Bernat pescaire (Ardea cinerea)


Ardea cinerea

Espècie objectiu

Castellà: Garza Real

Català: Bernat pescaire

Gallec: Garza real

Euskera: Lertxun hauskara

Anglès: Grey Heron

Mida

Molt gran, com una àguila.

Hàbitat

Gran varietat d’entorns aquàtics, maresmes, llacs, rius i estanys; fins i tot pot entrar en estanys particulars de jardins. També camps de conreu.

Identificació

Plomatge gris al dors, les ales també són grises amb una marca negra a l’extrem. El pit i el coll són de color gris clar, tot i que el coll presenta una línia discontínua de color negre a la part frontal. Negre a banda i banda del cap i el clatell, amb dues plomes negres que li surten de la part posterior del cap en període reproductor. Bec molt llarg groguenc i potes del mateix color. En època de cria el bec és ataronjat. Vol majestuós amb aletejos lents i irregulars i les ales clarament arquejades; les potes sobresurten de forma marcada.

Costums

Pesca peixos quedant-se completament immòbil en prats inundats, tolles i localitzacions similars, llavors dispara amb gran rapidesa el seu llarg coll. També menja ratolins i insectes grans en camps de conreu. El niu és un cistell de pals plans a la part alta dels arbres.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Nidifica a gairebé tota la Península i resulta escàs a l’àrea del Cantàbric. A l’hivern la població es multiplica a la Península i les Balears, en rebre nombrosos individus procedents d’Europa.

Veu

Reclam curt, sec, ronc i sonor que sona com un “ruac”.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Martinet blanc