Observació excepcional a l'EDAR Monte Orgegia (Alacant) 09/02/2024

Com ha passat recentmant a l'EDAR Monte Orgegia, de tant en tant ens trobem davant d’un ocell que té plomes parcialment o totalment blanques on hi hauria d'haver color. Aquests ocells tenen una condició genètica coneguda com a leucisme o, més rarament, albinisme, que afecta la seva coloració així com la seva capacitat de sobreviure a la natura.

Albinisme

Un ocell albí no té el pigment anomenat melanina. Té el plomatge completament blanc, per la qual cosa la seva identificació basada en el plomatge és impossible. La mutació genètica que provoca aquesta condició s'anomena albinisme. Per saber si un ocell blanc és albí s’ha de mirar el color dels ulls, el bec i les potes, que són sempre vermells o rosats. La manca de melanina permet que se’l vegin els vasos sanguinis.

Els ocells albins es troben en gran desavantatge perquè les seves plomes blanques destaquen contra la vegetació. Sense camuflatge, els ocells albins són més fàcils de detectar per als depredadors. Les seves plomes ofereixen certa protecció en ambients nevats, però malauradament també redueixen la capacitat d'un ocell per retenir la calor. Els colors foscos absorbeixen la calor, els colors clars la reflecteixen, cosa que pot significar la diferència entre la vida o la mort a temperatures de congelació.

A més, els ocells albins tenen les plomes febles a causa de la manca de melanina, cosa que fa que es trenquin i es deteriorin amb el temps. També tenen mala vista, un altre obstacle per a la supervivència. Com a resultat, aquests ocells rarament sobreviuen després de l'envol.

Leucisme

Una condició genètica menys coneguda s'anomena leucisme. A diferència de l'albinisme, el leucisme no elimina completament el pigment. Els ocells leucístics tenen patrons increïblement variats. Poden semblar més apagats que els seus homòlegs o poden estar esquitxats de taques blanques. De vegades, aquests ocells es confonen amb albins, però els ocells leucístics sempre tenen algun pigment a les plomes o altres parts del cos, com ara les potes, els ulls o el bec.

Els ocells leucístics tenen una mica més de possibilitats perquè conserven una mica de pigmentació. Això vol dir que si veieu un ocell de color clar a la vostra instal·lació, és més probable que sigui leucístic que albí. Sigui com sigui, és una visió rara i emocionant.

Quina d'aquestes dues condicions genètiques creieu que té l'ocell que ens ha enviat en David Santacreu?