Any de lluers? 23/10/2023

El lluer és un fringíl·lid —com el passerell, el pinsà, el verdum o el gafarró, entre altres— que cria de forma regular, únicament, al terç nord peninsular i de forma més o menys homogènia només al Pirineu de Lleida, mentre que a l’hivern és relativament comú a tot el territori. Una de les peculiaritats del lluer és que es tracta d'una espècie típicament irruptiva, cosa que significa que alguns hiverns és molt abundant i d'altres, en canvi, francament escàs.

El fenomen de les irrupcions es desencadena a partir d'una sèrie de condicionants que han de produir-se necessàriament en un ordre cronològic determinat. Primer cal que, als països on crien majoritàriament aquestes espècies, hi hagi una temporada excel·lent de producció de llavors. Aquest fet resultarà en una bona temporada de nidificació de lluer, en aquest cas, i en conseqüència en una densitat de població molt alta (molts joves). Aquesta situació ha d'anar seguida, necessàriament, per un any de producció de llavors molt pobre. Quan s'encadenen, per tant, un any de gran producció de llavors amb un altre de producció més aviat escassa, ens trobem que hi ha una població de lluers més gran del que és habitual (recordeu que s'ha produït un baby boom), que no disposa de menjar suficient per sobreviure durant l'hivern, i que migra en massa. És llavors quan les nostres instal·lacions s'omplen d'aquests simpàtics ocellets grocs.

Pel que sembla, i basant-nos en les dades obtingudes a la plataforma Ornitho.cat, únicament a Catalunya, aquest serà un gran hivern de lluers. Fixeu-vos que la línia de 2023 que està molt per sobre de la mitjana històrica.


Perquè us resulti més senzill detectar aquesta espècie, aquí us deixo un enllaç amb el seu reclam característic:https://xeno-canto.org/770806


Bon birding!