i es converteixen en informació estadística valuosa per als ornitòlegs i, també, per als mateixos voluntaris. Les aus són bons "bioindicadors", i són senzilles d'identificar per gent "no experta". Analitzant l'evolució dels albiraments de les diferents espècies d'aus es pot esbrinar si els ecosistemes de l'entorn estan sans o si, per contra, s'estan degradant. És el que s'anomena "ciència ciutadana".

A més, la informació també permet decidir i avaluar les mesures per afavorir la biodiversitat que Aguas de Telde està implantant a les seves instal·lacions. 

Per exemple, al moll de Salinetes s'està desenvolupant una colònia de gats, i això s'ha notat en la reducció de la presència d'aus migratòries en aquesta zona. Els voluntaris estan valorant la manera de gestionar la colònia, esterilitzant els gats perquè no augmenti el nombre. També realitzen altres activitats, com fer o col·locar caixes niu, mantenir un abeurador i bany per a aus o promoure la vegetació autòctona en els jardins de la dessalinitzadora. 

Fotografies: Elizabeth Medina Ponce