Pardal comú (Passer domesticus)


Passer domesticus

Espècie objectiu

Castellà: Gorrión Común

Català: Pardal comú

Gallec: Pardal

Euskera: Etxe-txolarre

Anglès: House Sparrow

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Molt nombrós en pobles, ciutats i zones urbanitzades en general. Evita la muntanya i els boscos espessos. Nia sota teules, en buits d’edificis i en algunes ocasions en arbres. També és un usuari habitual de les caixes niu.

Identificació

Cos ample, cap proporcionalment gran i bec gruixut i negre quan cria. El mascle té el pitet i la regió ocular negres, el cap marró amb les galtes blanques i una franja alar també blanca. El dors és marró, clapejat de ratlles negres. La femella té la part inferior de color gris apagat i el dors marró clapejat de negre, amb una cella de color ocre.

Costums

Es desplaça per terra saltant amb soltesa. Sociable, sol viure en bandades denses. Pot reunir-se en gran nombre als dormidors de les arbredes.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Àmpliament distribuït per tota la Península, les Balears i, recentment, les Canàries. Només falta a les localitzacions no urbanitzades i en zones molt elevades.

Veu

Molt bulliciós, té una àmplia gamma de sons enèrgics o veus seques, repetides a ritme variable i en diferents tons. El mascle emet un “txilp” repetit.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Pardal xarrec

Pardal de passa

Pardal roquer


A quines instal·lacions SUEZ s’observa Pardal comú?