Fotja vulgar (Fulica atra)


Fulica atra

Espècie no objectiu

Castellà: Focha Común

Català: Fotja vulgar

Gallec: Galiñola negra

Euskera: Kopetazuri arrunta

Anglès: Eurasian Coot

Mida

Similar a un ànec.

Hàbitat

Llacunes d’aigua dolça i salobres, també al mar, però sempre a prop de la costa.

Identificació

Es pot confondre amb la polla d’aigua; quan neden, ambdós ocells es veuen foscos, tot i que la fotja és negra i la polla d’aigua té parts blaves i grises. El tret diferenciador determinant el trobem al bec i al front: la fotja els té tots dos totalment blancs, mentre que la polla d’aigua té el front i la base del bec vermells i el bec groc.

Costums

Es concentra en grups que poden ser molt nombrosos en llacunes de tota mena. És principalment vegetarià, encara que també pica alguns invertebrats, especialment en l’època de cria. Sovint es baralla sorollosament amb altres individus pel seu territori en època de cria, i se’ls pot veure corrent per sobre de l’aigua perseguint-se. Fa el niu molt amagat entre la vegetació dels canyissars, però tot i així és objecte freqüent de depredació.

Distribució

Península Ibèrica   Illes Balears   Illes Canàries  

Present a la Península, les Balears (excepte a Eivissa) i les Canàries (excepte a La Palma, El Hierro i Lanzarote). Absent en zones semiàrides i erms interiors, així com en àrees elevades. Distribuït àmpliament en zones humides.

Veu

Repertori variat; el reclam més comú és un “cuoc” o “cruke” espetegant i repetit. També un “piu, pi” trompetejant i nasal.

Escolta-ho a XenoCanto


Espècies similars

Polla d'aigua