Sessió ornitològica als Aiguamolls de l’Empordà, amb un ‘bimbo’ inclòs 06/07/2018

El passat 30 de juny va tenir lloc una sessió formativa d’ornitologia per a voluntaris de BiObserva als aiguamolls de l’Empordà, un espai natural protegit que destaca internacionalment per la seva importància en la conservació d’aus.

Des de les 8 fins a les 19 hores l’ornitòleg Oriol Clarabuch, de l’Institut Català d’Ornitologia i col·laborador del Parc Natural, va guiar els participants en una marató d’observacions, escolta i identificació de les nombroses espècies presents al llarg del parc. A manera dels millors birders, vam poder anar fent la nostra llista d’espècies vistes i cal destacar que vam tenir la sort del principiant amb l’avistament d’un exemplar de siseta cendrosa (Xenus cinereus), una espècie de distribució molt llunyana a les nostres terres i que probablement s’ha desviat de la seva ruta migratòria habitual. L’Oriol ens va comentar que només hi havia nou cites a Catalunya i que aquells dies alguns ornitòlegs amb sort l’havien pogut observar pels aiguamolls. Aquell dia nosaltres vam ser dels poc afortunats que la vam veure i vam ser l’enveja dels ornitòlegs que hi havia al Parc, alguns dels quals, carregats amb tota la indumentària per a l’avistament, la buscaven des de les 6 del matí. Podem afirmar, tal com diuen en l’argot els ornitòlegs, que ‘vam fer un bimbo’!

La jornada d’avistament es va complementar amb una sessió en aula, en la qual vam posar a prova els nostres coneixements, i amb una visita als aiguamolls de depuració de l’Estany Europa, que formen part del sistema de depuració de l’EDAR Empuriabrava, on el voluntari de BiObserva Joan Rodríguez, de l’empresa que els gestiona, ens en va explicar el funcionament.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà presenta una gran importància com a zona de refugi i descans de nombroses aus migratòries (tant a la primavera com a la tardor) entre Àfrica i Europa, de manera que té una importància estratègica. Com a mostra d’això, cal destacar que en aquest espai s’han inventariat 338 espècies diferents, de les quals 82 són nidificants ocasionals.


Siseta cendrosa fotografiada pel voluntari de BiObserva Vicenç Lara

Imatges de la jornada