Pardal xarrec (Passer montanus)


Passer montanus

Espècie no objectiu

Castellà: Gorrión Molinero

Català: Pardal xarrec

Gallec: Pardal montés

Euskera: Landa-txolarrea

Anglès: Eurasian Tree Sparrow

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Zones rurals, granges, especialment en àrees de regadiu, també en àrees urbanes, però en menor mesura que el pardal comú. Prefereix la perifèria i els parcs grans.

Identificació

És una mica més petit que el pardal comú, amb el qual és habitual confondre’l. La diferència més vistosa es troba a les galtes, ja que el pardal xarrec hi té una taca negra a manera de coloret, mentre que el pardal comú té les galtes blanques. El color negre només li cobreix la gola i no li arriba al pit (com en el cas del pardal comú), i té un collaret blanc estret fins al clatell, mentre que en el pardal comú el color marró del cap s’uneix amb les parts superiors ratllades. A diferència d’altres pardals, les femelles i els joves són molt semblants al mascle adult.

Costums

Menja llavors, plantes silvestres, fruites i baies. També menja invertebrats de mida petita que cerca a terra. És el més forestal de tots els pardals.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Present a tota la Península, encara que està millor distribuït als dos altiplans, a Galícia, a llevant i a Catalunya. També és present a les Balears i a les Canàries.

Veu

Semblant a la del pardal comú, un “tsuuitt” bisíl·lab i alegre.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Pardal comú

Pardal roquer

Pardal de passa