Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)


Motacilla cinerea

Espècie objectiu

Castellà: Lavandera Cascadeña

Català: Cuereta torrentera

Gallec: Lavandeira real

Euskera: Buztanikara horia

Anglès: Grey Wagtail

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

En l’època de cria està molt lligada als cursos ràpids de rierols i rius, sobretot si hi ha abundància de roques i vegetació. A l’hivern es troba a baixa altitud i es pot trobar en hàbitats menys aquàtics.

Identificació

Té la cua molt llarga i les potes curtes en proporció. Mou constantment la cua amunt i avall. Les parts superiors són grises i contrasten amb les ales i la cua negres. Les parts inferiors són grogues en el cas de l’adult mascle en època de cria, i té la gola negra perfilada amb una ratlla blanca. La femella adulta i el mascle en període no-reproductor només tenen de color groc la part immediatament superior a la cua, la resta de parts inferiors són d’un groc més pàl·lid. La gola també és més clara.

Costums

Pot nidificar des del nivell de la mar fins a més de 2.000 metres. Menja una gran varietat d’insectes, entre els quals destaquen les larves, les mosques, els mosquits i els escarabats. Picoteja el terra, les roques i l’aigua en moviment a la recerca d’aliment.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Atès que és un ocell lligat als cursos fluvials d’aigües fresques i ràpides, les majors concentracions d’aquesta espècie es troben al nord de la Península, i és absent als dos altiplans, a part de la costa mediterrània, al sud-est i a les grans valls fluvials. També és present, en l’hàbitat adequat, a les Canàries i les Balears.

Veu

Reclam com un “zi-zi” penetrant i agut. El cant és una sèrie curta i mecànica de “ziss-ziss-ziss-ziss”.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Cuereta blanca vulgar