Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)


Delichon urbicum

Espècie objectiu

Castellà: Avión Común

Català: Oreneta cuablanca

Gallec: Andoriña do cu branco

Euskera: Enara azpizuria

Anglès: Common House Martin

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Cria en granges, pobles i ciutats, també en terrenys oberts de tot tipus, especialment si pot trobar aigua a les rodalies.

Identificació

Part superior negra blavosa a excepció de la part immediatament superior a la cua, que és blanca. Part inferior completament blanca a excepció de la cua, que també és negra. Les galtes i la gola són blanques. Bec curt i negre i potes blanques amb plomes. Cua curta i moderadament forcada, molt més curta que la de l’oreneta vulgar.

Costums

Vola caçant mosques, mosquits i insectes minúsculs amb un vol àgil i ràpid, sovint acrobàtic. Fa un característic niu de fang sota els balcons i les finestres o als forats dels penya-segats, i forma colònies que poden arribar a ser molt nombroses.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears  

Cria a tota la Península i les illes Balears, només falta a les illes Canàries. Cria des del nivell del mar fins als 2.500 m a les serres. Hiverna a la costa occidental africana.

Veu

Molt sorollós, fa una refilada incessant, però agradable, un “prt” o “txirrp” amb variacions segons l’estat d’ànim i les necessitats.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Oreneta vulgar

Falciot negre