Garsa (Pica pica)


Pica pica

Espècie objectiu

Castellà: Urraca

Català: Garsa

Gallec: Pega

Euskera: Mika

Anglès: Eurasian Magpie

Mida

Similar a un colom.

Hàbitat

S’instal·la en una gran varietat d’hàbitats, i evita els boscos tancats i l’alta muntanya. Freqüenta zones agrícoles amb bardisses, vores de carretera, zones pantanoses i zones urbanes.

Identificació

És inconfusible per la seva mida i els colors, però sobretot per la seva llarga cua. Té el cap, el pit i la part superior negra, i les parts inferiors i per sobre de les ales de color blanc. La punta de les ales és blavosa i la llarga cua és fosca amb centelleigs verds. En vol pot recordar una papallona molt gran per la forma de les seves ales.

Costums

Camina per l’herba fent saltets a la recerca de cucs, insectes i tota mena de deixalles, carronyes i fruites. És omnívor i també depreda ous i pollets d’altres ocells, a més de petits rèptils i rosegadors. Se’l sol veure volant a mitja alçada, en marges de carreteres (on picoteja animals atropellats), als voltants de granges i fins i tot regirant en papereres a les zones urbanes.

Distribució

Península Ibèrica  

Presència bastant generalitzada a tota la Península, encara que falta al llevant sud i en àmplies zones de Cadis, Màlaga i Còrdova. Absent a les illes Canàries i les illes Balears. Molt abundant a la meitat nord de la Península, però evita l’alta muntanya.

Veu

Veu ronca i gens melodiosa amb sons durs i roncs barrejats entre si.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Inconfusible