Verdum (Carduelis chloris)


Carduelis chloris

Espècie no objectiu

Castellà: Verderón Común

Català: Verdum

Gallec: Verderolo

Euskera: Txorru-arrunta

Anglès: European Greenfinch

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Zones obertes amb arbres, des d’horts i parcs urbans fins a clarianes de boscos. Evita l’alta muntanya.

Identificació

Més gran que el gafarró, amb el qual es podria confondre. Les formes també són una mica diferents, ja que el gafarró és més rabassut i el verdum més robust. El mascle és tot verdós, excepte les galtes i les ales, que són grises amb una mica de groc, en contraposició del gafarró mascle, en el qual destaca el groc. Es podria generar una mica més de confusió amb les femelles, ja que totes dues presenten un colorit gris bru més apagat, encara que les femelles de verdum no tenen les ratlles del gafarró.

Costums

La dieta és a base de llavors, que recull de terra o de les plantes, polpa de fruits i insectes, sobretot per alimentar les cries. A l’hivern es pot concentrar amb altres ocells granívors, com els gafarrons i les caderneres en camps de conreu i en prats amb arbres fruiters, de vegades en bandades considerables.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Àmpliament distribuït per tota la Península, les Canàries i les Balears; és una de les deu espècies més ben distribuïdes d’Espanya.

Veu

El reclam sona com un “jüpp” curt i enèrgic, repetit a vegades en una sèrie ràpida. El cant pot recordar el d’un canari, amb sèries de xiulets i refilets.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Gafarró

Canari