Tendències censos de primavera 20/07/2023

Amb aquesta notícia volem compartir amb tots els voluntaris algunes de les conclusions més destacables a les quals hem arribat després d’analitzar a fons les dades dels set primers anys de censos de primavera del projecte. Si voleu saber-ne més, podeu recuperar la meva intervenció en aquest Cafè BiObserva (https://youtu.be/x0AWo-9M6VA).

El plantejament inicial ha estat el següent:

  1. Hem analitzat les tendències (canvi anual dels percentatges d’observació) de les 20 espècies més comunes durant els primers set anys de censos de primavera del projecte.
  2. Hem comparat aquestes tendències “BiObserva” amb les obtingudes per al conjunt de l’Estat espanyol al ‘III Atlas de las aves en época de reproducción en España’ (SEO/BirdLife, 2022).
  3. Hem identificat les espècies per a les quals les tendències són clarament més favorables a les instal·lacions associades al projecte que al conjunt de l’estat, les que es comporten de la mateixa manera i les que mostren tendències més desfavorables.

En general, la tendència de la majoria de les 20 espècies analitzades ha coincidit amb l'observada per SEO/BirdLife (9), seguit de les que han mostrat una tendència clarament més favorable a les nostres instal·lacions (7). Finalment, n’hi ha hagut una, la cotxa fumada, la tendència de la qual ha estat més favorable al conjunt de l'Estat que l’obtinguda en les instal·lacions del projecte. Hi ha hagut 3 espècies que han mostrat tendències incertes.

A continuació trobareu la taula amb els ocells, la tendència dels quals es comporta millor en les instal·lacions BiObserva que al conjunt del territori.

De totes elles cal destacar el comportament del pardal comú, ja que tant en el conjunt de l’Estat com en l’àmbit europeu, està patint una important davallada poblacional i les seves tendències, a diferència de les nostres, són força negatives. 

Com podeu veure a les gràfiques de sobre, tant la tendència de SEO/BirdLife com la del PanEuropean Common Bird Monitoring Scheme són clarament negatives, mentre que la de BiObserva, en canvi, és clarament positiva.

Això no obstant, cal tenir en compte que, generalment, les tendències es calculen per períodes més llargs que no pas els set anys que tenim de censos de primavera, i que els nostres resultats no han estat verificats estadísticament. Tot i això, el que sí que ens indiquen com a mínim, és que la bona gestió que s’està duent a terme a les instal·lacions adscrites al projecte BiObserva Voluntariat és molt beneficiosa per a un bon grapat d'ocells.

Enhorabona a tothom!