Arriba la primavera! 06/03/2017


Tot i que encara falten diverses setmanes per entrar a la primavera astronòmica, la primavera ornitològica ja és aquí. Pel que fa a les espècies residents, ja observem els gafarrons, les merles i les mallerengues cantant a plens pulmons, els pardals comuns festegen les femelles, i el plomatge de molts ocells apareix més llustrós, es torna més elegant i es mostra en la seva màxima esplendor.


Moltes instal·lacions ja estan anotant aquests dies a BiObserva les primeres avançades d’orenetes i orenetes cuablanques, que d’aquí a molts pocs dies inundaran els nostres cels. Els ocells detecten l’arribada de la primavera pel fotoperíode, és a dir, per la durada del dia, i tan aviat com perceben que hi ha més hores de llum es preparen per a la gran cita anual que els permet perpetuar l’espècie.


Les puputs també són ara més abundants. Si bé és una espècie que no desapareix per complet a l’hivern —més freqüent com més al sud ens trobem—, moltes puputs són migradores, i passen l’hivern a l’Àfrica. Des de mitjan febrer, milers de puputs ja són de camí per ocupar les seves àrees de cria.


Atenció a la gavina vulgar. N’observareu bastants individus amb el cap completament fosc (d’un color marró xocolata). És el plomatge d’estiu, que ja comencen a adquirir a les zones d’hivernada prèviament a la migració a l’Europa central i del nord, d’on procedeixen la majoria de gavines vulgars que observem aquí.


Gaudiu de la primavera!