Falciot negre (Apus apus)


Apus apus

Espècie no objectiu

Castellà: Vencejo Común

Català: Falciot negre

Gallec: Cirrio

Euskera: Sorbeltz arrunta

Anglès: Common Swift

Mida

Una mica més gran que una oreneta.

Hàbitat

Es pot veure pràcticament a tot arreu, tot i que és més abundant en zones urbanes i al voltant de les seves àrees de cria. Necessita la presència d’edificis o precipicis per nidificar.

Identificació

Sovint es confonen amb les orenetes a les grans ciutats. Són ocells completament negres, d’ales molt llargues, cua curta i vol rapidíssim i acrobàtic. Volen normalment a força alçada —per sobre dels edificis— i cacen insectes voladors amb la seva boca desproporcionadament gran. La principal diferència amb les orenetes s’aprecia en vol, ja que tots dos es veuen negres. El falciot desplega les ales en forma de falç i planeja sovint, mentre que el vol de l’oreneta és més mogut i papallonejant, i mou més les ales.

Costums

Són ocells estivals, al setembre desapareixen en massa per tornar l’abril de l’any següent. Tenen les ales tan llargues que no poden alçar el vol des de terra si no troben un desnivell des d’on llançar-se i batre les ales completament per agafar força d’ascensió.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Present a tota la Península i les Balears, i a Tenerife, Gran Canària i Lanzarote, d’abril a setembre.

Veu

Són cridaners, especialment a primera hora del matí. Tenen diversos xiscles estridents, monòtons i ressonants, semblants a “sriiir”.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Oreneta vulgar

Oreneta cuablanca