Ànec collverd (Anas platyrhynchos)


Anas platyrhynchos

Espècie objectiu

Castellà: Ánade Azulón

Català: Ànec collverd

Gallec: Lavanco

Euskera: Basahatea

Anglès: Mallard

Mida

Gran, més gran que les polles d’aigua i les fotges.

Hàbitat

Pot nidificar a gairebé qualsevol ambient aquàtic amb vegetació a la riba, des de parcs i canals fins a llacs i costes marines, i fins i tot en dipòsits d’aigua.

Identificació

Cap i bec grans, cua curta i potes taronja. Espill característic de color blau perfilat de blanc sota l’ala. En període nupcial el mascle té el cap verd iridescent, el collar blanc, el pit marró i les parts inferiors clares, amb el bec groc apagat. La femella és tota d’un marró clapejat, amb el front més fosc i el bec sense un color uniforme i més apagat. Els joves són semblants a la femella.

Costums

Nada en aigües obertes, a la riba o entre la vegetació. Sovint emet la típica vocalització d’ànec: “quac-quac”. Se’l pot veure passar volant amb molta rapidesa i agilitat en grups nombrosos. Pot arribar a ser molt confiat en llocs freqüentats per persones, tot i que és completament silvestre.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears  

Distribuït àmpliament per tot el territori peninsular i les Balears. Escàs al sud-est semiàrid i als erms interiors de la Península.

Veu

Les femelles emeten sèries de quacs nasals potents, de to i intensitat decreixents, com una rialla lenta. La crida del mascle és un “rhaeb” suau, nasal, més ronc i discret.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

El mascle és inconfusible.