Pardal de passa (Passer hispaniolensis)


Passer hispaniolensis

Espècie objectiu

Castellà: Gorrión Moruno

Català: Pardal de passa

Gallec: Pardal mouroa

Euskera: Txolarre iluna

Anglès: Spanish Sparrow

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Zones rurals, arbredes, límits de boscos i parcs, encara que no sol ocupar zones urbanes. Evita l’alta muntanya i els boscos espessos.

Identificació

Semblant al pardal comú, el mascle té el cap marró, les galtes i les celles blanques, i un antifaç negre al voltant dels ulls. La clau per diferenciar-los a l’estiu és que la gola i el pit són de color negre, que es difumina en clapes negres sobre blanc a mesura que baixa fins a les parts inferiors (el pardal comú només presenta el color negre a la gola). A l’hivern té les parts inferiors també clapejades, però molt més pàl·lides, mentre que el pardal comú no presenta cap clapa. La femella és molt semblant a la del pardal comú, són pràcticament indistingibles.

Costums

Fer sol el niu entre les branques d’altres aus més grans, com la cigonya, en buits d’arbres. S’alimenta de llavors, fruits i brots que recol·lecta del terra, i també d’insectes i aràcnids.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Canàries  

Present principalment al quadrant sud-occidental, concentrat a Extremadura i a les conques dels rius Tajo i Guadiana. Bona part de la població espanyola d’aquesta espècie resideix a les Canàries. També pot aparèixer de manera molt localitzada a Castella i Lleó, a Navarra i a Aragó. Absent a les Balears i a Ceuta.

Veu

Semblant a la del pardal comú, però més alta. Una sèrie ràpida i monòtona de “txili-txili-txili”.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Pardal comú

Pardal xarrec

Pardal roquer