Esplugabous (Bubulcus ibis)


Bubulcus ibis

Espècie no objectiu

Castellà: Garcilla Bueyera

Català: Esplugabous

Gallec: Garza boieira

Euskera: Lertxuntxo itzaina

Anglès: Cattle Egret

Mida

Gran, però més petit que un bernat pescaire.

Hàbitat

Zones obertes, camps de conreu, solars abandonats, abocadors, prats, pastures i zones humides.

Identificació

Ocell de plomatge completament blanc excepte en el període de cria, quan adquireix tons ataronjats al pit, el clatell i el dors. Aquest és el tret principal que el diferencia de martinet blanc. A l’hivern, quan ambdós ocells són completament blancs, es diferencien pel bec, que en el cas de l’esplugabous és més curt i taronja, i les potes i els peus, que en el cas de l’esplugabous són ataronjats (enfront de les potes negres amb peus grocs del martinet groc).

Costums

Deu el seu nom al costum de posar-se al llom del bestiar (vaques, cavalls, ovelles, bous) per menjar-se’n els paràsits o aprofitar el seu pas per caçar llagostes i altres insectes. També passeja per prats i descampats caçant petits animals. Es pot congregar en desenes o centenars.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Ocupa el territori dividit en dues àrees, una occidental a l’oest d’Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Madrid, i una oriental a Llevant, Aragó, Navarra i el País Basc, a més de les Balears. També és present a les Canàries, a l’illa de Lanzarote.

Veu

En vol emet gralls que sonen com “cre” i “ehg” monosíl·labs i suaus. El reclam més usual és un “ricc-recc” ronc.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Martinet blanc