Dia Mundial de la Vida Silvestre 10/03/2022

El 3 de març, treballadors de Canaragua van celebrar el Dia Mundial de la Vida Silvestre, que aquest any tenia per lema “Recuperar les espècies clau per a la restauració dels ecosistemes”. Acompanyats per Belén Hernández, experta en aus de la Societat Espanyola d'Ornitologia, un grup d'unes dotze persones que treballa a Canaragua es va acostar a la Charca de Maspalomas armats amb prismàtics i càmeres de fotos.

Algunes d'aquestes persones ja havien participat en altres tallers i activitats organitzats per Canaragua, però per a moltes persones era el primer contacte amb l'observació d'aus. Luis Chirino, de l'àrea d'administració de Canaragua, ho expressava afirmant que “he passat moltes vegades per aquí i mai no havia estat conscient de la gran quantitat d'aus que visiten aquesta bassa. És tot un espectacle”.


La data triada va permetre veure una gran quantitat d'aus que estan migrant des de les zones d'hivern a l'Àfrica cap a les zones de niuada, al nord. És el cas de la garsa de mar que descansava a la riba de la bassa, i que aviat continuarà el viatge cap a Escòcia, Noruega o Islàndia. Belén va aprofitar per ensenyar als participants un dibuix d'una garsa de mar negra de les Canàries, au endèmica de l'arxipèlag canari que es va extingir a principis del segle XX. A la visita també es van poder observar bernats pescaires, corriols, gamba roja, cames llargues i moltes altres aus lligades a aiguamolls com el de Maspalomas.

El Dia Mundial de la Vida Silvestre es fa cada any el 3 de març per crear consciència sobre la importància de la conservació d'animals i plantes. El lema del 2022, “Recuperar les espècies clau per a la restauració dels ecosistemes”, pretenia cridar l'atenció sobre l'estat de conservació d'algunes espècies de fauna i flora en perill d'extinció, i generar un debat sobre la necessitat d'implementar solucions per conservar-les. Precisament, les persones que van assistir a l'esdeveniment van tenir l'ocasió de contemplar el que possiblement sigui l'últim exemplar viu de corriol camanegre a l'illa de Gran Canària.


El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) s'enfronta a les Canàries a nombroses amenaces que l'han portat a la vora de l'extinció, com la degradació o fragmentació del seu hàbitat, el trànsit de persones per les zones on nia o la depredació de gats assilvestrats. La seva supervivència està lligada a la conservació efectiva de platges, dunes i, en general, del litoral de les illes.

Després de visitar la Bassa de Maspalomas, el grup es va dirigir a la depuradora d'El Tablero, on van continuar veient aus i, a més, planificant diferents accions per millorar la biodiversitat d'aquesta instal·lació gestionada per Canaragua. Eliminar les espècies exòtiques invasores i substituir-les per plantes natives, crear un espai enjardinat per als llangardaixos, instal·lar caixes niu i eliminar els riscos per a la fauna silvestre que visiti la depuradora, són alguns dels plans que es van comentar.

A la depuradora d'El Tablero, Canaragua ha implantat el projecte de voluntariat corporatiu BiObserva. Els operaris d'aquesta instal·lació han rebut formació i materials que els permeten fer un seguiment de les aus que la visiten, tot registrant-ho en una aplicació. Un d'aquests treballadors és Antonio Suárez, una persona que confessa que “fins fa uns anys no parava especial atenció als ocells”, i que ara és capaç de reconèixer-les fins i tot pel seu cant. Està al corrent de les hores del dia, èpoques de l'any i llocs de la instal·lació que freqüenten les diferents espècies i es preocupa per mantenir caixes niu i punts d'aigua perquè se sentin còmodes. També identifica els llocs on es poden produir accidents i proposa mesures per reduir els riscs per a la fauna. Antonio Suárez, que confessa que “el que més m'agrada ara és fotografiar els ocells”, va rebre un diploma per ser el que més observacions va fer al llarg de tot el 2021, a més d'un trípode perquè pugui continuar desenvolupant la seva afició.

A la depuradora d'El Tablero es va realitzar un cens detallat de les aus que van visitar aquell dia la instal·lació, i es va verificar l'estat de la caixa niu instal·lada, a més de comprovar que altres aus utilitzaven les edificacions per niar. Es va poder observar un nombrós grup de pardals de passa, i també una parella de cueretes torrenteres construint un niu, aprofitant així la facilitat que els ofereix la depuradora per capturar insectes i alimentar les seves cries.