Preparats per a la migració de primavera 07/05/2018

Cada any, milions d'ocells realitzen la seva migració des de les seves zones de reproducció fins a les zones d'hivernada (i viceversa a la primavera) buscant en cada època de l'any el lloc més adequat per alimentar-se. Poder ser vistes volant al cel en els seus llargs i arriscats viatges. La migració és un dels espectacles més emocionants que la natura ens pot oferir.

A finals de febrer i principis de març, la migració es posa en marxa i dura fins a la final de maig per a les espècies més tardanes. Potser amb els canvis de patró de la migració provocats pel canvi climàtic, algunes espècies avancin la seva migració. Unes marxaran cap al nord i unes altres arribaran des d'Àfrica també abans de l'esperat. 

Les orenetes i els falciots ja ens sobrevolen des de fa algunes setmanes, aprofitant els recursos alimentaris que els ofereixen els nostres paisatges i afanyats a crear els seus nius per començar la cria. Espanya presenta una ubicació privilegiada per observar la migració dels ocells, ja que està situada al bell mig de la ruta de migració europeo-africana, és per això que milions d'ocells travessen el nostre territori durant els mesos de migració. 

Els voluntaris de BiObserva hauran d'estar a l'aguait  dels canvis en les espècies que podran observar aquestes setmanes, per exemple: veurem aparèixer les orenetes i si tenim sort, potser alguna oreneta cuablanca fa el seu niu en les instal·lacions, en canvi veurem disminuir el nombre d'individus de gavina vulgar.

La migració és una gran oportunitat per seguir gaudint dels ocells i aprendre més sobre els seus patrons migratoris. És aquí on BiObserva es converteix en una eina molt important ja que totes les jornades que puguem practicar en aquestes dates ens aportaran dades de molt valor. Així que us animem a realitzar les vostres jornades d'observació per descobrir quins ocells han arribat ja!