Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)


Cyanistes caeruleus

Espècie objectiu

Castellà: Herrerillo Común

Català: Mallerenga blava

Gallec: Ferreiriño azul

Euskera: Amilotx urdina

Anglès: Blue Tit

Mida

Similar a un pardal.

Hàbitat

Boscos de ribera i boscos mixtos per sota de 1.600 m; a l’hivern, també parcs i jardins. A l’hivern és visitant de menjadores. Requereix forats per criar i és usuari de les caixes niu.

Identificació

Ales blavoses i dors blau o verd oliva, més intens en l’adult. Parts inferiors grogues amb una ratlla central al ventre, poc marcada. Cap característic molt arrodonit, amb cella negra i cara blanca, coronat per un capirot blau.

Costums

Caràcter viu i nerviós; es mou entre les branques dels arbres molt activament mentre busca aliment. Sovint es queda penjant cap per avall als extrems de les branques. Insectívor durant la primavera i l’estiu, més omnívor a l’hivern, quan prefereix aliments rics en greixos vegetals.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears  

Pràcticament present a tot Espanya, només falta en algunes zones de la vall de l’Ebre, a Tierra de Campos, La Manxa, la vall del Guadalquivir, el sud-est àrid, l’interior de València i Múrcia i Sierra Nevada.

Veu

El cant és un xiulet trisíl·lab, molt agut al principi i lleugerament més greu i raspós en l’última síl·laba, més llarga.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Mallerenga carbonera

Mallerenga petita

Mallerenga emplomallada