Oreneta vulgar (Hirundo rustica)


Hirundo rustica

Espècie objectiu

Castellà: Golondrina Común

Català: Oreneta vulgar

Gallec: Andoriña

Euskera: Enara arrunta

Anglès: Barn Swallow

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Zones agrícoles, prats i conreus propers a pobles i granges, espais oberts. Rar en boscos tancats i a l’alta muntanya. Prefereix les zones on pot trobar aigua.

Identificació

Part superior negra blavosa i part inferior blanca. Front i gola de color vermell sang, tot i que és molt difícil d’apreciar en vol. Ales llargues i punxegudes i cua molt forcada i llarga. El jove té el front i la gola més clars, la cua més curta i la forcadura poc profunda. Vol veloç i acrobàtic, amb girs i canvis continus d’altura, sovint arran de terra. Ocell sorollós, amb veu consistent en refilades i xiulets aguts intercalats de manera precipitada.

Costums

Caçador aeri, captura mosques, mosquits i altres insectes voladors al vol. Nia en cases, estables o altres edificacions que recorden les coves naturals on criava antigament. Els nius no s’han de confondre amb els de l’oreneta cuablanca, que són els que es troben sota finestres i balcons.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears  

Reproducció segura a pràcticament tota la Península i les illes Balears, i recentment a l’illa de Gran Canària. Hiverna a l’Àfrica subsahariana. Arriba al sud d’Espanya de gener a març, hi roman tota la primavera i l’estiu i en desapareix a l’octubre.

Veu

Ocell sorollós, amb veu consistent en refilades i xiulets aguts intercalats de manera precipitada.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Oreneta cuablanca

Falciot negre


A quines instal·lacions SUEZ s’observa Oreneta vulgar?