Puput (Upupa epops)


Upupa epops

Espècie objectiu

Castellà: Abubilla

Català: Puput

Gallec: Bubela

Euskera: Argi-oilarra

Anglès: Eurasian Hoopoe

Mida

Similar a un colom.

Hàbitat

Prefereix els territoris càlids i assolellats amb vegetació baixa, així com les zones obertes amb arbredes, conreus i pastures. Rar a l’alta muntanya.

Identificació

Inconfusible amb cap altre ocell. Cap, coll, espatlles i part del pit de color ocre rosat amb una cresta erèctil clapejada de negre a les puntes, encara que generalment se’l veu amb la cresta recollida. Ales ratllades de color blanc i negre i molt arrodonides. En vol se’l veu aletejant i inestable. Té el bec llarg, estret i lleugerament corbat cap avall. La cua és negra, però en vol s’hi aprecia una franja blanca ampla.

Costums

La seva dieta és a base de larves i insectes que troba enterrats o entre les fulles. Fa servir el bec llarg per buscar aliment a terra, sondejant-la.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Present a tota la Península excepte a la cornisa cantàbrica i escàs a les zones muntanyoses i amb clima humit. Present també a les illes Canàries i les illes Balears.

Veu

El seu cant característic és un “uup-uup-uup” trisíl·lab i apagat que es repeteix diverses vegades, i d’aquí en prové el nom científic.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Inconfusible